Dreviny v top forme

Napísal KS Hornbach 11. september 2018

Na to, aby budúci rok vyzerali ako z katalógu, treba na jeseň vykonať celoročné pristrihnutie všetkých stromov, kríkov a drevín. Vďaka tomu im zostane dostatok sily na prezimovanie a na jar môžu bohato vyklíčiť. 

hornbach zastrih

Pri skracovaní je dôležité, aby sa najskôr odstránili poškodené a prevísajúce vetvy, a až potom sa prípadne vykonal tvarovacie rez. Nechajte sa inšpirovať ďalšími praktickými tipy. 

"Odumreté konáre, tenké vetvičky blízko kmeňa a choré časti rastlín, by sa mali zo stromov a drevín odstraňovať priebežne. Príliš rozkonárené vetvy sa odstrihnú priamo nad mladým výhonom. Vetvy, ktoré sa krížia alebo sa o seba trú, je takisto dobré odstrániť. Pri skracovaní muchovníka, okrasnej liesky, drieňa kvetnatého a hortenzií buďte však opatrní. Pri zastrihávanie totiž trpí a hrozí jeho poškodenie,"vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Základné pravidlá prerezávanie živých plotov

"Po zastrihnutí by živý plot mal byť vo svojej spodnej časti širší ako vo svojej hornej časti. Týmto spôsobom získajú listy na nižšie položených vetvách dostatočný prísun slnečného svetla a vzduchu, a vďaka tomu sa budú môcť vytvoriť nové listy,"radí David Benda z Hornbachu.

Kto nemá čas na pravidelné zastrihávanie živého plotu, mal by zvoliť neopadavé rastliny. "Druhy ako tuje, vavrínovec a cypruštek sú vždyzelené a mimoriadne robustné. Tuja je naozaj nenáročná na starostlivosť a vavrínovec má krásne veľké zelené listy," odporúča odborník z Hornbachu.

Tvarovanie drevín

Na strihanie a rezanie je dôležité voliť správne náradie. Tak ako sú rozdielne vlastnosti drevín, líšia sa aj nástroje určené na ich tvarovanie. "Na silnejšie konáre a hustejšie dreviny sa hodia silné nožnice na živý plot, ako napríklad nákovkové nožnice na konáre for_q majúce rezný výkon až 4,5 cm. Ručné nožnice na živý plot sa používajú na konáre a vetvičky s priemerom 1 - 2 cm,“ hovorí David Benda z Hornbachu. 

Akumulátorové prístroje šetria čas i námahu v záhrade. Sú nenáročné na údržbu a šetria životné prostredie. Záhradné aku náradie for_q je ľahšie ako porovnateľné benzínové prístroje a to pri rovnakom výkone. "Pri strihaní a rezaní je bezpečnosť vždy na prvom mieste. Aby ste sa vyhli šplhaniu po rebríku, ideálne sú teleskopické nožnice s teleskopickou násadou, ktoré umožnia strihanie zo zeme až do výšky 3,5 metrov,“hovorí David Benda z Hornbachu.

Po dokončení práce je dôležité očistiť záhradné náradie od rastlinných sekrétov a smoly, a ošetriť čepele a kĺby trochou oleja. Vďaka tomu nožnice zostanú dlhšie funkčné.

Biologický odpad

Keď ste už vaše dreviny dostatočne oslobodili od živelne rastúcich výhonkov, prichádza na rad drvenie. S vhodným záhradným drvičom, ako je for_q FQ-ELH, to bude hračka. "Nepokúšajte sa vkladať materiál do drviča násilím, mohli by ste ho poškodiť. Väčšie odrezky je vhodné nastrihať na menšie kusy pomocou silnejších nožníc na konáre s veľkou pákou. Ak je materiál po prvom nadrvení príliš hrubý, môžete proces ešte raz opakovať,"radí David Benda. Do prístroja by sa nemal dávať príliš mokrý či silno znečistený materiál, tým sa životnosť nožov skracuje.

Na záver je potrebné nadrvený odpad skompostovať. "Aby ste dosiahli dobrý výsledok pri kompostovaní, dbajte na to, aby bol pri plnení kompostovaný materiál čo najpestrejší a ten suchý sa dobre premiešal s mokrým. Tým sa vytvorí vyrovnaná klíma, ktorú kompost potrebuje na to, aby sa stal dobrým hnojivom,"vysvetľuje odborník z Hornbachu a dodáva, že do kompostu môžete pridať biologický kuchynský odpad, posekanú trávu, suché lístie, odrezky živých plotov a kríkov, zvyšky kvetín i odrezky zo stromov. Hodnotný humus vzniknutý kompostovaním sa vynikajúco hodí na skvalitnenie namáhanej záhradnej pôdy a obnovenie jej života.

Viac informácií na: www.hornbach.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.