Zdravie a odevy

Vaše odevy okrem estetickej stránky a ochrane vášho tela pred nepriaznivými podmienkami, by mali spĺňať aj zdravotné kritérium. Každý deň sa do niečoho obliekate a možno si to ani neuvedomujete, že okrem materiálov, z ktorých máte vyhotovené vaše šaty na vás pôsobia aj ich farby.

fashion_woman20

Textilné materiály podliehajú módnym trendom a úžitkovým vlastnostiam, ktoré nemusia byť vždy najvhodnejšie pre naše zdravie. V nadchádzajúcom období bude slnečného žiarenia čoraz viac a každý materiál rôzne odráža, pohlcuje či prepúšťa slnečné lúče. Textílie s lesklým povrchom odrážajú dobre slnečnú energiu, matné a drsné textílie prepúšťajú slnečnú energiu, pretože ultrafialové lúče prejdú niťami v osnove látky. Ľudia citlivý na niektoré umelé vlákna, by mali voliť skôr bavlnenú spodnú bielizeň. Umelé textílie slnečnú energiu vo väčšine odpudzujú, ale malá časť prenikne a vytvára nepriaznivú klímu na tele.

Farby okrem nálady, môžu ovplyvniť aj tepelnú reguláciu organizmu. V oblastiach, kde je slnečného žiarenia menej sa odporúča zvoliť svetlé farby, v teplejších krajinách tmavšie a sýtejšie.Vplyv farieb pôsobí na psychiku, chovanie a zdravotný stav ľudí. Preto vám ponúkame charakteristiku niekoľkých farieb a skúste posúdiť či je tomu skutočne tak.

Červená farba...
... nie je vhodná pre ľudí so srdcovými a cievnymi chorobami.
... sa hodí pre „generálsky typ“ človeka presadzujúceho si svoju vôľu.

čiernej farbe sa tvrdí, že...
... môže pôsobiť depresívne.
... keď sa často objavuje v šatníku, takýto ľudia sú stále v strehu a všetko robia na 100%.

Biela farba vzbudzuje chuť do práce a ľudia, ktorí uprednostňujúci túto farbu sú presní, realistickí.

Žltá farba signalizuje citlivosť a veľkorysosť, hnedá serióznosť, šedá energiu a rýchlosť, zelená zmysel pre krásu, vyrovnanosť a nezávislosť; modrá istotu a bezpečie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.