Vytlačiť túto stránku

Ako prijímať dostatočné množstvá vlákniny?

Napísal LL 07. október 2022

Vláknina sa nachádza hlavne v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a strukovinách. Je pravdepodobne najlepšie známa pre svoju schopnosť predchádzať alebo zmierňovať zápchu. Potraviny obsahujúce vlákninu však môžu poskytnúť aj ďalšie zdravotné výhody pre naše telo...

... ako napríklad pomoc pri udržiavaní zdravej hmotnosti, vypuklého bruška, znižuje riziko cukrovky, srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny.

Potraviny obsahujúce vlákninu

Strukoviny, obilniny a orechy – Hlavným zdrojom vlákniny sú strukoviny, obilniny, orechy a semiačka. Najviac vlákniny (ale taktiež vitamínov skupiny B, železa a vitamínu E) sa nachádza vo vonkajších vrstvách obilných šupiek. Avšak ak sa obilie spracováva na múku, tieto vonkajšie vrstvy sa väčšinou odstraňujú – aby múka vydržala dlhšie. Práve preto sú najlepšími zdrojmi vlákniny celozrnné výrobky, ako nelúpaná ryža, celozrnné cestoviny alebo chlieb.

vlaknina_21

Fazuľa – Šošovica a iné fazule predstavujú jednoduchý spôsob, ako začleniť vlákninu do vašej stravy. Môžete ju zakomponovať do polievky, dusených pokrmov či do šalátov.

Bobuľové ovocie – Čučoriedky majú vysoké množstvo antioxidantov, ale sú aj rovnako plné vlákniny. Pridajte si do raňajkových cereálií aj jahody, černice či maliny.

Hrušky – Šťavnaté a chutné hrušky sú plné vitamínov a minerálov a patria medzi ovocie, ktoré obsahuje najväčšie množstvo vlákniny

Jahody – Sú neuveriteľné lahodné a svieže, vynikajúco nahradia sladkosti, sú plné vitamínu C a obsahujú najviac živín.

Avokádo – Má tiež veľa vitamínu C, draslíku, vitamínu E a rôzne vitamíny B. Taktiež má viacero pozitívnych účinkov.

Jablká – Patria k najchutnejšiemu ovociu, aké môžete vôbec jesť a obsahujú obrovské množstvo vlákniny.

Banány – Banány sú dobrým zdrojom mnohých živín, vrátane vitamínu C, vitamínu B6 a draslíka. Zelený alebo nezrelý banán má taktiež veľké množstvo rezistentného škrobu, typu nestráviteľného uhľovodíku, ktorý funguje ako vláknina.

Mrkva – Mrkva je chutná, chrumkavá koreňová zelenina plná živín. Má množstvo vitamínu K, vitamínu B6, horčíka a betakaroténu, antioxidantu, ktorý sa vo vašom tele premieňa na vitamín A.

Cvikla – Cvikla, alebo červená repa, je koreňová zelenina bohatá na viaceré živiny ako kyselina listová, železo, meď, mangán a draslík. Taktiež je plná neorganických dusičnanov, živín, ktoré pomáhajú pri regulácii krvného tlaku.

Brokolica – Chrumkavá a chutná  brokolica je typ hlúbovej zeleniny, ktorá ma najvyšší podiel živín na svete. Je plná vitamínov B, C a K, kyseliny listovej, draslíka, mangánu a antioxidantov. V porovnaní s ostatnou zeleninou je tiež relatívne bohatá na bielkoviny.

Overené tipy na zlepšenie príjmu vlákniny

  • Namiesto pitia ovocných štiav konzumujte celé ovocie aj s dužinou
  • Vymeňte biele potraviny za tmavú variantu
  • Namiesto čipsov a slaných orieškov siahnite radšej po čerstvo nakrájanej zelenine
  • Mäso nahraďte strukovinami, či už v polievke, alebo ako prílohu
  • Pridávajte si sypanú vlákninu do stravy

Správna dávka vlákniny na každý deň!

Získanie potrebného množstva vlákniny z potravín dokáže byť z mnohých dôvodov náročné. Málo času na varenie, rýchly spôsob života a stres dokážu zabrániť prispôsobeniu jedálnička, ktorý obsahuje potrebné množstvá vlákniny. Riešenie sa nachádza v potravine OptiFibre®. OptiFibre® je 100% rastlinná vláknina vo forme prášku, ktorá sa získava zo semien guarovej rastliny (PHGG). Vláknina je úplne rozpustná a môžete ju vmiešať do teplých aj studených nápojov. Ľahko sa rozpúšťa v mäkkých jedlách ako jogurt či v zemiakovej kaši. Žiadna horkosť, kyslosť ani podivná pachuť vám na jazyku nezostanú. Nemusíte sa trápiť s rátaním množstva vlákniny z jedál. Stačí v ktoromkoľvek čase počas dňa pridať vlákninu OptiFibre® do nápoju či jedla a o dostatočné množstvo vlákniny na deň máte postarané. Je chuťovo neutrálny a môžete ho prisypať napríklad aj do džúsu, alebo čaju a ich chuť sa nezmení. Odporúčaná dávka je 5-25g denne. OptiFibre® je potravina na osobitné lekárske účely pre dospelých a deti od 3 rokov.

optifibre_22

Viac informácií na www.optifibre.sk