Zámok Villandry a nezabudnuteľné záhrady

Záhrady sú vybudované pri zámku Villandry, ktorý bol dostavaný ako posledný na rieke Loire v roku 1536. Zámok Villandry už nenesie talianský renesančný vplyv. Postavený je v novom francúzskom architektonickom tvarosloví, ktoré je čistejšie a jednoduchšie. 

Výnimočnosť zámku spočíva aj v danej lokalite, vďaka ktorej vznikli nádherné záhrady v dokonalej harmónii s prírodou a kamennou stavbou. Údolie umožnilo pretvoriť systém záhrad na troch terasách aj vďaka riečke, ktorá steká do rieky Loire.

Záhradu si najlepšie pozriete z výhliadky nachádzajúcej sa naľavo od zámku pod lesíkom. Malý lesík v horúcich dňoch ponúka chládok, príjemnú prechádzku a úchvatné pohľady na komplex zámockých záhrad. Na opačnej strane od zámku trasa končí pri kvetinových terasách,  ktoré sú obklopené skleníkmi a pôvabným Audienčným pavilónomz 18.storočia.

OKRASNÁ ZÁHRADA LÁSKY
Záhrada tvorí prirodzený prechod zo zámockých salónov. Farebné kvetiny vytvárajú ornamenty, podľa ktorých dostali aj pomenovanie.

Nežná láska – hlavným symbolom je srdce oddelené plamienkom, v strede sa nachádzajú škrabošky, ktoré poznáme aj dnes z plesov

Vášnivá láska – inak znázornené srdcia, ktoré symbolizujú zlomené vášne

Nestála láska – v rohoch sa nachádzajú vejáre, ktoré sú symbolom nestálosti citov, medzi nimi sú umiestnené parohy typické pre neveru

Tragická láska – ostré tvary ornamentov majú pripomínať čepele dýk a mečov, vysadené kvetiny  majú červenú farbu

VODNÁ ZÁHRADA
Vybudovaná v štýle Ľudvíka XV. a je obklopená  lipovou alejou. Ideálne miesto na zastavenie a odpočinok na lavičkách s výhľadom na celý areál.

SLNEČNÁ ZÁHRADA je najmladšou záhradou a tvoria ju tri pásma  vegetácie. Kríky a viacročné rastliny s modrými a bielymi kvetmi sú symbolom neba a oblakov, kvetiny v živých oranžových a žltých tónoch  majú charakterizovať slnko. Centrum slnečnej záhrady tvorí vodná nádrž v tvare hviezdy. Vedľa tejto záhrady sa nachádza  detské ihrisko v jabloňovom sade.

BLUDISKO je vysadené z hrabov v kresťanskom štýle bez slepých vetiev, ako je tomu v gréckych labyrintoch.  Pre deti sú vo vnútri bludiska pripravené rôzne hlavolamy, ktoré zabavia celú rodinu.

BYLINKOVÁ ZÁHRADA
Na západnej strane od zámku prevoniava bylinková záhrada v stredovekom štýle. Vône vytvárajú aromatické byliny, korenia a liečivé rastliny.

ZELENINOVÁ ZÁHRADA
Tradícia zeleninových záhrad – potagere, siaha až do stredoveku. Zelenina sa pestovala v kláštoroch, kde ju mnísi sadili do rôznych geometrických tvarov, medzi ktorými prevládal kríž. Tieto ornamenty dopĺňajú symetricky vysadené stromčekové ruže ako symbol pracujúcich mníchov.
Talianska renesancia priniesla dekoratívne prvky do záhrad. Umiestňovali sa fontány, altánky a kvetinové záhony.
Spojením týchto dvoch vplyvov v 16.storočí, francúzsky záhradníci vytvorili záhrady POTAGERE. Štvorcové záhony pripomínajú pestrú šachovnicu, vďaka zelenine najrozmanitejších farieb.

Červená farba: šalát a repa
Nefritová zelená: vňať mrkvy
Modrá farba: pór a cibuľa

Vedeli ste, že...?

... od roku 2009 pri ošetrovaní zeleninovej záhrady sa dodržiavajú ekologické postupy, vďaka čomu sa nepoužívajú pesticídy
... zelenina sa sadí na jar a v lete a nachádza sa v nej 40 druhov rastlín
... v komplexe záhrad je vysadených 1200 líp
... krušpánové kríky pokrývajú 52 km vysadenej plochy
... v záhradách zasadia okolo 250 tisíc sadeníc kvetov a zeleniny, z čoho 50% sadeníc pochádza z vlastných skleníkov

1 Komentár

  • Komentár avodamok %AM, %02 %295 %2019 %06:%okt napísal avodamok

    Waú hneď by som išla

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.