Tekvica, cukína, uhorka...

Tekvicové jadierka pomáhajú regenerovať bunky... Cukína prispieva k odvodňovaniu organizmu... Uhorka má detoxikačné účinky...

tekvica uhorka 17

Pod názvom tekvica sa skrýva celá "rodina" severoamerických rastlín - od obrovskej tekvice veľkoplodej cez "ozdobné" patizóny až po hadovité cukíny. Dužina tekvice (bohatá na vodu a vlákninu) podporuje trávenie, pomáha vylučovať toxíny, žlčové kyseliny a tuky; blahodárne tým pôsobí na činnosť podžalúdkovej žľazy. Za žltú farbu vďačí tekvica karoténom, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému. Až 45 percent obsahu tekvicových jadierok tvoria nenasýtené kyseliny potrebné na transport cholesterolu, regeneráciu bunkových stien, zdravé sliznice a pokožku. Nukleové kyseliny tekvicových jadierok sa podieľajú na obnovovaní buniek a ich zdravom raste.

Priestor medzi uhorkou a tekvicou vypĺňa "ani ryba ani rak" - cukína... Pochádza zo slnečného Stredomoria a je vhodná tak do šalátov, ako aj na prípravu celého radu teplých jedál. Cukína pomáha organizmus odvodňovať a detoxikovať; zlepšuje peristaltiku čriev a uvoľňuje zápchu. Má vysoký obsah vitamínu A, ktorý chráni sliznice pred voľnými radikálmi a baktériami, čím sa podieľa na udržiavaní zdravej črevnej flóry. Šupka mladých cukín je mimoriadne bohatá na karotény a horčík. Najlepšie cukíny sú malé, pevné, s bieloškvrnitým povrchom.

Prvé písomné zbierky o uhorkách nasvedčujú, že táto chutná, osviežujúca zelenina pochádza z východnej Indie. Asi v 5 storočí p.n.l. začali uhorky pestovať aj Gréci a Rimania. V stredoeurópskom priestore sa uhorky udomácnili až v stredoveku a v súčasnosti tu patria k najrozšírenejším druhom zeleniny. Uhorky obsahujú pre organizmus veľmi dôležité látky, ktoré štiepia bielkoviny, ničia baktérie a prečisťuje črevá. Disponujú tiež vysokým podielom vitamínu A a kremíka, ktorý má spevňujúce účinky na väzivové tkanivá, vďaka čomu vylepšujú vzhľad pokožky a vlasov. Pre vysoký (95-percentný) podiel vody uhorky pomáhajú pri zápaloch žalúdka, problémoch s obličkami a močovým mechúrom. Majú tiež výrazné detoxikačné účinky a konzumácia uhorkovej šťavy eliminuje opuchy rúk a nôh.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.