Uskladnenie potravín

Letné obdobie prináša so sebou vysoké teploty, ktoré potraviny ťažko znášajú. Kazia sa oveľa rýchlejšie a niekedy nepomáha ani chladnička.

>> Móda >> Aktuálne >> Uskladnenie potravín

Životnosť obľúbeného jedla či nápoja však môžete predĺžiť aj o niekoľko dní. Už roky sa v priemysle, na hygienické, bezpečné a prirodzené uchovávanie potravín, využíva vákuovanie. Tento spôsob skladovania potravín môžete v dnešnej dobe praktizovať aj u vás doma.

Správne uchovávanie potravín, z dôvodu prevencie či spomalenia procesov skazenia alebo rozkladu patrí medzi hlavné každodenné problémy človeka už od starých čias. Najznámejšie sú sušenie, solenie, konzervovanie v octe alebo v oleji, varenie, pasterizovanie, sterilizovanie, mrazenie, či pridanie dusíka alebo iných interných plynov. Pri využívaní týchto systémov však zákonite dochádza k ovplyvňovaniu podstaty potravín. Mení sa ich štruktúra, farba, konzistencia, ničia sa výživné látky a vytvárajú chemické substancie, ktoré sú po čase škodlivé. Veľké rozdiely v teplote ničia vitamíny a proteíny, prídavné látky spôsobujú zmenu prirodzenej chuti a vône. Navyše sa z potravín stráca jedna z ich základných devíz – čerstvosť.

Čo sa to deje
V súčasnosti už dostaneme na trhu aj balené potraviny. Na nich je už uvedená nielen informácia o trvanlivosti, ale aj o spôsobe skladovania. Pri ostatných je dobré zapamätať si, kedy sme ich do chladničky dali, pretože nie vždy nás na zníženú kvalitu upozorní letmý pohľad či nie príliš vábivá vôňa. A ako to vyzerá?
Mäso a ryby – pri oxidácii mäso tmavne, tuk v ňom zatuchne a vznikajú nielen nepríjemné pachy a chute, ale aj látky, škodlivé pre ľudský organizmus. Ryby sa kazia rýchlejšie ako výsekové mäso.
Údeniny – sú to výrobky z mäsa, teda rovnako podliehajú oxidácii, ľahko zasýchajú, najmä na okrajoch a menia farbu.
Syry – zlé skladovanie sa na nich prejavuje veľmi rýchlo. V takomto prípade tvrdé syry mäknú, igelitový obal sa orosí a vytvára sa na nich pleseň.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.