Vytlačiť túto stránku

Viete, kde sa točili známe zahraničné filmy v Čechách?

Napísal femme 10. marec 2023

Krása stredných Čiech láka filmárov už niekoľko desaťročí. Nakrúcali sa tu filmy oscarové aj študentské, dramatické a  rozprávky, miesta ktorých vám priblížime na potulkách po ich natáčaní aj s tipmi na výlet.

filmy_cz_090323

Anthropoid

Spolupráca Francúzsko/UK/Česko, 2016, réžia: Sean Ellis

Film v zahraničnej produkcii, je spracovaním významného míľnika českých dejín, ktorý sa odohráva v roku 1942. Filmári sa zamerali na obdobie prípravy atentátu na tretieho najmocnejšieho muža nacistickej ríše , Reinharda Heydricha. Na začiatku filmu skáče Ján Kubiš (Jamie Dornan) a Jozef Gabčík (Cillian Murphy) na územie Protektorátu. Akčná scéna sa odhrávala vo Vojenském újezdu v Brdech.

Zaujímavosťou je, že film sa odohráva v zime, ale sa točil počas leta  v sparnom júli, kedy museli krajinu umelo zasnežovať. Hlavný dej sa odohráva v CHKO Brdy.

Tipy na výlety v okolí: Jindřichova (Vísecká) skála, vrch Houpák, zrúcanina hradu Valdek

Mission: Impossible – Ghost protocol

Spolupráca USA/Spojené Arabské emiráty, 2011, réžia: Brad Bird

Bývala väznica v Mladej Boleslavy vo filme predstavovala moskovské väzenie. Aby tvorci väznicu čo najviac oživili a pridali na autenticite, ozdobili ju ruskými nápismi a plot obohnali ostnatým drôtom. Hlavným hrdinom je Ethan (Tom Cruise), ktorý uskutočňuje tajnú misu v Rusku. Zaujímavosťou je, že nanatočení scény sa zúčastnilo 150 kaskadérov.

Tipy na výlety v okolí: Loreta Kosmonosy, zámok Stránov a Vinařice

Spiderman: Ďaleko od domova

USA 2019, réžia: Jon Wats

Zatiaľ posledné sfilmovanie komiksového hrdinu je situované do Európy.  Peter Parker (Tom Holland) sa so svojimi spolužiakmi vydáva na prázdniny na starý kontinent, kde si chce od úlohy superhrdinu oddýchnuť. To mu však prekazia obrovský elementálovia...

Hlavný dej sa odohráva v obci Dobreň, ktorú filmári vydávajú za Rakúsko. Vo vedľajšej úlohe filmári zvolili nádvorie Pivovaru Kostelec nad Černými lesy. To premenili na holandské námestie s trhovníkmi.

Tipy na výlety v okolí: Dom zaniknutých remesiel Vidim, Hrad Kokořín a skalné mesto Kokořínsko

Zdroj foto: Wikipedia.org