Vytlačiť túto stránku

Očarujúca a liečivá levanduľa...

Napísal femme 22. jún 2019

... je voňavá bylinka, ktorú je možno pestovať aj v našich zemepisných šírkach v záhonoch na záhradách ako aj v hrantíkoch na balkónoch či oknách.

levandula19

Táto zaujímavá bylina má svoje čaro v období vegetačného obdobia, kedy jej modro fialové kvietky skrášlia a prevoňajú každý záhon v záhrade, ako aj v čase vegetačného pokoja. Po odkvitnutí je vôňa levandule schopná odpudiť kliešte, mole a cicavý hmyz a v kuchyni sa využíva napríklad do korenia.

Existuje niekoľko odrôd levandule a medzi najvyhľadávanejšie patrí levanduľa lekárska. Kvetenstvo dorastá v kláskoch s drobnými kvietkami, ktoré bývajú modrofialové, rúžové a biele. Rastie v kríčkoch, ktoré dosahujú niekedy až 60 cm. Jedinou podmienkou pre pestovanie levandule je slnečné stanovisko a piesčitá pôda, zároveň sa jej dobre darí aj v skalkách, na balkónoch a terasách. Postačí jej prirodzená závlaha, pravidelne obstrihávanie kvetov po odkvitnutí, aby mohli vyrastať nové. Odborníci odporúčajú celý krík na jeseň alebo jar zostrihať, vyformovať do guľovitého tvaru, aby sa zbytočne nevytvárali drevnaté stonky. Na zimu je potrebné chrániť levanduľu čečinou pred vymrznutím.

Zber 

- levanduľu zberáme pred odkvetom aj so stonkou
- potom stonky s kláskami po niekoľkých kusoch zviažete a zavesené sušíte
- v prípade, že zbierate iba klásky s kvetmi, sušte ich na v tenkej vrstve na papieri ako bylinky

Levanduľa pochádza zo Stredomoria a stala sa neoceniteľnou súčasťou v kozmetike, bola pridávaná do kúpeľov, voňavých olejov, parfumov, svojou vôňou odpudzuje hmyz, blchy a má hojivé účinky na rany. V kuchyni sa používa ako súčasť korenia a robia z nej aj med. V súčasnosti je najväčším a najznámejším producentom Provance vo Francúzsku. V období od júla a augusta sú celé tieto oblasti posiate levanduľou, ktorá vytvára krásny modrofialový koberec.