Slivky

Máte sklon k jesenným depresiám? Pomôžte si "prírodným spôsobom" a zaraďte do svojho jedálneho lístku slivky! Upokojujú, uvoľňujú, podporujú trávenie...

slivky_921

Pôvodnou domovinou sliviek boli oblasti Blízkeho východu; k nám sa slivky dostali z južnej Európy, kde sa udomácnili v dávnych časoch antiky; dnes patria slivky k najväčšej pýche stredoeurópskych záhradkárov.

Plody sliviek dozrievajú koncom leta a sú akoby symbolom jeho poslednej fázy. Predčasne dozrievajúce, praskajúce slivky plné sladkej šťavy však treba vždy urýchlene pozbierať a zúžitkovať, inak ich výživné látky vyjdu nazmar. Drobné plody sliviek je lepšie priamo skonzumovať, väčšie plody sú vhodné na kompót, lekvár a marmeládu, prípadne na sušenie. Pred konzumáciou a úpravou je nutné zbaviť slivky všetkých nečistôt (vrátane voskovitých výlučkov) a opláchnuť ich najskôr horúcou a potom studenou vodou.

Keďže kôstky sliviek sú pomerne veľké, špicaté a obsahujú látky, z ktorých sa v organizme vplyvom enzýmov uvoľňuje jedovatý kyanovodík, odporúča sa podávať menším deťom len vykôstkované plody. No v prípade, že dieťa nejakú kôstku prehltne, netreba robiť paniku, pretože bezprostredné zdravotné riziko nehrozí.

Sedemdňová slivková kúra - cca 200g sliviek denne - môže zmierniť alebo dokonca aj odstrániť depresívne nálady a stavy úzkosti. Stručne povedané: slivky prospievajú nervom a zvyšujú psychickú odolnosť. Obsahujú totiž (s výnimkou biotínu) všetky vitamíny skupiny B a preto fungujú ako stimulátor metabolizmu sacharidov, ktorý ovplyvňuje nervovú sústavu, mentálnu sviežosť, výkonnosť a odolnosť voči stresu. K pozitívam sliviek patrí aj obsah polynenasýtených mastných kyselín (nachádzajú sa v šupke), schopnosť viazať tuky, prečisťovať organizmus a predchádzať zápche.

 TIP: Rafinovaný slivkový lekvár

Tento ostrý sladkokyslý lekvár je jemnejším príbuzným klasických českých "povidiel". Aj keď sa množstvo cukru môže zdať príliš malé, bude dostatočne sladký, ak na jeho prípravu použijete kvalitné a zrelé ovocie. Zadná kyselkavá chuť mu dodáva osobitý podtón a charakteristická vôňa sa nepodobá na žiadnu inú.

P o t r e b u j e t e: 2 kg sliviek a 1 kg želírovacieho alebo kryštálového cukru.

P o s t u p: Slivky odkôstkujete, nahrubo ich nakrájajte a spolu s cukrom navrstvíte do zaváracieho hrnca. Prikryjete utierkou a nechajte stáť niekoľko hodín, kým sa nezačne tvoriť šťava. Zmes uvediete do varu a miešate, kým sa cukor nerozpustí. Znížite teplotu a za občasného miešania varíte zhruba 2 hodiny.
Ak už je zmes tmavočervená a hustá môžete ju odstaviť a naložiť do vysterilizovaných pohárov. Tento džem sa dá konzumovať ihneď avšak skladovaním sa jeho chuť len zlepší.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.