Vytlačiť túto stránku

Viete, že svetoznáme sklenené snehové gule pochádzajú z Rakúska?

Napísal Rakúska Turistika 03. február 2023

Stačí zatriasť – a hneď vás prekvapí krásne sneženie ako z rozprávky! Kto by ju nepoznal? Pozývame vás na návštevu do Originálnej viedenskej manufaktúry rodiny Perzyovej, ktorá tieto predmety ponúka.

Sneženie na objednávku - Atraktívny vynález z Viedne

Erwin Perzy III. je hrdý na to, že podľa vzoru jeho snehových gulí sa tieto predmety vyrábajú v miliónoch kusov po celom svete. Úplne prvú sklenenú guľu vymyslel jeho starý otec, preto sa dielňa pána Perzyho vo viedenskej mestskej časti Hernals nazýva „Originálna viedenská manufaktúra na výrobu snehových gúľ“ a vznikla už v roku 1905. Vtedy Erwin Perzy I. pracoval na lampe pre operačné sály, a preto naplnil sklenenú guľu vodou a presvietil ju žiarovkou. Aby sa svetlo odrážalo silnejšie, naplnil guľu najprv sklenenými pilinami a potom krupicou. Keď piliny vírili vodou, vyzeralo to, ako keď padajú snehové vločky. Z operačnej lampy síce napokon nebolo nič, alebo zrodil sa nový obchodný nápad.

osterreich_werbung_martin_betz_23

Originálna viedenská manufaktúra na výrobu snehových gúľ , Österreich Werbung (c) Martin Betz

Snehová metelica z gule sa prehnala celým svetom

Čarovná snehová guľa želaní

Z čarokrásnych snehových gúľ sa ľudia tešia už viac ako 100 rokov. Nadšených priaznivcov si tieto dekoračné predmety našli najmä v Japonsku a v USA, kde sa Erwin Perzy II. úspešne presadil po druhej svetovej vojne. V 40. rokoch 20. storočia sa snehové gule dostali dokonca až do Hollywoodu. Vo filme „Občan Kane“ Orsona Wellsa bol v guli uzavretý rodičovský dom a tým túžby hlavnej postavy.

V múzeu, ktoré je súčasťou manufaktúry, môžete však vidieť aj stovky ďalších motívov: stavby, jedlá, zvieratá, snehuliakov, a samozrejme anjelov, Mikulášov a vianočné stromčeky.
Sneženie je synonymom šťastia a pokojného sveta. Sneh symbolizuje čistotu, pokoj a mier a vyvoláva v nás spomienky na detstvo či pocit melanchólie.

Tajuplný umelý sneh

V rodinnom podniku vo viedenskej mestskej časti Hernals sa aj v súčasnosti snehové gule vyrábajú ručne. Umelý sneh však už dávno netvorí krupica. Po dlhý čas sa používala zmes tvrdého vosku a horčíka v prášku, ktoré však neboli odolné voči teplu. Ako vo firme pomáhajú pani Zime a z čoho sa skladá umelý sneh, však Erwin Perzy III. prezradiť nechce: „To je výrobné tajomstvo! Presné zloženie snehu nepozná dokonca ani moja dcéra, ktorej som firmu odovzdal.“

Môžeme však prezradiť, že voda v sklenenej guli je bežná voda z viedenského vodovodu a figúrky sa tlačia na 3-D tlačiarni. Sabine Perzyová, pravnučka pôvodného autora, vo štvrtej generácii prispôsobila motívy súčasnej dobe. Pre obdobie pandémie koronavírusu si vymyslela tému, ktorá sa okamžite stala skutočným predajným šlágrom: bola to rolka toaletného papiera zahalená snehovými vločkami ako narážka na zdanlivý nedostatok tohto vzácneho tovaru počas lockdownu.

Päť najpopulárnejších motívov viedenských snehových gulí

1. Vianočný stromček
2. Snehuliak
3. Viedenský Dóm sv. Štefana
4. Viedenské čertovo kolo
5. Tučniak

ow_martin_betz_23

 Österreich Werbung (c) Martin Betz