Vytlačiť túto stránku

Gabrielle Chanelová

Napísal femme 28. november 2010

Veľká aj keď postavou útla módna návrhárka, ktorej vďačíme za niektoré revolučné zmeny vo svete módy.


Poiret bol pôvodcom úboru, ktorý bol pohodlný a ženy ho boli schopné obliecť, bez pomoci komornej. A však Chanelová tento odev uviedla skutočne do praxe. Okrem toho bola veľkou propagátorkou krátkeho účesu, prisúdila úpletu a bižutérii privilegované miesto a vytvárala nový smer elegancie, ktorý bol svojbytný.

V medzivojnovom období vyhlásila Mademoiselle Chanelová: „Dámsky dekolt nie je trezor“, a zaviedla k svojim malým čiernym šatám ako prvá bižutériu v byzantskom štýle. Narodila sa koncom 19. storočia, v chudobnej rodine a včas pochopila, že len pracovitosť a vôľa ju môže zachrániť. Mala osobité kúzlo, cit pre krásno a tieto benfity zatlačili jej početný rad milencov.
Patrila spolu s Jeanne Lanvinovou, Madeleine Vionnetovou a Elsou Schiaparelliovou, medzi štvoricu najlepších parížskych návrhárok v medzivojnovom období. Svoje modely tvorila pre klientelu podľa ich potrieb. Jej módny salón bol otvorený v roku 1921 v ulici Cambon číslo 31, a v tom istom roku ju preslávil aj výnimočný parfum Chanel No 5.

Kariéra Coco Chanel sa delí na dve obdobia. Počas vojnových rokov Gabrielle Chanelová odchádza na juh Francúzska a zatvára svoje salóny do konca vojny. Otvorený zostáva len butik v ulici Cambon, kam pravidelne prichádzajú nemeckí vojaci kupovať Chanel No 5.
Po vojne Coco otvorila svoje salóny až v roku 1954 ako sedemdesiat jeden ročná. Prišla s novou kolekciou na starých základoch známeho kostýmu s ozdobami. Hodvábne blúzky zladené s podšívkou, peniažky namiesto gombíčkov, jemné tvídy, žiarivá bižutéria, čierne hodvábne viazanky či večerné a puzdrové šaty, ktoré uchvacujú svojou jednoduchosťou a eleganciou. Čierny kostým v štýle „malého Chanelu“ pôsobí veľmi žensky, napriek inšpirácii pánskym oblečením. V roku 1958 prišla s dvojfarebnými lodičkami, ktoré majú voľnú pätu, béžový vŕšok a tmavú špičku. Pôvodné modely boli v dvoch odtieňoch a zostali až do dnešných dní veľmi obľúbené.







1 Komentár