Späť v práci, späť v škole

Napísal NATUR HOUSE 17. september 2020

Na jednej strane síce smútime za letom, ktoré je vždy tak krátke, na druhú stranu sa však tešíme na pravidelný režim dochádzok do práce a našich detí do školy, kontakt s kolegami a znovuzavedenie zdravých návykov, ktoré nás po celý rok tak posilňujú.

ovo_zel-1000x600

Ide len o jedno: aby boli naozaj nášmu zdraviu a štíhlej línii prospešné. Ako teda na ne?

Pevná vôľa verzus zdravé návyky

Keď ide o udržiavanie štíhlosti alebo dokonca o zdravé chudnutie, mali by sme sa prestať spoliehať na pevnú vôľu, ktorá má v skutočnosti veľmi krátky život, a namiesto toho vsádzať hlavne na železné návyky. Po určitej dobe sa nám natoľko zautomatizujú, že ich dodržiavanie nás nestojí o nič viac pevnej vôle než v prípade rannej očisty zubov zubnou pastou. Taká je sila zvyku.

Príprava nado všetko

V prípade zdravého stravovania ide predovšetkým o pravidelnosť. Nikomu neprospieva vstávanie v strese na poslednú chvíľu, doháňanie meškania vynechaním jedla i kvalitná hydratácia, posilnenie vnútorného stresu veľkými dávkami kofeínu, a tak aj podporou celkovej dennej nepohody, ktorá sa nesie celým dňom. „Ak však radi dlhšie spíte, mám pre vás jednu radu. Pripravte sa na deň vopred. Nabalená desiata či celý obed vo vhodných škatuľkách či obedových nádobách v chladničke sú neprekonateľnou podporou. Aj keď to môže vyzerať, že vás chcem ochudobniť o večerný spánok, z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že práve dodržiavaním zdravých návykov získate o porciu energie navyše, ktorú môžete využiť na prípravu chutného jedla deň vopred,“ vraví Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE.

Ovocie v akcii

Nevyhnutnou súčasťou príprav sú chutné a ľahké desiaty. Ak ich jeme, udržiavame si vyrovnanú hladinu cukru v krvi, ktorá nám môže pomôcť eliminovať náladovosť v práci a našim deťom pomôže k väčšej sústredenosti a podporí aj ich výkon v škole. Doby, kedy sa im balili dva krajce chleba s maslom a salámou, považujem za prekonané. Náš ľahký krok udržiava predovšetkým konzumácia širokého sortimentu ovocia. Nezabudnime na to, že vyživuje, hydratuje, a to vďaka vysokému podielu vlákniny, flavonoidov, antioxidantov a posilňuje srdcovo-cievny systém, stabilizuje hladinu krvného cukru a nakoniec udržiava vyrovnaný aj náš emocionálny stav. Pre dobrú náladu si teda pripravme ovocie. Ak sme natoľko pracovne vyťažení, že nie je možné počítať ani s piatimi minútami, ktoré spotrebuje chrumkanie celého jablka, potom si ovocie nakrájajte na kúsky, pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou a prípadne pridajte rovno malú vidličku do krabičky, aby bola okamžite po ruke. Deťom môžeme z jesennej sezóny pripraviť napríklad zavárané domáce výživy z hrušiek, jabĺk a sliviek, ktoré dosladíme prírodným spôsobom, napríklad medom či javorovým sirupom.

Kyslomliečne výrobky, sušienkové maškrtenie

Ďalšou zložkou príprav desiat sú kyslomliečne výrobky. Dávame im prednosť pred mliečnymi dofarbovanými a prehnane dosladzovanými školskými mliečnymi desiatami. Jogurty deťom vhodne dochutí napríklad spomínaná ovocná výživa. Výborné sú tiež vlákninové sušienky FIBROKI, ktoré chutia skvele nalámané v jogurte či v inom kyslomliečnom produkte. Ak ich máme pripravené so sebou, môžu nás ochrániť pred zlozvykom dennej konzumácie domácich pečených múčnikov s kolegyňami u dopoludňajšej či popoludňajšej kávy.

Pre výkon i sýtosť

„Niekedy však pre vyšší pocit sýtosti a spokojnosti potrebujeme vyšší prísun bielkovín konzumovaných aj počas dňa. V tomto prípade zabalíme varené vajíčko, misku šľahaného tvarohu s bylinkami, občas vymeníme za cottage syr s pažítkou, môže poslúžiť aj konzerva tuniaka so zeleninou alebo pokrájané kocky tofu. Prikusovanie pokrájaných kúskov mrkvy, uhorky, zeleru, kalerábu, reďkoviek alebo paradajok či papriky je benefitom navyše,“ odporúča Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE.

Sýte šaláty na obed

Ak si balíte do práce aj obedy, veľkým uľahčením sú jedlá, ktoré sú nielen zdravé, zasýtia, ale sú tiež chutné aj v studenej podobe. Môže ísť napríklad o sýtejšiu podobu obedových šalátov so strukovinami, quinoou alebo štíhlej línii prospešnými strukovinovými, tzv. sklenenými rezancami. Stredomorský cícerový šalát s tuniakom, jarnou cibuľkou, zeleninou, bylinkami a olivovým olejom je skvelý! Ľahkú quinou plnú bielkovín zmiešame na jeseň trebárs s hráškom a zelenými fazuľkami. Sklenené rezance s ázijskou zálievkou z rybacej omáčky, limetkou, chilli papričkou, lyžičkou medu, sezamovým olejom a so zvyškami pečeného mäsa sú neprekonateľné!

Pečené šaláty s plodmi jesene

Na jeseň využijeme plody sezóny a môžeme vyrábať obedové šaláty s pečenými sýtejšími druhmi zeleniny ako je pečená tekvica, sladké zemiaky, karotka alebo červená repa. Sýtosť a chuť pokrmu obohatí tiež hrsť vlašských orechov z novej úrody, bielkoviny dodá napríklad odľahčený feta syr alebo hrsť kozieho syra. Ochutiť môžeme pre zmenu lyžičkou horčice, jablčným octom, medom a pomarančovou šťavou. Ľahké aromatické lístky rukoly pridajú šalátu na atraktivite. A keď už sme pri tom pečení, potom nezabudneme ani na deti.

Wrapy pre deti

Jednoduchá forma konzumácie týchto jedál pre detských stravníkov je napríklad wrap z celozrnnej tortilly. Pripravujeme ho v nezvyčajných kombináciách s pečenou tekvicou, roztlačeným hráškom a kúskami pečeného kuraťa. Inokedy použijeme rozmixované kari z červenej šošovice alebo avokádový hummus s vajcom a kúskami zeleniny. Wrap z pečeného kurčaťa v štýle Caesar s listovým šalátom a odľahčeným jogurtovým dipom sa deťom asi nikdy nepreje. Do wrapov upečieme tiež sladké zemiaky a kuracie mäso občas vymeníme za morčacie či králičie.

Zdravá čerešnička na torte

„Máte pocit, že ako odmenu poctivého snaženia by to chcelo nejaký dobrý bonbónik navyše? Moje obľúbené sú napríklad nesírené sušené marhule či slivky obalené v horkej čokoláde, ktoré si ľahko vyrobíte podomácky. Skvelé sú tiež datľové hľuzovky s kvalitnou cejlónskou škoricou, na prípravu ktorých potrebujete len mixér,“ dáva svoj tip výživová poradkyňa NATURHOUSE.

TIP: FIBROKI 5C

Sušienky vďaka obsahu vlákniny regulujú tráviace procesy a sú skvelou náhradou za sladkosti. Dostupné príchute: 5 cereálií, sušienky základné vlákninové, sezamové, anízové, granátové jablko a kakaové.

K dostaniu: www.eshop-naturhouse.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.