Vytlačiť túto stránku

Viete, čo je macramé?

Napísal JN 12. august 2022

Je to stará technika, ktorá sa opäť vracia do módy. Pre niekoho možno trochu zabudnuté, dnes však zažíva obrovský boom. Macramé je u nás známe skôr ako drhanie. Ide o relatívne jednoduchú textilnú techniku, pri ktorej sa zo šnúry splietajú uzly bez pomoci ihlíc alebo háčikov.

1_stoklasa_macrame

Skúste ju aj vy

Nestojí veľa peňazí, zvládne ho takmer každý a môžete si z neho vyrobiť vlastné originálne dekorácie. Ak máte chuť vytvoriť niečo kreatívneho, potom je macramé práve pre vás. Pozrite sa, ako na neho.

Populárny medzi námorníkmi

V 70. rokoch minulého storočia mala techniku macramé pod palcom každá správna gazdinka. Odkiaľ sa u nás ale vzalo? Jeho história siaha až niekoľko tisíc rokov naspäť. Dekorácie tvorené touto technikou sa prvýkrát objavili u Babylončanov a Asýrčanov. Arabi ich potom v 13. storočí začali využívať k viazaniu koncových uzlov pri šití. Dnes macramé tvoria hlavne ženy, no v minulosti šlo hlavne o mužskú záležitosť. Venovali sa mu totiž hlavne námorníci. Tí pri dlhých chvíľach na mori, kde trávili aj niekoľko mesiacov, začali tvoriť komplexnejšie dekoratívne výrobky, ktoré mali aj praktické využitie. Tie potom v prístavoch predávali alebo menili za iné veci – tým došlo k popularizácii povrazov a povrázkov, ktoré rýchle získali popularitu v Číne a na západnej pologuli.

Comeback obľúbenej techniky

Do Európy následne techniku rozšírili Maurovia pri svojich cestách zo Severnej Afriky. V 17. storočí macramé ovládlo viktoriánskou éru. Detaily vytvorené touto technikou boli vidieť všade, od prestierania po prikrývky. Na začiatku 20. storočia nadšenie opadlo, v 70. rokoch sa však zase vrátilo. Obzvlášť v Amerike šlo o veľmi obľúbený štýl domáceho dekorovania. Momentálne zažíva veľký comeback. Macramé už nie sú len štýlové doplnky do domácností, pre veľa tvorivých žien znamená tiež formu odpočinku a relaxu.

Čo k macramé potrebujeme?

Medzi hlavné výhody macramé patrí hlavne to, že pre vytvorenie dokonalých dekorácii nie je potrebné veľa materiálu. Postačí vám len priadza, ktorá sa delí na rozčesávaciu a nerozčesávaciu podľa toho, či je možné oddeliť od seba jednotlivé vlákna a vytvoriť tak požadovaný efekt. Pokiaľ ešte nemáte odhad, koľko priadze budete potrebovať, je najlepšie vybrať si taký návod, v ktorom je uvedené potrebné množstvo priadze. Po dokončení celého diela priadzu rozčešte pomocou hrebeňa s tenkými a pevnými zubmi. A v tejto chvíli začína tréning trpezlivosti. Je potrebné postupovať pomaly, inak sa vlákna môžu zamotať. K následnej fixácii použite lak na vlasy. „V súčasnosti je v prípade priadzí kladený dôraz na bavlnené materiály, ktoré sú nielen príjemné na dotyk, ale naviac skvele vyzerajú. Výhodou macramé je to, že k nemu nie je potrebné veľa náčinia a nie je ani tak zložité ako sú iné techniky, napríklad háčkovanie alebo pletenie. K dozdobeniu sa často používajú rôzne koráliky či iné ozdoby, ktoré výrobky ozvláštnia,“ vysvetľuje Hana Slípková, pracovníčka textilnej galantérie Stoklasa, kde nájdete všetko pre svoju kreatívnu tvorbu vrátane materiálu na macramé.

Fantázii sa medze nekladú

A čo si teda môžeme udrhať? Vlastne skoro všetko, na čo si len spomeniete. Veľmi obľúbené sú práve rôzne interiérové doplnky, napríklad prehozy na postele, stoličky a kreslá, prestieranie, závesné kvetináče alebo napríklad rôzne ozdôbky. Vytvoriť si ale môžete aj módne doplnky, napríklad letné šaty, kabelky, náušnice či iné šperky. Poslednú dobu sú veľmi obľúbené svadby ladené v štýle boho, kde macramé nájde svoje využitie nielen pri výzdobe obradu, ale tiež pri stole alebo v malých detailoch, napríklad namiesto stužiek na svadobnej kytici. Pre inšpiráciu nie je treba chodiť ďaleko, vďaka sociálnym sieťam sú zaujímavé nápady a praktické návody všade.

2_stoklasa_macrame

Zdroj foto: Stoklasa

Extra tip: Odborník na šitie, háčkovanie a pletenie od A-Z.

Stoklasa-sk.sk je miesto, kde nakúpite všetku potrebnú galantériu a látky pre vašu domácu tvorbu. Na e-shope nájdete okrem kvalitných produktov aj návody a inšpirácie pre domáce tvorenie, tutoriály na výrobky rôzneho druhu – napríklad aj macramé, ktoré patria medzi najobľúbenejšie. E-shop vyhral viacero spotrebiteľských cien, keďže sa vyznačuje rýchlym dodaním a profesionálnym prístupom.

Pre viac informácii navštívte www.stoklasa-sk.sk