Z histórie pánskej bielizne

Spodná bielizeň nie je len doménou žien, ale aj muži sa ju po stáročia učili nosiť, i keď ju zo začiatku odmietali.


Na rozdiel od dámskej historickej bielizne, pánska spodná bielizeň je menej rozmanitá. Pôvodcom pánskej bielizne je pravdepodobne bedrová zásterka, ktorá slúžila ako ochranný odev pred chladom a úrazom. Uväzovala sa okolo pása, spôsobom podobným uväzovaniu detskej plienky. Stredný cíp sa pretiahol medzi nohy a upevnil vpredu. Cudnosť v tomto období ešte nebola dôvodom jej nosenia, preto ju často odmietali používať v starovekom Egypte, Grécku či Ríme. Jej nosenie si vynútilo hladnejšie podnebie alebo prostredie boja, v ktorom sa nachádzali vojaci či gladiátori, a v tom prípade slúžila ako ochrana.

Subligaculum - predchodca šortiek, je pôvodný názov bielizne omotanej okolo pása a jej pôvod je v starovekom Ríme. Nosila sa pod tógou ako aj pri športových aktivitách. Bol to univerzálny odev, pretože ho nosili ako muži, tak ženy. Severské krajiny s chladnejším podnebím obývali kočovné kmene a pravdepodobne oni priniesli prvotné strihy nohavíc, ktoré nahradili rôzne bedrové pásy a tógy.


Spodky
ako ich poznáme dnes sa zrodili až v 13. storočí, kedy ich pod odevom začali nosiť muži zo všetkých spoločenských vrstiev. Od pásu siahali po lýtka, kde sa uväzovali. Dovtedy boli ich predchodcami dva kusy látok zviazané v rozkroku alebo jednoduché strihy nohavíc rôznych dĺžiek a šírok, na ktoré sa navliekali nohavice. Bol to vynález Keltov a Germánov už zo 6. storočia.

 

14. storočie prinieslo zmenu v odievaní, keď muži nosili tzv. pančuchy, ktoré vznikli spojením dvoch predchádzajúcich odevov a bol to skôr vrchný odev s pásom, ktorý zakrýval genitálie.

V 15. storočí prišli do módy krátke nohavice, spodky sa skrátili a v prednej časti sa začal objavovať praktický otvor. Postupne sa stáročiami začal pripájať k spodnej časti aj vrchný a tak v 19. storočí vznikol overal - trikot, ktorý bol obľúbený až do 20. storočia. Medzitým sa nosili neforemné široké trenírky rôznych dĺžiek a uväzovali sa šnúrkami alebo gombíkmi.

Až 20. storočie prinieslo pokrok v pánskej bielizni aj vďaka novým moderným materiálom. V 30. rokoch minulého storočia sa presadili trenky a slipy, a v páse sa použila pohodlná guma.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.