Poradíme ako zvýšiť úrodu v záhradkách

Záhradkári už začínajú pripravovať pôdu na sadenie  a prvé jarné práce, ktoré vyvrcholia  na jeseň zberom vlastnej úrody. Prečítajte si naše tipy, čo treba robiť pre úspešný zber.

zahrada jar1200x600

Vylepšiť kvalitu pôdy môžete niekoľkými spôsobmi, pri ktorých hlavnú úlohu zohrávajú organické látky.

1.    pravidlo – pôda musí dýchať

Vzduch zohráva dôležitú úlohu pri činnosti pôdnych organizmov. Mikroorganizmy rozkladajú odumreté rastlinné a živočíšne zvyšky v procese mineralizácie. Pri nedostatočnej mineralizácii vznikajú východiskové látky humusových látok, ktoré formujú chemické, fyzikálne a biologické vlastnosti pôdy a tým aj úrodnosť pôdy.

Za premiešavanie organických a minerálnych látok vďačíme napríklad dážďovkám, ktorým prechádzajú cez zažívací trakt spomínané látky. Kypriť a preorávať potrebujú hlavne ťažké ílovité  pôdy.

2.    pravidlo – správne zvolená starostlivosť

Ľahká piesčitá pôda sa ľahšie kyprí a preoráva ručne (rýľom) a mechanicky záhradnou technikou (rotavátor). Nevýhoda tohto typu pôdy je jej vysoká poréznosť, ktorá zapríčiňuje rýchle vysýchanie. Poréznu zeminu skvalitňujeme zahustením kompostu a zeleným hnojivom. Pri pestovaní náročných plodín v piesčitej pôde používame čierne mulčovacie fólie, ktorá ochráni rastlinu pred suchom, odplavením živín a výkyvmi teplôt.

Pre záhradkárov sú najvhodnejšie  hlinité, stredné pôdy, ktoré obsahujú väčšie percento  ílu, dobre zhromažďujú živiny.

Zúrodňovanie ťažkej ílovitej pôdy vyžaduje viac práce. Pri daždi sa mení    na blato, po vyschnutí je problém ju spracovať. Ak na určitom mieste ílovitej pôdy sa darí prasličke roľnej, môžeme si byť istí, že to miesto bude stále vlhké. Tohto problému sa zbavíme položením drenážneho systému pre odvod prebytočnej vlhkosti.

Ťažké pôdy pravidelne každý rok na jeseň zrýľujeme, pridáme zelené hnojivo a použijeme kompost. Vhodné je zarýľovať najväčšie množstvo organického odpadu zo záhrady – tráva, listy, nadrobno nasekané vetvičky, pritom štruktúru čo najviac rozrušíme, aby sa zem dostatočne prevzdušnila.

Na jar využívame kyprenie rotavátorom s kopijovitými nožmi. Pred kyprením na plochu rozhodíme niekoľko centimetrovú vrstvu preosiateho kompostu. Po jeho zapracovaní sa začne obnovovať biologická rovnováha v pôde a odrazí sa to na úrode. Kyslú pôdu zúrodníme povápnením s páleným vápnom.

Dobrú kondíciu pôdy dosiahneme pravidelným kyprením počas vegetačného obdobia v okolí rastlín. Kultivácia kyprením pomáha pri ľahkých a stredne ťažkých pôdach zadržovať vlhkosť, v ílovitých pomáha s prívodom vzduchu k pôdnym organizmom.

3.    pravidlo – sezónne a pravidelné úpravy pôdy

Na jar sa pôda kyprí a na jeseň sa zemina dôkladne zryje.  Pre zúrodnenie na jeseň využívame kompost, nakosené trávy a maštaľný hnoj. Na zelené hnojivo poslúžia rastliny horčice, repky a ďatelina. Fazuľa pozitívne pôsobí na obsah dusíkatých zlúčenín v pôde.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.