Vytlačiť túto stránku

Na návšteve v nitrianskom Múzeu medoviny Tomka

Napísal Michaela Conzarová 18. júl 2017

V starobylej Nitre je naozaj čo obdivovať. Medzi nevšedné miesto patrí aj dom na Farskej ulici 28, kde sa odohráva príbeh znovuzrodenia tisícročnej tradície. V roku 1984 sa tu obnovila tradícia výroby nápoja, ktorý bol typickým pre starých Slovanov, Keltov a Germánov. 

Týmto nápojom je medovina a vy môžete navštíviť miesto, kde sídli najstarší výrobca na Slovensku, rodinná firma Tomka. V Múzeu medoviny sa nachádzajú ich súkromné zbierky fliaš a dokumentov a zažijete aj degustáciu tohto nápoja v Medovom šenku, alebo tristoročnej pivnici.

Medu podriadil celý život

My sme sa stretli s Mgr. Bronislavom Tomkom, pokračovateľom rodinnej tradície, jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku, aby nám prezradil, ako sa dostal k včeličkám, medu a medovine.

„Na Slovensku je včelárska veľmoc, máme rôznorodé kvetenstvo. Môj otec založil firmu ešte za socializmu v roku 1970. Vyrábal med, včeliu kašičku, propolis, ale aj liečivá pre zvieratá, tinktúry. Chodieval na medzinárodné výstavy, kde bol aj ocenený. Vtedy sa chovali včely na Štátnom majetku. Výrobky vykupovala Slovakofarma. Zväz včelárov, to bol už klub dôchodcov, robili veci na kolene. Začal som  byť aktívny, chodil som na výstaviska, vzniklo Medobranie, prišlo 5 tisíc návštevníkov. Veď priaznivé účinky medu na organizmus sú známe už stáročia,“ tvrdí skúsený včelár, ktorý svojimi vysokokvalitnými výrobkami bol ocenený na mnohých súťažiach a výstavách. Ako laici ani nevieme, aké druhy medov existujú. Slovensko je rozdelené na regióny a v každom je iný druh medu. Napríklad malinový, gaštanový, agátový, lipový a ďalšie. Na výstave Medobranie, ktoré bude v septembri v Trenčíne si budú môcť návštevníci od jednotlivých včelárov hneď objednať a na druhý deň ho môžu dostať. Včelár Tomka má veľké vízie. Chcel by vytvoriť  včelársku turistickú cestu, kde by  turisti nielen chutnali med, ale aj si ho vytáčali a dozvedeli sa čo-to o výrobe.

Tradičná slovenská medovina pána  Tomku je obľúbeným mokom mnohých ľudí. Ako ju vlastne robí?

,,Používam zmes štyroch medov a vody. Po rozpustení vo vode necháme roztok zakvasiť. Vznikne 13% alkoholický nápoj. Svoje charakteristické chuťové vlastnosti nadobúda minimálne  dvojročným zrením v dubových sudoch. Sme jediná firma na Slovensku, kde proces zrenia prebieha v dubových sudoch, je to kľúčový faktor pre dosiahnutie výnimočných chuťových vlastností našej medoviny bez pridania umelých alebo „prírodných“ doplnkov ako farbiva a aromatických prísad,“ dodáva.  Po prehliadke  Múzea sa ocitnete v obchode, kde si môžete vybrať z rôznych druhov medu, medovín, propolisu a iných včelích výrobkov, ale aj nádherné poháre a suveníry.

1 Komentár