Vytlačiť túto stránku

Teenagers

Napísal femme 30. jún 2008

Aj vy máte doma dospievajúce dieťa, ktoré neraz nazvete „pubertiakom“, ktorý sa voči tomu samozrejme ohradí? Nečudujme sa, aj nás to urážalo a skôr sme zniesli pomenovanie teenager.

Ako vlastne vznikol tento pojem? Ide o novodobé pomenovanie, ktoré vzniklo približne v 50.rokoch, keď sa po vojne začalo ekonomicky dariť, celá spoločnosť sa modernizovala a menila. Do tohto obdobia sa mládež rozlišovala na chlapcov a dievčatá, ktorí po dosiahnutí plnoletosti odchádzali do zamestnania a zakladali si rodiny.

Náhly blahobyt, ktorý bol v rozpore s povojnovými rokmi a zároveň dostatočný prísun spotrebného tovaru, zmenil celý spôsob života a myslenia. Veľký vplyv na európsku mládež mala aj Amerika. Nástupom televízie, vplyvom filmu, časopisov, rockovej hudobnej scény sa sformovala nová skupina, ktorá bola pomenovaná teenagers. Mladí slobodní ľudia si zo zarobených peňazí začali kupovať módne oblečenie, začali opäť navštevovať kaviarne, hudobné kluby a jazdiť na skútroch alebo motorkách. Táto mládež – teenagers ovládli módne štýly odievania, účesov a cestovania. Idolmi sa im stali vtedajšie hudobné rock'and rollové ikony ako napríklad Elvis Presley, nové vychádzajúce filmové hviezdy James Dean, Marlon Brando, ktorí ich ovplyvnili texaskami a čiernymi koženými bundami.

Nie raz si ako rodičia povieme, keď vidíme naše deti, že história sa opakuje a v každom období sa mladí budú chcieť nejako odlišovať. My sme boli ovplyvnení novou vlnou, punkom a dnes naše deti ovplyvňuje hip hop alebo gothic.