Vytlačiť túto stránku

Letné párty menu plné farieb

Napísal LIdl, Aperol 14. august 2021

Šaláty sú pre mnohých len plným tanierom listovej zeleniny. Nenechajte sa však pomýliť. Pripravili sme pre vás recepty z Kuchyne Lidla, ktoré sú ľahké ale nápadité, chutné no bez pocitu prejedenia a rozhodne výživné. Pridáme aj recept na dokonalý Aperol Spritz.

aperol_spritz_821

Ako na dokonalý APEROL SPRITZ?
Pohár naplňte až po okraj veľkými kockami ľadu. Na ľad nalejte 6 cl Prosecca a následne 6 cl Aperolu. Ako posledné pridajte 3 cl perlivej vody. Na premiešanie potom stačí len jedno otočenie dlhou lyžičkou – to preto, aby sa drink krásne spojil a zároveň si uchoval perlivosť. Aperol Spritz má mať zjednotenú chuť, žiadne vrstvy. Na záver vložte do drinku plátok čerstvého pomaranča a vychutnajte si harmóniu chutí a vôní.

Hoci je postup prípravy Aperolu veľmi jednoduchý, stačí pár maličkostí a namiesto lahôdky budete servírovať sklamanie. Čomu sa teda oblúkom vyhnúť?

1) Ľadu nie je nikdy dosť. Pohár naplňte naozaj až po okraj a používajte veľké kocky, nikdy nie ľadovú triešť. Keď bude ľadu málo, bude sa rýchlo rozpúšťať a zbytočne drink riediť.

2) Na Aperol Spritz sa tradične používa Prosecco, ktoré v drinku perfektne ladí s Aperolom. Nenahradzujte ho inými šumivými vínami a už vôbec nie tichým vínom. Má to jedinú výnimku: pre dokonale vyladenú chuť barmani odporúčajú špeciálne šumivé víno Cinzano Pro-Spritz, ktoré bolo vytvorené práve na prípravu perfektného Aperol Spritz-u.

3) Všetko svieže a čerstvé. A tým nemyslíme len pomaranč, ale aj Prosecco a sódu. Perlivosť je v drinku úplne zásadná, nezbavujte sa jej ani prehnaným miešaním drinku. Slamky nechajte v zásuvke, pripravili by ste sa o výnimočnú bylinkovo-pomarančovú vôňu.

APEROL po taliansky
Čas na Aperol majú Taliani spojený s tzv. cicchetti. Ide o drobné delikátne pochutiny, ktoré nájdete v každom bare v Benátkach. Možnosti sú nekonečné, nič ale nepokazíte smaženými krúžkami chobotnice, marinovanými sardinkami sarde in saor, kúskami syra a salámy, tradičným pokrmom baccala mantecato, smotanovou solenou treskou, ale aj pečenou sépiou alebo krevetami. Cicchetti skvele dopĺňajú Aperol Spritz a spoločne tvoria rituál, ktorý Benátčania berú veľmi vážne. Je to čas na oddych, stretnutie s priateľmi, užívanie si jednoduchého potešenia z dobrého jedla, pitia a spoločnosti. Skúste to tiež!

Vychutnajte s plný tanier rozmanitých farieb

Šalát s kačacím mäsom a granátovým jablkom
Počet porcií: 2

1_lidl_0821

Potrebujeme: panvicu, alobal
Suroviny:
150 g upečeného kačacieho mäsa (môžeme použiť aj mäso, ktoré nám zvýšilo)
1 fenikel
olivový olej Primadonna
soľ Castello
mleté čierne korenie Mikado
1 hruška
1 hrsť vlašských orechov Alesto
šťava z 1/2 citróna
1 granátové jablko
80 g šalátu
50 g syra Grana Padano
Crema di Balsamico Deluxe

Postup:
Z fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr) a odstránime vonkajšie listy. Umytý a osušený fenikel nakrájame na tenké plátky a restujeme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja. Osolíme a okoreníme ho. Pridáme očistenú a na menšie kúsky nakrájanú hrušku a orechy.
Dozlatista opečenú zmes dochutíme šťavou z ½ citróna a necháme vychladnúť. Granátové jablko nakrájame na mesiačiky a vylúpneme z neho zrniečka. Pridáme vychladnutú zmes a hrsť umytého a osušeného šalátu insalatina. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané upečené kúsky kačacieho mäsa a zľahka premiešame.

Servírovanie
Šalát podávame posýpaný hoblinami syra Grana Padano. Môžeme ho dozdobiť feniklovou vňaťou a redukovaným balsamicom.

Avokádový šalát s kuracím mäsom
Počet porcií: 4

2_lidl_0821

Potrebujeme: alobal, škrabku
Suroviny:
500 g kuracích pŕs
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
čerstvý tymian
olivový olej Primadonna
šťava z 1 citróna
4 vajcia
2 stonky stonkového zeleru
4 lahôdkové cibuľky
1 uhorka
2 avokáda
250 g kyslej smotany Pilos (16 %)
2 biele bagety

Postup:
Očistené kuracie prsia osolíme, okoreníme, posypeme tymianom, pokvapkáme olejom a rukami vmasírujeme do mäsa. Restujeme na rozohriatej panvici s olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Stiahneme z ohňa, pokvapkáme šťavou z ½ citróna a olejom, prikryjeme alobalom a necháme chvíľku odpočinúť.
V miske zmiešame vajíčka uvarené na tvrdo a nakrájané na kocky, očistené stonky zeleru a 2 lahôdkové cibuľky na drobno. Očistenú uhorku pozdĺžne prekrojíme na polovicu a pomocou lyžičky z nej odstránime jadierka. Nakrájame ju na malé kocky a preložíme do misky. Potom pridáme dužiny avokád nakrájané na malé kúsky, soľ, korenie, šťavu z ½ citróna, kyslú smotanu a zľahka premiešame. Na rozohriatej panvici s olejom opečieme bagety nakrájané na krajce.

Servírovanie
Avokádový šalát servírujeme s kuracím mäsom nakrájaným na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. K jedlu podávame opečenú bagetu. Pokrm posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky a najmä mäso ešte pokvapkáme olejom.

Cícerový šalát s restovaným lososom
Počet porcií: 2

3_lidl_0821

Potrebujeme: sitko, strúhadlo
Suroviny:
2 filety z lososa
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
30 g masla Pilos
šťava z ½ citróna
240 g cícera v náleve Freshona
1 šalotka
2 stonky stonkového zeleru
1 červená paprika
100 g cherry paradajok
1 strúčik cesnaku
čerstvá petržlenová vňať
čerstvá bazalka
100 g kyslej smotany (16 %)

Postup:
Umyté a osušené filety lososa stiahneme z kože, ochutíme soľou, korením a opekáme na rozohriatej panvici s olivovým olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Stiahneme z ohňa, na obidve filety položíme plátok masla, pokvapkáme šťavou z ½ citróna a necháme odpočinúť. Cícer precedíme, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. V miske ho zmiešame s očistenou zeleninou (šalotkou, zelerom, paprikou, paradajkami) nakrájanou na drobno, nastrúhaným strúčikom cesnaku, soľou, korením, olivovým olejom a nasekanými čerstvými bylinkami.

Tip: Môžeme použiť aj iné druhy čerstvých byliniek - mätu alebo pažítku.

Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme porciu šalátu, naň položíme filet lososa, dozdobíme smotanou a lístkami bazalky.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk/