Vytlačiť túto stránku

Topánkové kalendárium II.

Napísal femme 18. júl 2022

Pokúsime sa vám priblížiť ako išiel čas s obľúbenou súčasťou nášho šatníka – topánkami. Podľa historických prameňov a nálezov, dobová obuv nie vždy bola pohodlná pre jeho nositeľa. Avšak aj v minulosti boli ľudia presvedčení, že pre módu sa vyplatí aj trochu trpieť...

tk_2_22

Baroko

Obdobie vysokých topánok (17. storočie)

Medzi milovníkov topánok patril aj francúzsky kráľ  Ľudovít XIV. (1638-1715).O čom svedčila aj jeho bohatá zbierka topánok na vysokých podpätkoch. Jeho obľuba pramenila aj z ješitnosti, pretože sám meral iba 160 cm. Tá napokon vyvrcholila v nariadení, ktoré zakazuje na území Francúzska vlastniť topánky s vyšším podpätkom ako má samotný kráľ Slnko. Medzi jeho favoritkami „kráľovali“ červené topánky, na ktoré si nechával maľovať výjavy zo slávnych bitiek alebo idylické kresby. 

re_luigi_ivx_1200x800

Klasicizmus a Empír

Napoleonske obdobie nízkych topánok (1/2 19. storočia)

Napoleon (1769-1821)napriek  svojej výške netrpel komplexom menej cennosti a prikláňal sa k praktickým veciam. Bol to rodený generál. V roku 1804 v Napoleonskom zákonníku vyslovene zakazuje vysoké podpätky. V móde nastupujú jednoduché a dokonalé črievice s nízkou podrážkou, akými sú empírové baleríny, prevažne z textilu. Nosia ich muži aj ženy. Dámy si navyše omotávajú okolo členkov hodvábne stužky, ako pripomienku na klasické sandále starého Ríma. 

Viktoriánske obdobie

Obdobie členkových topánok (2/2 19. storočia)

Priamo úmerne so skracovaním krinolín dochádza k predĺženiu topánok ku členkom, aby náhodou nevykúkala nôžka ctenej dámy. Členkové modely topánok majú aj podpätky, pretože sa na nich lepšie tancuje valčík a postava sa vznešenejšie pohybuje. Okrem módneho diktátu je tento model aj praktickejší v oblastiach s drsnejším podnebím. Vyrábali sa z textilu, pre majetnejších z kože a bývali často zdobené výšivkami. Samotná anglická kráľovná Viktória ( 1819-1901),využívala pohodlné členkové topánky na prechádzkach škótskou prírodou, preto boli pomenované aj podľa jej škótskeho sídla Balmoral.

20. storočie

Obdobie gumových podrážok 

Revolúcia v 20. storočí zasiahla aj módne odvetvie. Stalo sa tak vďaka gumeným podrážkam, ktoré postupne nahrádzali kožené.  Spočiatku sa obuv s gumenou podrážkou ujala u movitých ľudí, pretože sa výborne hodila na šport (kriket, tenis). Neskôr, počas prvej svetovej vojny,  priniesli do amerických ulíc mladí chlapci tzv. kedsky –plátenky s gumovou podrážkou.Vyrábala ich v tom období US Rubber Companypod značkou Keds. Zaujímavosťou je, že pôvodne ich názov mal byť Peds (lat. ped – chodidlo), ale túto značku vlastnil už niekto iný. Onedlho prichádzajú na trh nové členkové plátené topánky s gumovou podrážkou – Converse All Stars.

keds_22

Obdobie korkových topánok ( 40. roky 20. storočie)

Krátko po vypuknutí druhej svetovej vojny, vyrobí taliansky návrhár obuvi Salvatore Feragamo (1898-1960) vo Florencii topánky s korkovou podrážkou. Ako rodený obchodník, vycíti, že lacný korok je ideálnym materiálom v období vojny a navyše praktický.