Vytlačiť túto stránku

Tajomstvo za 1,4 miliardy dolárov. Bol kontroverzný Gianni Versace HIV-pozitívny?

Napísal Kristína Chudá 28. december 2021

Rodák z Kalábrie. Áno, Versace. Tak slávny, zbožňovaný a mnohými nenávidený. Nemal ani desať rokov, keď sa mu v hlave zrodil nápad a navrhol svoje prvé šaty. Ako 25-ročný sa odsťahoval do Milána a založil firmu so znakom medúzy.

Nekonečná kreativita a fantázia mu dovolila, aby obliekal princeznú Dianu, speváčku Madonnu, či modelku Naomi Campbell15. júl 1997 svet utrpel stratu v modelingovom a návrhárskom priemysle. Podľa Maureena Ortha, Versace bol už na schodoch svojej vily v Miami Beach, keď ho zasiahli dva vystreli do hlavy. Usmrtil ho viacnásobný vrah Andrew Cunanan.

Versaceov zdravotný stav jeho rodina pred verejnosťou dôsledne tajila. 10.júla, teda pár dní pred neočakávanou smrťou, Versace podpísal dohodu s Morgan Stanley. Obávali sa, že ak by sa informácia o HIV pozitívnom Versace dostala von, svetoznáma značka by utrpela stratu prestíže a že informácia bude mať vplyv na jeho prvotriednu ponuku vo výške 1,4 miliárdy dolárov. To bol dôvod, prečo brat Santo a sestra Donatella urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby dostali Versaceovo telo čo najskôr. Návrhárove telo sa im podarilo vyzdvihnúť hneď na druhý deň, teda 16.júla. V katedrále svätého Patrika sa konal malý smútočný obrad pre rodinu a po obrade telo putovalo do krematória. Jeho popol previezli malým súkromným lietadlom späť do Talianska, píše Orth v jeho knihe Vulgar Favor (Vulgárne láskavosti).

V knihe bola pravda upravená. Diagnóza znela. Trpel rakovinou vnútorného ucha od roku 1995. V čase smrti bol na operácii, píše Orth. Kniha Maureena Ortha s titulom Vulgar Favores bola základom pre americký kriminálny príbeh.

"Samotná kniha Orth je plná klebiet a špekulácií. Orth nikdy nedostal žiadne informácie od rodiny Versace a nemá žiadny podklad na to, aby mohol písať o intímnom živote Gianni Versace alebo o živote jeho rodinných príslušníkov," povedal Versace.

Jeho vražda sa stala inšpiráciou pre Americký kriminálny príbeh.
A čo sériový vrah? Cunanan spáchal samovraždu v spálni v izbe Miami houseboat, kde sa skrýval takmer dva týždne.
Gianni Versace bol odvážny a čestný muž, ktorý sa venoval humanitárnej práci v prospech druhých. Je smutné, že tvorcovia sa rozhodli prezentovať skreslenú a falošnú verziu Versaceho, ktorú vytvoril Maureen Orth.
Rodina Versace sa rozhodla túto záležitosť ďalej nekomentovať.


 Zdroj foto:

Gianni a Donatella Versace v roku 1990. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/jul/29/gianni-versace-murder-lover-slams-american-crime-story-ridiculous

Galéria:

01 - . Gianni Versace bol HIV-pozitívny, keď bol zavraždený podľa Maureen Orth (Gianni a Donatella v roku 1995.

02 - Kniha Maureena Ortha s titulom Vulgar Favores

03 - Antonio D'Amico, vľavo so svojím milencom Gianni Versace. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/jul/29/gianni-versace-murder-lover-slams-american-crime-story-ridiculous

04 - Gianni Versace https://www.6sqft.com/rent-the-opulent-upper-east-side-mansion-once-home-to-versace-for-120000month/