Vytlačiť túto stránku

Haute coutoure Yiqing Yin

Napísal femme 02. november 2013

Transformatívna, provokatívna, odvážna – to sú prívlastky, ktoré najčastejšie dostáva tvorba mladej francúzskej haute coutoure návrhárky Yiqing Yin.


Aj preto si ju značka Absolut vybrala ako jednu zo štvorice inovatívnych umelcov, s ktorými v rámci svojho nového étosu Transform Today odkazuje: Zajtrajšok je tým, čím si ho urobíte!


1.
Čo alebo kto vás inšpiroval k tomu, aby ste sa stali módnou návrhárkou, a čím sa odlišuje váš postup od postupov iných súčasných dizajnérov?

Yiqing Yin: Vždy som chcela byť sochárkou. Milujem manuálnu prácu, tvorbu,  tvarovanie látky priamo na tele, akési formovanie vákua okolo postavy, využívanie pokožky a pohybov ako nástroja. Myslím, že odev bol pre mňa vždy orientačným bodom, ale to, že chcem byť vlastne módnou návrhárkou, som zistila pomerne neskoro. Spúšťačom bolo zhliadnutie Yamamotovej výstavy „Juste des vêtements” v Musée des Arts Décoratifs. Zapôsobil na mňa jeho jednoduchý, no zároveň dôstojný prístup k umeniu, oblečenie, ktoré je iba prístreškom pre telo, úprimnosť a ticho, ktoré ho obklopujú. Prinútilo ma to premýšľať o emócii a pamäti, ktoré môže odev niesť, o jeho základnej funkcii a nevyhnutnosti. Táto myšlienka odevu ako nositeľa identity sa vo mne neskôr upevnila, keď som natrafila na dokument Wima Wendersa „Notebook on cities and clothes”, ktorý je skvelý a nenápadný zároveň. Nadchlo ma zistenie, že móda nemusí byť len povrchná, ale mohla by sa stať zmysluplnou cestou, ktorú raz môžem zdieľať.
Pre mňa je móda poéziou. Prirodzene, je za tým aj moja filozofia nezávislosti od značiek, predpísaných kódov či rytmov… Predstavujem si svoj príbeh ako nekonečný výlet, a dúfam, že sa v ňom nestanem obeťou trendov či nátlaku neustále sa zrýchľujúceho tempa módy. Chcem pomaly vytvoriť silný hodnotný produkt a identitu, nie iba niečo, čo sa každých šesť mesiacov zničí. Každá moja kolekcia bude istým spôsobom pokračovaním tej predchádzajúcej. Je to cesta k hľadaniu vyššej kvality, nie iba jednoduchej originality.


2.
Čo pre vás znamená byť v tak mladom veku hosťujúcim členom Chambre Syndicale a možnosť predstaviť svoju kolekciu počas Haute Couture Fashion Week v Paríži?

Yiqing Yin: Je to pre mňa skutočná pocta, no stať sa dedičom bohatého posolstva francúzskeho krajčírskeho umenia, tiež znamená veľký tlak. Cítim zodpovednosť v rôznych aspektoch, sústavnú snahu o kreatívnu a technickú dokonalosť. Je to pre mňa krásny a intenzívny proces rastu.
Osobne pokladám za nevyhnutné, aby haute couture obnovila svoje hodnoty a redefinovala sa v rámci našej neustále sa meniacej spoločenskej a kultúrnej identity.

3. Na akom najdôležitejšom projekte ste doteraz pracovali? A čo vaše budúce projekty?

Yiqing Yin: Moja každodenná snaha vybudovať od piky vlastný módny dom je určite tým najdôležitejším projektom. Vždy som bola poháňaná výzvou a toto je pre mňa tá najväčšia výzva, psychologicky aj emocionálne.
V rámci mojich kolekcií bolo mnoho vedľajších projektov, ktoré sa mi vryli do pamäte a ovplyvnili môj rast. Moja inštalácia na tohtoročnom 55. benátskom bienále bola jedným z nich. Znamenitá skúsenosť bola aj práca na parféme s Dominikom Ropionom, či tvorba šiat pre Audrey Tautou na tohtoročný otvárací ceremoniál v Cannes. Takisto navrhovanie kostýmov pre jedinečné reklamné kampane ako L’Odyssée de Cartier s Shalom Harlow a Légende de Shalimar s Nathaliou Vodianovou a práca po boku veľmi talentovaného umelca a filmára Bruna Aveillana. V štádiu zrodu sa nachádzajú aj ďalšie veci, napríklad vysoko experimentálny film o móde. V nie tak vzdialenej budúcnosti si ako ďalší významný krok viem predstaviť aj prácu na knihe.


4. Ako hodnotíte súčasnú módu a nové trendy?

Yiqing Yin: V poslednom čase sa stretávam s náhlym záujmom o mladých návrhárov. Som si vedomá toho, že teraz, v čase, kedy sa inštitucionálne značky stávajú po stránke kreativity skôr opatrnými, poľuje módna scéna po čerstvej krvi a nových návrhoch. Čo sa mňa týka, považujem to za povzbudivé, pretože práca, ktorú vytváram ako nezávislá návrhárka, je oveľa intímnejšia, so silným individualistickým prístupom. Nie som veľmi vyťažená na trendy, ktoré sú, myslím, dôvodom neustále sa zrýchľujúceho tempa módy, čo nezanecháva príliš veľa priestoru pre kreativitu a invenciu.
Mám veľký rešpekt pre návrhárov ako Azzedine Alaia, ktorému sa počas celej jeho kariéry a kreatívnej cesty podarilo udržať si konštantnú a výraznú identitu značky. Určuje si nezávislý rytmus a filoziu namiesto toho, aby sa podrobil systému módy. Je tu návrat ku klasickým hodnotám ako kvalita a jedinečnosť, čo je výsledkom dlhodobého konštruktívneho myslenia, nie náhodných návrhov nových tvarov a farieb bez minulosti či budúcnosti. Tvárou v tvár tejto bohatej diverzite sa konzument stáva svojím vlastným štylistom. V súčasnosti je móda rečou - viac, než kedykoľvek predtým.


5. Vieme, že ste z Číny odišli veľmi mladá. Ovplyvnila táto krajina nejakým spôsobom vaše návrhy?

Yiqing Yin: Odišla som z Číny ako štvorročná, preto je moje chápanie súčasnej Číny veľmi obmedzené. Avšak s oboma rodičmi pracujúcimi v starožitníckom odbore som vyrastala obklopená nádhernými artefaktmi z minulosti, čo vyformovalo moju predstavu o estetickom pôvabe a rovnováhe. je to zameranie na detaily a proporcie, špecifická predstava o kráse, takej, ktorá má príbeh a je nabitá emočným obsahom a významom. Tento vplyv sa na podvedomej úrovni určite do mojej práce dostáva. Odevy, tak, ako objekty, ktorými sa obklopujeme, sú svedkom našej histórie, času a charakteru.


6.  Ako a kedy ste v sebe objavili vášeň pre navrhovanie oblečenia?

Yiqing Yin: Počas všetkých tých ciest v detstve som si vypestovala veľmi intímny vzťah k svojmu oblečeniu. Dalo mi pocit zázemia, bolo pre mňa referenčným bodom. Návrat k oblečeniu pre mňa znamenal návrat domov. Moja osobná skúsenosť vyformovala názor na funkciu a hodnotu oblečenia. Dôkazom toho je aj moja motivácia pre módne návrhárstvo. Chcela som vytvoriť odev, ktorý ochraňuje, podporuje, a je zároveň aj druhou kožou a poddajným pancierom.

7. Ako si predstavujete typ ženy, ktorá nosí vaše návrhy?

Yiqing Yin: Je to komplexná a slobodomyseľná žena, amazonka moderných čias. Silná žena, ktorá sa nebojí vyjadriť svoju jedinečnosť prostredníctvom elegancie, zmyselnosti a kreativity.


8. Premýšľali ste niekedy aj nad vytvorením kolekcie pre mužov?

Yiqing Yin: Mala som šancu vytvoriť niekoľko pánskych outfitov pre exkluzívne projekty, a táto skúsenosť sa mi veľmi páčila. Vytvorenie celej módnej línie pre mužov je však celkom iný druh výzvy. Spoločenský a funkčný aspekt je v mužskej móde oveľa prítomnejší než v móde pre ženy. Navrhnúť vyvážený produkt, ktorý si uchová svoju unikátnu identitu a DNA, no zároveň ostane v rámci hraníc „obliekateľnosti“ a elegancie, vyžaduje v pánskej móde trochu spútanejší a intelektuálnejší prístup, než akým je môj súčasný, skôr inštinktívny pracovný postup. Momentálne si tak vychutnávam skôr kreatívnu slobodu ženskej módy, ale v budúcnosti, možno i o niečo skúsenejšia, by som tú výzvu rada prijala.



1 Komentár