Ako efektívne získať solárnu energiu, keď ste mimo civilizácie?

Stať sa to môže ľahko. Batéria mobilného telefónu sa vám vybije v ten najnevhodnejší okamih. A vy stojíte s tmavým prístrojom uprostred temnej krajiny, bez navigácie, bez kontaktu s okolím, bez svetla, na hony vzdialený najbližšej zásuvke.

Až v takejto situácii si možno uvedomíte, ako závislý na elektrine ste. Pritom je na Zemi pod slnkom energie viac než dosť. Len vedieť, ako ju získať a efektívne využiť. Goal Zero je americká značka vyrábajúca mobilné solárne panely, powerbanky, powerpacky a baterky. Tento patentovaný systém umožňuje na cestách získať, uchovať a využiť energiu zo Slnka.

Ako to funguje?

"Princíp je jednoduchý: solárne panely, ktoré - v závislosti na veľkosti - môžete pripnúť na batoh, postaviť pred stan, či namontovať na strechu auta, počas slnečných dní budú spracovávať solárnu energiu a ukladať ju do pripojenej powerbanky. Nemusíte mať obavy z deštruktívneho kolísanie napätia, powerbanky Goal Zero sú konštruované presne na tieto účely. Z powerbanky či powerpacku potom večer nabijete mobilný telefón, batériu fotoaparátu, alebo na ne zapojíte chladničke alebo tiež pľúcne ventilátory. Skrátka získate energiu pre chvíle, keď ju naozaj potrebujete. Či už ste kdekoľvek, "hovorí Filip Klofáč, riaditeľ distribúcie Goal Zero pre Českú republiku a Slovensko, a dodáva:" Samostatnou kategóriou sú potom svetlá Goal Zero, ktoré získanú solárnu energiu efektívne využívajú, a navyše niektoré slúžia samy ako powerpack. "

Aké sú výhody systému Goal Zero?

Oproti tradičným a často používaným benzínovým generátorom má systém Goal Zero rad výhod. Predovšetkým sa jedná o maximálne ekologické získavanie energie z tzv. obnoviteľných zdrojov, bez produkcie akýchkoľvek výfukových splodín a odpadov. Ďalej sú solárne panely a powerpacky vyrobené z ľahkých, ale zároveň veľmi odolných materiálov. Možno ich jednoducho prenášať (napríklad zavesené na batohu) a používať aj v tých najextrémnejších podmienkach, tzn. v mraze, horúčave, vlhku. Nepotrebujete žiadne doplnkové káble ani iné vybavenie. Navyše oproti podobným solárnym systémom prebieha nabíjanie elektrických zariadení pomocou Goal Zero až dvakrát rýchlejšie. 

Pre koho je Goal Zero určený?

Systém Goal Zero zaisťuje dostatok elektrickej energie v miestach, kde zvyčajne nie je k dispozícii. "Preto Goal Zero využijú predovšetkým turisti, horolezci, ale aj rybári, lovci, motoristi, fotografi, ale aj profesionálni záchranári. Skrátka všetci, čo často využívajú elektrické prístroje mimo civilizácie bez možnosti nabíjania, "hovorí Filip Klofáč. Výhody Goal Zero oceníte ale aj počas neočakávaných situácií či dokonca živelných katastrof. "Neočakávaný výpadok elektrického prúdu môže mať v hraničných prípadoch až fatálne následky. Predstavte si prírodnú katastrofu, ktorá vyradí elektrickú sieť v meste a prestane fungovať osvetlenie, navigácia, či zariadenia v nemocniciach. Preto je veľmi vhodné byť aspoň na nevyhnutne krátku dobu energeticky sebestačný, "dopĺňa Filip Klofáč.

Viac informácií nájdete na www.goalzero.cz.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.