Zaujímavosti

Zostávate zajatcom "zakorenených právd" napriek argumentom vedných disciplín, ktoré už dávno overili, že veci sa majú inak? Medzi ľuďmi je rozšírené presvedčenie, že biele víno sa robí iba z bieleho hrozna. Je to pravda?

viete_1100x700

Medzi ľuďmi je rozšírené presvedčenie, že biele víno sa robí iba z bieleho hrozna. Nie je to však pravda - biele víno vzniká tak z bieleho, ako i červeného hrozna. Červenú farbu vína totiž spôsobujú šupky, ktoré sa nechávajú spolu s vylisovanou hroznovou šťavou v kvasných sudoch. Keď sa tieto šupky pred kvasným procesom odstránia, aj z červeného hrozna vznikne biele víno.

...je rozšírené presvedčenie, že príjem cukru zlepšuje športový výkon. Opak je pravdou - kúsky hroznového cukru, bonbóny či čokoládová tyčinka môžu fyzický výkon dokonca zhoršiť. Po krátkom doplnení energie totiž klesne hladina cukru v krvi pod priemernú úroveň a oslabí sa výdaj energie - človek tak pocíti únavu, ktorú by bez "sladkého prilepšenia" nepocítil.

...je rozšírené presvedčenie, že vľavo sa jazdí len vo Veľkej Británii a Austrálii. Nie je to tak - vľavo sa jazdí aj v Indii, Japonsku, Nigérii, Juhoafrickej republike, Indonézii, Malajzii, Thajsku a na Novom Zélande.

...je rozšírené presvedčenie, že ľudské telo potrebuje v zime viac potravy ako v lete, pretože organizmus spotrebuje v zime viac energie k vyrovnávaniu teplotných zmien. Táto teória je nesprávna - ľudské telo potrebuje v zime k zahrievaniu práve toľko energie ako v lete k ochladzovaniu.

...je rozšírené presvedčenie, že vreckovka bola vynájdená kvôli smrkaniu. Nie je to tak - vreckovka sa po prvý raz objavila v 15. storočí v Taliansku ako pomôcka reči gest. Nikoho ani nenapadlo použiť takúto "spoločenskú vec" k čisteniu nosa.

...je rozšírené presvedčenie, že ruže majú trne. Ruže však majú ostne. Trň je pichľavý útvar, ktorý vznikol degeneráciou orgánu rastliny. Osteň je výrastok kôry u vyšších rastlín. Napríklad kaktusy majú trne; ale ruže majú ostne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.