Vytlačiť túto stránku

Izbové rastliny v lete

Napísal femme 25. august 2019

Tak, ako my, aj izbové rastliny veľmi citlivo vnímajú jednotlivé ročné obdobia. Ponúkame vám preto niekoľko rád, ako sa o ne starať v lete.

izbove kvetiny19

Z a l i e v a n i e : Aj keď sa väčšina izbových rastlín v každom ročnom období bez problémov prispôsobuje izbovej teplote, počas horúcich letných dní treba rastlinám dopriať časté vetranie a každodenné zalievanie. Rastlina, ktorú ste presádzali (najvhodnejšie obdobie na presádzanie je koniec jari, začiatok leta), spotrebuje v prvých týždňoch, keď vyrastajú nové korienky, viac vody ako býva jej štandard (pri nadmernom zalievaní však môže prestať rásť alebo i zahynúť). Ak vám počas dovolenky nemá kto rastliny zalievať, umiestnite ich na chladnejšom mieste, aby zredukovali spotrebu vody a využite "služby" tzv. kapilárnej rohožky.

V ý ž i v a : Počas letných mesiacov bývajú rastliny najaktívnejšie, preto im musíte poskytnúť dostatok kvalitnej výživy. Väčšinu izbových rastlín je vhodné prihnojovať cca raz za 10 dní tekutým umelým hnojivom (podľa návodu). Pred hnojením však nezabudnite rastlinu výdatne poliať. Presadené rastliny hnojte až po dvoch mesiacoch, keď sa z čerstvého substrátu už spotrebovali výživné látky. Pokiaľ ste rastliny presádzali (vzhľadom na sezónu) pomerne neskoro, alebo použitý substrát obsahoval dlhotrvajúce hnojivo, nehnojte vôbec.

T v a r o v a n i e : Pomocou ostrého nožíka alebo nožníc izbové rastliny pravidelne zrezávajte, rastlina tak získa pevnejšiu stavbu. Pri viazaní stonky o oporu dbajte, aby nebolo pritesné, pretože rastlina môže prestať rásť.

O c h r a n a : Kvitnúce rastliny v období kvitnutia prihnojujte špeciálnym hnojivom a vädnúce kvety odstraňujte - zabránite tým výskytu chorôb a pomôžete rastline šetriť energiu. Odstraňujte tiež vädnúce, poškodené alebo škodcami napadnuté listy a zavlažujte rastliny aj "zhora", pomocou jemného rozprašovača. Neroste ich však na slnku - kvapôčky vody pôsobia ako zväčšovacie sklo a slnko by mohlo rastliny popáliť. Pravidelným rosením môžete zabrániť tiež výskytu roztočov (červených pavúčikov), ktorým sa darí hlavne v suchu a teple. K častým letným ochoreniam izbových rastlín patria hrdza a pleseň. Ak je rastlina napadnutá týmito chorobami, musíte odstrániť všetky infikované listy a aplikovať fungicídy (na citlivé časti rastlín aj preventívne).