Vytlačiť túto stránku

Zdravé stravovanie

Napísal femme 18. január 2023

Rozmanitosť, menšie porcie a viac zeleniny alebo správny pomer bielkovín, tukov a sacharidov - tak by sa dala charakterizovať zdravá výživa. Ak práve uvažujete nad zmenou svojho stravovania prípadne zmenou stravovania celej rodiny, mali by ste vedieť...

... mali by ste vedieť, že podstatou zdravého stravovania sú predovšetkým kvalitné potraviny a ich správne kombinácie (vrátane nápojov). Nezanedbateľný je, samozrejme, aj vzájomný pomer bielkovín, tukov, sacharidov a dostatočný prísun vitamínov a minerálov. Množstvo potravy, ktoré by mal človek za jeden deň skonzumovať je individuálne a závisí od veku, hmotnosti, výdaja energie atď.

shutterstock_food_dieta

Zdroj foto: Shutterstock

Optimálne zloženie potravy je však pre zdravých ľudí jednotné a predstavuje:

- celozrnné pečivo, chlieb, obilné vločky, cestoviny, ryžu, sóju a pod. (45 %)
- čerstvú zeleninu, konzervovanú zeleninu a morské riasy (25 %)
- čerstvé ovocie prípadne konzervované ovocie (10 %)
- nízkotučné mlieko, mliečne výrobky, syry a vajíčka (10 %)
- chudé mäso, hydinu a rybie mäso (5 %)
- semená, oriešky a klíčky (5 %)

Ak sa pravidelne stravujete v reštauráciách a jedálňach, môžete dodržiavať jednu zásadu: vyberať si ľahšie jedlá, skonzumovať iba časť porcie a objednávať si dve zeleninové prílohy.

Z nápojov sa odporúča predovšetkým pramenitá voda, minerálky, riedené(!) ovocné a zeleninové šťavy, bylinkové, ovocné a zelené čaje, káva bez kofeínu a pivo bez alkoholu.

Tip: Osviežujúci grapefruit v spojení so sladkým pomarančom

Máte radi citrusy, ale bojujete s ich lúpaním a šťavou, ktorá sa dostane všade? Máme pre vás lepšie riešenie! V rámci novej rady ovocných čajov prináša Lipton unikátne spojenie chutí osviežujúceho grapefruitu a sladkého pomaranča. Zážitok z každého dúšku šťavnatých citrusov podporí aj jedinečná 100% prírodná farba čaju, ktorá u každej z piatich nových príchuti odpovedá použitému ovociu, pretože ovocný čaj nemusí byť vždy len červený. Naviac sa nemusíte báť zbytočných plastov, Lipton po novom nebalí svoje krabičky do igelitu a používa rastlinné, kompostovateľné čajové vrecúška.

lipton_180123

Odporúčaná cena v bežnej predajnej sieti je 1,99 €.