Vytlačiť túto stránku

Ako cestovať so psom

Napísal femme 22. november 2017

Cestovanie v dnešnej dobe už nie je ničím zložitým. Existuje mnoho krásnych miest, nielen na Slovensku, ale aj v zahraničím. Mnoho ľudí sa obáva cestovať so svojím štvornohým miláčikom, ale z vlastnej skúsenosti viem, že je to celkom jednoduché. 

dog in car 3 17

Očkovanie

Ak sa chystáte na Slovensko, tak pes musí mať základné očkovania a mal by byť odčervený. Ak sa chystáte za hranice, tak v EÚ platí to isté, ako pre Slovensko. Ak sa chystáte mimo EÚ, povedzte svojmu veterinárovi kam cestujete a on vám už povie, ktoré očkovania treba.

Pas a čip

Pri  ceste do zahraničia, musí mať pes svoj vlastný pas a musí byť začipovaný. V ňom je zapísané, kedy a aké očkovania absolvoval, sú tam základné údaje o psovi, kontakt na majiteľa a číslo čipu. Ak by sa pes náhodou stratil, podľa čipu sa dá jednoduchšie nájsť.

Rezervácia ubytovania

Najjednoduchšie je ísť so psom niekam na chatu ku známym. Takto zistíte, ako sa pes správa v cudzom prostredí a ako zvláda dlhšiu cestu. Keď všetko prebehne dobre, môžete uvažovať nad iným ubytovaním. Pri rezervovaní hotela treba zistiť, či je to dog friendly hotel a či nie sú účtované nejaké poplatky. Z vlastnej skúsenosti viem, že skôr nájdete takýto hotel v zahraničí, ako na Slovensku.

Strava

Najlepšie je, aby ste vzali psovi stravu z domu, takú na akú je zvyknutý. V prípade núdze sa dá aj strava kúpiť, ale pre niektorých psov je takýto dlhší výlet stresujúci a keď bude mať inú stravu, môže sa stať, že ju nebude jesť, keďže je na inom mieste. Ak máte psa ako ja, že zje všetko a všade, tak máte vyhraté a o starosť menej.

Cesta autom

Pri cestovaní po Slovensku, ale aj v zahraničí, musíte mať psa pripútaného, alebo ho mať v prepravnej klietke. Pri dopravnej nehode, sú spolucestujúci, aj pes lepšie chránený a predchádza sa tak úrazom. Pri väčšom náraze by pes mohol preletieť cez sklo, čo by mu mohlo spôsobiť veľké zranenia. Pri ceste autom treba dbať aj na dostatok vody a robiť prestávky, minimálne raz za dve hodiny, ak sa dá, tak aj raz za hodinu.

Cesta lietadlom

Pes môže cestovať na palube, alebo v podpalubí. Treba si už u konkrétnej spoločnosti zistiť, do koľko kíl, povoľuje prepravu zvierat na palube. Pes musí mať svoju vlastnú letenku a spoločnosť musí byť o psovi informovaná. V podpalubí pes musí mať svoju vlastnú prepravnú klietku, na ktorú je zvyknutý. Musí byť dostatočne veľká, aby mu bolo pohodlne. Pred odletom musí byť pes vyvenčený a nesmie jesť najmenej 5 hodín. Ak sa obávate cesty, dajte psovi utlmujúce lieky, ktoré ho uspia, alebo zbavia stresu.

Cestovanie so psom môže byť veľmi zábavné, ak sa na to dostatočne pripravíte. Odporúčam cestovať osobným autom, nakoľko tu je pes vo vašej blízkosti, má svoje pohodlie a v prípade potreby sa vždy dá spraviť prestávka, aby sa pes trocha vybehal. Určite si dovolenku so psom vyskúšajte. Vy aj pes budete mať skvelé zážitky.