Vytlačiť túto stránku

4 rady ako na bezpečnú jazdu v silnom daždi.

Napísal KČ 23. september 2022

Pre bezpečnú jazdu je potrebné predovšetkým dodržiavať predpisy a mať vedomosti o stave Vášho vozidla. Rovnako je potrebné, aby ste náležite venovali pozornosť situácii na ceste. Aj pre skúsených vodičov ale občas môžu nastať situácie, ktoré spôsobia problémy pri šoférovaní.

acquaplanning_1200x772

Medzi takéto situácie patria napríklad rôzne živelné pohromy, či napríklad meteorologické vplyvy, ktoré nevieme ovplyvniť. Ako šoférovať v silnom daždi, aby ste sa bezpečne prepravili?

Tip číslo 1: Kontrola vozidla pred jazdou môže vždy pomôcť

Môže sa to zdať ako klišé, ale čisté auto a skontrolované stierače Vám môžu nesmierne pomôcť. Lišty stieračov je potrebné pravidelne meniť (odporúča sa 2 krát ročne). Ak nie sú vymenené budú Vám spôsobovať pri jazde v silnom daždi viac škody ako úžitku – obraz Vám rozmažú a Vy tak nebudete mať poriadny výhľad na cestu. Rovnako je podstatné skontrolovať fungovanie hmloviek, ktoré v silnom daždi dokážu maximálne podporiť viditeľnosť na cestách.

Ak vopred viete, že v čase Vašej cesty hlásia búrku, či silný dážď, vyberajte si trasy, ktoré sú bezpečné a vyhýbajte sa úsekom náchylným na záplavy. Na druhej strane ak sa v daždi ocitnete náhodou, nemusí byť na škodu nájsť si odpočívadlo a dážď prečkať ako silou mocou prejsť čo najdlhšiu vzdialenosť. Bezpečnosť je predsa prvoradá, obzvlášť pokiaľ ste na nejakej lokalite nováčikom.

Tip číslo 2: Znížte rýchlosť

Ďalším podstatným krokom pri jazde v silnom daždi je rýchlosť. Snažte sa znížiť rýchlosť a tiež sa snažte udržiavať väčšiu vzdialenosť pred autom idúcim vpredu. Na mokrej vozovke sa tiež neodporúča využívať tempomat. Neodporúča sa to najmä preto, že v prípade neprispôsobenia rýchlosti podmienkam cesty môže dôjsť k takzvanému aquaplanningu. Aquaplanning nastáva vtedy, keď je na vozovke veľa vody a pneumatika ju už nedokáže odviesť.

Väčšinou sa pod pneumatikou vytvorí vodný klin, čím sa pneumatika spomalí a nadvihne sa, čím stratí kontakt s cestou. Takto sa naruší ovládateľnosť a rovnováha vozidla. V takomto prípade je najlepším riešením držať volant natočený do smeru kam chcete ísť. Prakticky môžete len čakať, po určitej dobe by sa mala pneumatikám navrátiť priľnavosť a rovnováha vozidla sa tak obnoví.

Tip číslo 3: Odložte cestu

Ak máte možnosť cestu preplánovať na iný deň, radšej tak urobte. Aj keď cestu poznáte, nikdy si nemôžete byť istý rozsahom živelnej pohromy a jej dôsledkom na infraštruktúru. Rovnako je vhodné zvážiť, či ste dostatočne zdatný, aby ste v takomto náročnom prostredí jazdili a či by ste takúto jazdu zvládli. Treba pritom dbať ohľad na Vaše skúsenosti, ale rovnako aj na vybavenie Vášho vozidla. Preto ak máte možnosť sa takejto situácii vyhnúť, radšej na cesty vyrazte až po daždi – ale aj vtedy si dajte pozor na mokré vozovky.

Tip číslo 4: Chráňte Vaše vozidlo

Živelné pohromy a rôzne poveternostné vplyvy dokážu taktiež poškodiť Vaše vozidlo a spôsobiť škody. Takéto škody nezastrešuje PZP – to je užitočné v prípade škodovej udalosti. Havarijné poistenie Vám môže pomôcť v prípade, že Vám auto poškodia krúpy. Potrebné je však mať dojednané riziko pre prípad živelnej pohromy. Vyčíňanie živlov však dokáže pokryť aj klasické pripoistenie – dá sa zriadiť už keď si budete vybavovať klasické povinné zmluvné poistenie auta.

Cestovanie v daždi môže byť nebezpečné a spôsobiť množstvo škôd. Vyčíňanie živelnej pohromy môže spôsobiť mnohé škody na cestných komunikáciách, či na vozidlách. Kvalitné havarijné poistenie, či pripoistenie k PZP Vám môže pomôcť vyriešiť škody, no ešte omnoho lepšia môže byť prevencia v podobe detailného plánovania cesty. Poistenie auta je dôležité, ale rovnako je podstatné jazdiť bezpečne a zodpovedne.