Rastliny v marci

V tomto mesiaci začíname už intenzívne s plánovaním jarných prác v záhradkách, zvýšime starostlivosťou o bytové a balkónové rastliny.  Marec je v znamení presádzania, množenia a výsevu rastlín.

zahrada jar1000x624

Vonku pravidelnejšie počujeme spev vtákov, všímame si prvé jarné kvietky, na konárikoch a kríkoch sa objavujú puky a rašia prvé lístky.

OKRASNÁ A ÚŽITKOVÁ ZÁHRADA

Sledujte počasie

- Marec a apríl sú ideálnym časom na sadenie a presádzanie drevín, ak to počasie dovolí a mrazy už pominuli. Konečne môžeme odstrániť z drevín ochranné fólie a čečinu.

- Tak, ako doma máme naplánované jarné upratovanie, rovnako záhradu zbavujeme suchého lístia, polámaných konárikov a machu.

- Záhony prekypríme a pridáme kompost.

- Zviazané ihličňany rozviažeme a zbavíme opadaného a suchého ihličia. Okrasné trávy zastrihávame a odstraňujeme suché listy paprade.  

- Letničky vysievame  do substrátu  podľa návodu a pomaly otužujeme, sadíme alebo delíme trvalky.

- V zeleninovej záhradke môžeme zasiať papriky a ostatné druhy zeleniny. Do truhlíkov predpestujeme uhorky, paradajky, cukiny a karfiol.

- Koncom mesiaca vysadíme sadeničky cibule, cesnaku a šalotky.

- Najvhodnejší čas na rez viniča je koniec februára a marec. Koncom marca ho vyväzujeme.

- Do konca mesiaca dotiahneme rez jabloní a hrušiek a dokončíme postupne rez ríbezlí a egreša.

- Vysádzame marhule, broskyne a vinič.

Bytové a balkónové rastliny

- Rastliny, ktoré sme pred zimou odsťahovali z balkónu na prezimovanie, začíname otužovať a častejšie zalievať. Tie, ktoré to potrebujú väčšiu nádobu presadíme a delíme.

- Pri veľkých rastlinách (oleander, palma, fikus...) vymeníme vrchnú časť zeminy a doplníme novým substrátom. Zakrpatené ihličňany a tuje v nádobách presadíme raz za tri až päť rokov, rovnako doplníme novou zeminou a pohnojíme, prípravkom určeným pre ihličňany.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.