Vytlačiť túto stránku

Sprievodca výberom správnej podprsenky na akúkoľvek príležitosť

Napísal Dominika Blchová 12. máj 2022

Správny výber spodnej bielizne je dôležitý nielen pre vaše pohodlie, ale aj pre vaše zdravie. Ak si neviete rady s tým, ako si vybrať podprsenku, nasledujúce riadky sú venované práve vám.  Poradíme vám na čo všetko by ste mali pri kúpe myslieť, ako podprsenku správne nosiť a ako sa o ňu vhodne starať.

1_pexels_0522

Zdroj foto: Pexels

Ako začať s výberom?

Výber podprsenky bude závisieť od mnohých faktorov, pred kúpou myslite na:

●      Veľkosť

●      Účel / príležitosť

●      Materiál

●      Farba

●      S kosticami, alebo bez?

●      Vystuženie

●      Zapínanie

●      Ramienka

Veľkosť

Existujú rôzne typy podprseniek na rôzne príležitosti. Mnoho žien pri kúpe vie, na akú príležitosť podprsenku potrebuje, no potom príde otázka, ktorá trápi väčšinu žien: "Akú mám veľkosť podprsenky?". Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré ženy nosia nesprávnu veľkosť. To môže ovplyvniť nielen mieru pohodlia pri nosení, ale v extrémnych prípadoch nosenie podprseniek nesprávnej veľkosti môže viesť k ochabnutiu pŕs.

Zmerať veľkosť podprsenky nie je jednoduché, no zistenie správnej veľkosti by malo byť prvým krokom pri výbere tej správnej podprsenky.

Výpočet veľkosti

Na výpočet vašej veľkosti podprsenky vám postačí krajčírsky meter. Ako prvé si zmerajte obvod okolo hrudného koša, teda tesne pod prsiami. Druhá hodnota, ktorú musíte odmerať, je obvod pŕs v najširšej časti, cez bradavky, pričom ruky by mali byť počas merania vodorovne vedľa tela. Dbajte na to, aby pri meraní nebol meter prevesený, ale pevne obopnutý. Obvod hrudníka pod prsiami určuje číslo podprsenky, šírka cez prsia ukáže veľkosť košíčkov.

Obvod podprsenky sa označuje číslicami, najčastejšie 65 – 105 cm a veľkosť košíčkov písmenami A – G. Dôležité je vedieť, že veľkosť podprsenky ovplyvňuje aj vaša hmotnostná zmena, preto je potrebné sa vždy pred kúpou novej podprsenky odmerať nanovo.

Keďže každá značka, typ aj strih podprseniek sa líšia, pred výberom si vždy skontrolujte aktuálne veľkostné tabuľky a riaďte sa jej odporúčaniami.

Na akú príležitosť?

Obliect si červenú čipkovanú podprsenku do práce pod bielu košeľu asi nie je dobry napad. Výber správnej podprsenky pre váš outfit je teda veľmi dôležitý. Aby ste boli s podprsenkou čo najviac spokojné, premyslite si, kam ju budete nosiť. Niektoré podprsenky sú vhodné na obchodné stretnutia, do spoločnosti, iné využijete pri športe alebo na každodenné nosenie.

Materiál

K dispozícii je celý rad podprseniek z rôznych látok. Väčšina podprseniek sa bežne vyrába zo zmesí rozličných materiálov, najčastejšie pridaním polyamidu. Polyamid je pevný, odolný proti oderu, rýchlo schne a skvele odvádza pot. Pružnosť športovým podprsenkám dodáva elastan, môže sa pridať aj nylon a polyester. Bavlnené podprsenky a podprsenky z hodvábnych látok sú príjemné na dotyk a vyznačujú sa dobrou priedušnosťou.

Farba

2_pixabay_0522

Zdroj foto: Pixabay

Voľba farby záleží od osobných preferencií každej ženy. Vyberte si takú, ktorá sa vám páči, no myslite aj na to, pod čo ju budete nosiť. Pod priesvitné odevy sa odporúčajú svetlejšie odtiene bielej alebo telovej farby. Ak však rady experimentujete, pokojne zvoľte vyzývavú červenú alebo čiernu podprsenku.

Okrem všakovakých farieb nájdete aj rozličné dizajny:

●      Priesvitné podprsenky, cez ktoré je vidieť

●      Čipkované podprsenky, ktoré majú čipku alebo čipkovaný detail

●      Podprsenky so vzorom

●      Vyšívané podprsenky s detailom prešívania

●      Obyčajné, základné podprsenky bez vzorov a lemov

Výber farby a dizajnu bude plne závisieť aj od toho, aký je váš osobný štýl a či si chcete oživiť váš outfit aj šatník.

S kosticami, alebo bez?

Podprsenky bez kostíc sú veľmi pohodlné na nosenie a skvele sa hodia najmä pre menšie poprsie, ktoré nevyžaduje toľko opory. Tieto podprsenky nemajú vystuženie v podobe kostíc, čiže nehrozí vysunutie kostice. Ich nevýhodou môže byť fakt, že horšie formujú prsia.

Ak máte bujnejšie poprsie, podprsenky s kosticami si poradia aj s väčšími prsiami. Kostice poskytujú lepšiu podporu, prsia formujú a držia na mieste. V tomto prípade by mala podprsenka dokonale sedieť a kostice by mali lemovať spodnú líniu pŕs. V opačnom prípade vás kostice môžu nepríjemne tlačiť. V žiadnom prípade by sa kostice nemali zarezávať ani nikde odstávať.

Vystuženie

Podprsenky sa delia aj podľa vystuženia.

Vystužené podprsenky

Ak sa hovorí o výstuhách, je tým myslený mäkký penový materiál vo vnútri košíčkov. Ten zaisťuje zaoblený vzhľad poprsia a prispieva k vyššej opore. Podprsenky s vystuženými košíčkami ocenia ženy s menším poprsím, ale aj tie so stredne veľkým poprsím. Dobre držia tvar a sú komfortné, pevnejšie a vhodné na bežné nosenie.

Nevystužené podprsenky

Nevystužené podprsenky predstavujú prevedenie v podstate len jednoduchou látkou. Väčšinou sú ušité z jednej vrstvy čipky, bavlny alebo mikrovlákna. Nevystuženým podprsenkám dávajú prednosť ženy s väčším poprsím, no sú vhodné aj pre mladé dievčatá a dojčiace a tehotné ženy.

Zapínanie

Zapínanie môže byť tvorené 1-5 cvočkami, podľa prevedenia. Viacradové zapínanie sa hodí predovšetkým pre väčšie poprsie, pretože je širšie a lepšie drží. Tak je podprsenku možné zapnúť na niekoľko veľkostí.

Už však dávno neplatí, že podprsenky majú zapínanie iba vzadu alebo sú bez zapínania. Obľúbeným variantom a aj alternatívou k tomu, ako zaujať mužov, sú podprsenky, ktoré sa zapínajú vpredu. Takéto prevedenie nemusíte pretáčať ani preťahovať cez hlavu. Podprsenka na zapínanie vpredu má zapínanie medzi prsiami, čo uľahčuje jej obliekanie a vyzliekanie. Jej mínusom je, že sa nemôže regulovať.

Ramienka

Aj ramienka môžu nadobúdať veľa podôb. Ramienka by mali byť pevné, aby sa nevyťahovali a možnosť nastavenia dĺžky by mala byť samozrejmosťou.

Na športových modeloch nájdete zvyčajne pevné široké ramienka, ktoré zaisťujú maximálnu stabilitu. K letným šatám a tielkam sa skôr hodia úzke takmer neviditeľné ramienka. K topom bez ramienok si môžete zaobstarať podprsenku s odnímateľnými ramienkami, ktoré sa dajú pripínať niekoľkými spôsobmi.

Neoddeliteľnou súčasťou šatníka sa v lete stáva aj podprsenka, tzv. tričko, ktorej ramienka sa spájajú medzi lopatkami. Tieto využívajú hlavne športovci, pretože pri športe nezavadzia.

Typ a strihy podprsenky

Určite nenosíte tie isté topánky ku každému outfitu. Tak by ste si nemali obliecť ani tú istú podprsenku na každú príležitosť. Keďže dnešný trh ponúka rôzne strihy a typy podprseniek, váš podprsenkový šatník by mal byť pestrý, zodpovedať vášmu oblečeniu, štýlu aj sezóne. Podprsenky, ktoré sa vám hodili v minulosti, vám dnes už nemusia sedieť. Pri výbere materiálu a farby, nezabúdajte ani na na výber správneho strihu podprsenky. Vhodným strihom podprsenky tak môžete docieliť dokonalý celkový vzhľad.

Inšpirácia: Chcete posunúť váš sexi outfit na vyššiu úroveň? Vylepšíte ho o elegantné dámske hodinky.

Klasické podprsenky

Klasické podprsenky sú podprsenky klasického strihu, ktorých strih zaručuje dokonalý tvar ženského poprsia. Tieto podprsenky sú vhodné pre všetky ženy, môžu byť s kosticami alebo bez kostíc, vystužené, polovystužené alebo nevystužené. Skvele sa hodia na každodenné nosenie pod tričká, blúzky aj šaty. Na leto sú ideálne ľahké bavlnené podprsenky alebo nevystužené podprsenky, ktoré sú v teple príjemnejšie a prsia sa v nich nepotia. Dôležité je, aby podprsenka vyzerala pod oblečením dobre a bola pohodlná.

Push-up podprsenky

Typ podprsenky push-up sa zrodil preto, aby vytvoril pocit väčšieho a plného poprsia. Toto obľúbené prevedenie vytvára plný dekolt, opticky zväčšuje a zatraktívňuje poprsie. Táto podprsenka s kosticami zvýrazňuje poprsie tým, že ho zdvíha dohora. Push-upky sú vhodné najmä pre menšie poprsie a pre ženy s ovisnutým poprsím. Super push-up podprsenky dokážu dokonca prsia opticky zväčšiť aj o 2-3 čísla.

Bardotky

Tento typ podprsenky je odvodený od mena Brigitte Bardot, slávnej francúzskej herečky, tiež nazývaná balkonetka. Tieto podprsenky spoznáte podľa špecificky strihaných košíčkov, ktoré sú oproti klasickým modelom nižšie a tak dajú viac vyniknúť vrchnej časti poprsia. Ramienka sú umiestnené typicky po bokoch a dajú sa odopnúť. Bardotka je ideálna do letných šiat a tielok, ale aj ako svadobná spodná bielizeň.

Braletky

Podprsenky braletky sa vyznačujú nevystuženými košíčkami trojuholníkového strihu a širokým obvodovým lemom, ktorý je veľmi pohodlný na nosenie. Tieto modely sú obľúbené najmä u mladších žien, ktoré ich často nosia ako letný top, hodia sa do V výstrihov a blúzok. Braletkový strih väčšinou volia ženy s menším a stredným poprsím.

Plunge podprsenky

Podprsenky plunge alebo dekoltky využijete najmä do hlbokých výstrihov a spoločenských šiat. Medzi košíčkami majú nízky stred a prsia tak posúvajú do výstrihu. Dosahujú podobného efektu ako push-up podprsenky, no bez zväčšovacích vypchávok.

Samolepiace, samodržiace a silikónové podprsenky

Samodržiaca podprsenka je gélová podprsenka, ktorej košíky sú natreté lepidlom, pomocou ktorého podprsenka dokonale drží. Vďaka špeciálnemu lepidlu je takáto podprsenka odnímateľná a dá sa nosiť viackrát. Aby vám však samodržiaca podprsenka držala čo najlepšie, je potrebné priložiť ju na umytú, suchú a nenakrémovanú pokožku. Tieto podprsenky sú bez ramienok a hodia sa do korzetových šiat a letných tielok.

Silikónová podprsenka je vyrobená zo silikónu, ktorý po priložení na telo a zohriatí priľahne k telu. Podprsenky zo silikónu pôsobia prirodzene a pod šatami sú sotva viditeľné.

Bandeau podprsenka

Bandeau je bez-ramienková podprsenka, ktorá neposkytuje takmer žiadnu podporu, pretože väčšinou pozostáva iba z pásu látky, prípadne dvoch. Takáto podprsenka väčšinou funguje ako náhrada tielka a je vhodná pre malé poprsie.

Demi podprsenka

Podprsenka s takzvaným polovičným košíčkom (demi cup) zakrýva polovicu pŕs. Košíčky sú vybavené kosticami a hodia sa pre väčšinu veľkostí pŕs aj tvarov prsníkov.

Športové podprsenky

3_pexels_0522

Zdroj foto: Pexels

Ak sa venujete športu, na športové aktivity by ste mali nosiť špeciálnu športovú podprsenku, ktorá má ploché švy a poskytne prsiam dokonalú podporu, pohodlie a stabilitu pri športovaní. Športová podprsenka je bez kostíc, s mäkkou širokou gumou pod prsiami, aby ich pri cvičení netlačila. Okrem podpory by športové podprsenky mali byt' ušité z rýchloschnúcich materiálov, aby odvádzali pot z tela.

Tehotenské a materské podprsenky

Tehotenské podprsenky sú vytvorené tak, aby sa dokonale prispôsobili zmenám, ktoré žena zažíva počas tehotenstva. Podprsenky pre tehotné zaisťujú citlivým prsníkom dokonalý komfort pri nosení a vďaka podpornému efektu držia tvar poprsia.

Kojenecké a dojčiace podprsenky sú určené dojčiacim mamičkám. Sú pohodlné na nosenie a väčšinou vyrobené z mäkkých, priedušných materiálov. Vďaka špeciálnemu systému je možné odopnúť časť košíčka, a tak pohodlne dojčiť bez zbytočného vyzliekania.

Tričková podprsenka

Specialnym typom podprsenky je tričková podprsenka bez švov. Je praktická, pohodlná a vhodná na celodenné nosenie. Zvyčajne sa vyrába s veľmi príjemných materiálov, ktoré neobsahujú čipku ani žiadne pichľavé materiály a je stvorená na doma aj horúce letné dni.

Ako si správne obliecť podprsenku

4_pixabay_0522

Zdroj foto: Pixabay

Podprsenku si ideálne oblečte v predklone, aby prsia zapadli do košíčkov. Potom podprsenku zapnite na posledný háčik tak, aby bol obvod čo najviac voľný. Postupom času by mal materiál povoliť a vy budete môcť obvod zapnúť na ďalšie háčiky.

Ak sa vám zle podprsenka zapína na chrbte, môžete si ju zapnúť najprv vpredu a potom podprsenku pretočiť. Opäť sa mierne predklonte, aby vám prsia spadli do košíčkov a následne nasaďte ramienka. Na záver si celú podprsenku upravte, aby vás nič nezarezávalo.

Starostlivosť o podprsenky

Pranie v rukách

Spodná bielizeň sa vo všeobecnosti odporúča prať ručne. Na umytie použite mydlo na pranie, jemne ním prejdite po ramienkach a košíkoch a nechajte stáť vo vlažnej vode asi 10 minút. Môžete pridať aj trošku klasického pracieho prášku a následne ju dobre prepláchnite, aby vo vnútri podprsenky neostali zvyšky prášku. Nechajte vodu odkvapkať alebo vložte podprsenku do uteráka a jemne ju pritláčajte, kým uterák nevsaje zvyšnú vodu.

​​Pranie v práčke

Hoci sa všeobecne odporúča prať podprsenky v ruke, väčšina radšej volí pohodlnejšiu cestu v práčke. Podprsenky si vyžadujú starostlivosť, perte ich maximálne na 30 °C a zvoľte program na „jemné pranie“. Ak periete výlučne v práčke, použite vrecúška na bielizeň alebo košík. Ak ani jedno nemáte, postačí obliečka na vankúš. Vložte podprsenku do obliečky a takto ju vyperte. Zabránite tak priamemu styku s bubnom, ktorý by mohol poškodiť niektoré časti podprsenky. Do prania nepridávajte aviváž a vyhýbajte sa žmýkaniu.

Tip pre ekologickejšie pranie.

Sušenie

Podprsenky nesušte na kúrení ani v sušičke. Bielizeň by sa mohla zraziť alebo pokrútiť. Zaveste ju na sušiak, starostlivo urovnajte a nechajte ju voľne vysušiť na čerstvom vzduchu. Aby ste zabránili vyblednutiu, nevystavujte ju priamemu slnečnému svetlu.

Tipy ako nosiť podprsenku

●      Najväčším faux pas je, keď vám z pod tielka trčia ramienka podprsenky. Pod ľahkú, priesvitnú blúzku či top zvoľte radšej podprsenku s priehľadnými ramienkami

●      Kontrast medzi farbou tielka a podprsenky by mal byť čo najmenší. Ideálna farba podprsenky pod tielkom je telová bez čipiek a vzorov

●      S farbou bielizne sa môžete pohrať. Čierno-biela kombinácia je vhodná pre odvážne dámy, ktoré chcú vkusne poukázať na svoje prednosti

●      Ak preferujete výstrednosť, môžete podprsenku použiť ako súčasť vášho outfitu

●      Rovná podprsenka sa hodí pre prsia, ktoré sú ďalej od seba. Prsia v tvare hrušky vyniknú v podprsenke s pevnými a širšími ramienkami a vertikálnymi švami

●      Na podprsenku určite nezabudnite ak si obliekate priesvitný vrch, inak váš outfit bude pôsobiť lacno

●      Do práce zvoľte neviditeľnú podprsenku, ktorá nebude presvitať ani vytŕčať z oblečenia

Dominika Blchová, PoctiveSEO.sk