Vytlačiť túto stránku

Ako sa pripraviť na príchod bábätka?

Napísal KM 09. marec 2023

Čakáte bábätko a chystáte preňho výbavičku? Čo všetko potrebujete, aby prvé dni, týždne a mesiace boli komfortné pre všetkých, pre vás aj malého drobčeka? Najzákladnejšou vecou je autosedačka - tzv. vajíčko, bez ktorého vás z pôrodnice s bábätkom ani nepustia.

1_matejovsky_kubko

Potrebovať budete tiež postieľku, prebalovací pultík (postačí aj podložka na komodu) a kočík. To sú pravdepodobne finančne najnáročnejšie investície. Dajú sa však zadovážiť aj z druhej ruky (bazáre, známi či kamaráti), keď nielen ušetríte finančne, ale týmto ekologickým správaním pomôžete aj životnému prostrediu.

Oblečenie:

Za prvé týždne a mesiace bábätko výrazne narastie, takže vám spočiatku postačí len zopár základných kusov oblečenia (pyžamká, bodynká, dupačky...). Nedajte sa oklamať dizajnom, všetky bábätkovské vecičky sú rozkošné, ale vyberajte si také, ktoré sa ľahko obliekajú aj vyzliekajú (sú na zips, majú gombičky pri golieri). Pri výbere a kúpe si všímajte materiálové zloženie, voľte odevy z prírodných materiálov, ako je certifikovaná bavlna, bambus a podobne.

Starostlivosť o hygienu:

Každodenná starostlivosť o bábätko zahŕňa večerné kúpanie, čiže nevyhnutnosťou je vanička, prípadne lehátko do vane. Praktickejšia je vanička a ideálna je taká, kde bábätko leží v polosede a je so zabudovaným teplomerom. Prvé mesiace vám na umývanie postačí len voda, neskôr použite špeciálne prípravky pre bábätká. Po kúpeli môžete pokožku dieťatka ošetriť olejčekom. Do kozmetickej výbavy budete potrebovať tiež krém alebo masť na zapareniny, vlhčené obrúsky na utieranie zadočka ale aj iných častí tela, v prípade zimných mesiacov aj krém, ktorým ošetríte citlivú pokožku pred nepriaznivým počasím (mráz, vietor).

Plienky:

Nevyhnutnosťou, ktorú budete potrebovať, sú nepochybne plienky. Môžete si vybrať pohodlné jednorazové alebo látkové plienky. Tie sú ekologickou alternatívou, ktorú pri starostlivosti o bábätká využijete nielen pri prebaľovaní (zabezpečujú odporúčané široké balenie pre správny vývoj kĺbov), ale napríklad aj na utieranie, ľahké zakrývanie, aj ako podložku pod bábätko. Prvotná investícia je síce drahšia, ale v konečnom výsledku sú lacnejšie než jednorazové plienky. Nevýhodou je náročnejšia údržba, pretože je ich potrebné prať a žehliť. „Vyberajte si kvalitné bavlnené plienky s vysokou gramážou (aspoň 145 g/m2), ktoré sú príjemné na dotyk, sú savé, mäkké a tvarovo stále. Oproti minulosti sú takéto látkové plienky vďaka zmodernizovanej technológii výroby aj jednoduchšie na používanie. Okrem bavlnených plienok sú v ponuke aj bambusové, ktoré sú vyrobené zo 100% bambusového vlákna a vďaka technológii tkania je zaručená ich vynikajúca savosť a jemnosť. Prírodný bambusový materiál je mimoriadne vhodný pre detskú pokožku a nespôsobuje alergické reakcie,“ hovorí Martina Matějovská, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu.

2_matejovsky_pleny_23

Inšpirácia – Matějovský

A napokon sú tu veci, ktoré nie sú potrebné, ale môžu sa zísť – napríklad monitor dychu, odsávačka mlieka, ohrievačka fliaš, šatka či nosič pre bábätko, kolotoč nad postieľku, podložka na hranie, zavinovačka, hryzátko, rôzne hračky a podobne.

Zdroj foto: Matějovský