Hrady a zámky...

... boli vždy symbolom bohatstva a sily mocných vládcov. Ich umiestnenie napovedá, či manifestovali len prepych alebo boli aj nedobytnou pevnosťou. Niektoré z nich spĺňali obidve funkcie, pretože poskytovali bezpečie v prípade nepriateľského útoku, ako aj prepychový život ich majiteľov. 

V období vojen sa osvedčili ako nedobytné pevnosti. Príchodom pušného prachu, boli opevnenia vylepšené, aby odolali delostreleckej paľbe. Na druhej strane,  vďaka tomu obrana na hradbách pomocou muškiet účinnejšie odrážala útoky.

TOWER
Výstavbu londýnskeho Toweru ako nedobytnej pevnosti, si vynútili nepokoje v 11. storočí na popud Wiliama Dobyvateľa. Využívali ju najskôr ako pevnosť i pokladnicu strážiacu kráľovský poklad, neskôr sa osvedčil ako väzenie pre nepohodlných rivalov či zradcov. Prvá bola vybudovaná tzv. Biela veža(White Tower/1097), ku ktorej pristavovali mohutné múry do výšky 27 metrov, priekopu, bašty a ďalšie veže. V jednej z nich, napríklad ukrývali klietky s divou zverou – Levia veža.

ALHAMBRA
Podobne ako Tower, aj v meste Granada v južnom Španielsku sa zachoval krásny palácový komplex s prvkami ochrannej pevnosti, ktorý postavili  Maurovia. Palác dal v 13. storočí vybudovať Ibn Ahmarz červených tehál, ktoré sa po arabsky nazývajú alhambra. Kráľovský palác je považovaný za najkrajšie dielo islamskej architektúry, v strede ktorého stojí pevnosť s 23 vežami. Komplex do dnešných dní prekvapuje prekrásnou výzdobou dvorov, fontán a záhrad. Najúžasnejšie je Levie nádvorie,preslávené jemnou sochárskou výzdobou a fontány s pestrofarebnými kachličkami.

NEUSCHWASTEIN
Práve tento hrad v Nemecku inšpiroval Walta Disneyho pri jeho kresbách. Pôsobí na pohľad stredoveko, budovať ho však začali v druhej polovici 19. storočiana pokyn len osemnásťročného kráľa Ľudovíta II.
Postavený bol na vrchole hory v bavorských Alpách a mladý kráľ, sa dal inšpirovať nemeckou mytológiou aj operou Richarda Wagnera. Zámok mu ale šťastie nepriniesol. Sto dní po jeho nasťahovaní,  ho prehlásili za neschopného vlády a bol nútení sa vysťahovať.

KRAK
Mohutnú pevnosť Krak (Krak de Chevaliers) postavili križiaciv Sýrii v priebehu 12. a 13. storočia na mieste pôvodného moslimského hradu. Práve z tohto miesta na vrchole hory, sa snažila posádka s počtom 2000 mužov držať kontrolu nad Svätou zemou.  Hrubé múry a priekopa im dovolili odolávať nespočetným obliehaniam až do roku 1271, kedy hrad padol a križiacka posádka sa presunula na ostrov Rodos.

HIMEDŽI
Západne od Osaky pravdepodobne okolo roku 1346,  započali stavať nedobytný palác Himedži. O necelé tri storočia neskôr (1601), došlo k čiastočnej prestavbe vojenským vladárom Ikeda Terumasa. Vytvoril obranný systém s tajnými strieľňami, priekopami, vysokými múrmi a pascami, ktorý nebol nikdy prekonaný. Vďaka tomu, sú Japonci do dnešných dní hrdí na túto stredovekú pevnosťou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.