Vytlačiť túto stránku

Neviete, čo s plnými košíkmi ovocia?

Napísal TS 04. august 2022

Ovocné pokušenie môže mať mnoho podôb, a to najmä v období zberu sladkého ovocia. V mesiacoch júl a august sa naše záhrady premenia na hotový raj a vy sa môžete tešiť na zber zrelých višní, marhúľ, broskýň, malín, černíc, egrešov, ríbezlí či čučoriedok.

shutterstock_zavaranie_2_822

Zdroj foto: Shutterstock

Ako však zužitkovať túto bohatú úrodu? Poďte sa na to spoločne pozrieť.   

Letné mesiace sú ideálnym obdobím na prípravu sladkých džemov, marmelád, želé či čatní. Ovocie je v tomto čase ľahko dostupné a vďaka letným slnečným lúčom je neodolateľne sladké a plné vitamínov. Na to, aby sa aj vo vašej špajze objavilo pár pohárov ovocného pokladu, si stačí nájsť originálny recept a siahnuť po užitočných želírovacích výrobkoch Dr. Oetker, s ktorými rýchlo a jednoducho pripravíte všetky vaše dobroty. Predsa každý ovocný gurmán vie, že domáci džem je najlepší a láske v skle nikto neodolá.

Marmeláda, džem, lekvár, želé a čatní. Aký je medzi nimi rozdiel?

Na nasledujúcich riadkoch si stručne povieme, aké sú základné rozdiely medzi na prvý pohľad podobnými typmi sladkých zaváranín.

  • Marmeláda je zaváranina vyrobená z citrusových plodov, akými sú napríklad pomaranč, kiwi či mango. Správne uvarená marmeláda by mala byť priezračná a mala by mať horkastú príchuť.
  • Džem je zaváranina vyrobená z jedného alebo viacerých druhov ovocia, okrem citrusových plodov. Správne pripravený džem má primerane tuhú konzistenciu, krásnu farbu a mal by obsahovať kúsky ovocia.
  • Lekvár je rozvarené ovocie, ktoré je prepasírované cez jemné sito. Najvhodnejším ovocím na prípravu lekváru sú napríklad slivky. Príprava je dlhšia a má tuhšiu konzistenciu ako džem, vďaka čomu ho môžete krájať.
  • Želé je zaváranina pripravená z ovocnej šťavy a cukru. Na jeho prípravu je potrebné ovocie bohaté na pektínové látky a kyseliny, ktoré zabezpečujú tvorbu rôsolu, ako sú napríklad egreše, ríbezle či jablká.
  • Čatní je sladkokyslá až ostro pikantná korenená omáčka z ovocia a/alebo zeleniny, ktorú je možné zjemniť pridaním mnohých ďalších korenín a byliniek. Čatní výborne chutí k mäsu, ryžovým pokrmom alebo fondue.

shutterstock_zavaranie_3_822

Zdroj foto: Shutterstock

Vyberte si správne prípravky na želírovanie

Dostali ste chuť na domáci džem, ale neviete, ako si vybrať správnych pomocníkov na ich prípravu? Zverte sa do rúk želírovaciemu expertovi, ktorý ponúka široký sortiment užitočných prípravkov. Vďaka nim si vyrobíte vlastné dobroty rýchlo a jednoducho. Nikdy nebolo jednoduchšie premeniť želírovanie na tvorivú zábavu pre každého.  

  • Pektín Dr. Oetker  je moderný želírovací prípravok na zaváranie džemov a marmelád. Výrobok je 100 % rastlinného pôvodu s medzinárodnou ochrannou známkou V-Label. Obsahuje citrusové pektíny, ktoré v džeme pôsobia ako prírodné zahusťovadlo, vďaka ktorému bude mať váš džem požadovanú konzistenciu. Jeden balíček vystačí na spracovanie 2 kg ovocia, ku ktorému sa pridáva 700 až 1000 g cukru v závislosti od zrelosti ovocia či od preferovaného obsahu cukru v pripravovanom džeme. Pripravte si džem podľa vlastnej chuti a nebojte sa premýšľať kreatívne.
  • Kyselina citrónová Dr. Oetker je ekologickým a všestranným pomocníkom s medzinárodnou ochrannou známkou V-Label. Využiť ho môžete nielen v domácnosti, ale aj počas letnej sezóny. V džemoch podporuje želírovací proces, vďaka čomu budú mať vaše džemy ideálnu konzistenciu. Zároveň pôsobí ako antioxidant, vďaka čomu si zavarené ovocie zachováva farbu aj chuť. Jemné kryštáliky a sypké zloženie bez hrudiek zabezpečuje rýchle a rovnomerné rozpúšťanie. Je ideálna na ochutenie nápojov či zálievok na šaláty, kompóty. Tiež ju môžete použiť ako náhradu octu pri konzervovaní zeleniny, čo môžu oceniť predovšetkým ľudia s citlivejším trávením.
  • Gelfix Klasik 1:1 Dr. Oetker sa skvele hodí na jednoduchú výrobu sladkých marmelád, džemov a želé. Svojím zložením je vhodný najmä na prípravu džemov z menej zrelého či kyslejšieho ovocia.
  • Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker zaručí prirodzene sladkú chuť zo stredne sladkého či stredne zrelého ovocia. Vďaka svojmu zloženiu je správnou  voľbou pre každého, kto si chce dopriať v rámci zdravej výživy sladký džem.
  • Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker na veľmi sladké či veľmi zrelé ovocie. To je kombinácia pre tých, ktorí si strážia svoje kalórie, alebo potrebujú cukor nahradiť umelými sladidlami. Vďaka tomu je osvedčeným pomocníkom pre diabetikov, ktorí majú radi lahodnú marmeládu.
  • Pokiaľ máte radi jednoduchosť, kompletná receptúra Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr. Oetker vás presvedčí o tom, že na prípravu skvelého džemu stačí                            k želírovaciemu cukru pridať len ovocie. Tento výrobok je vhodný na prípravu marmelád, džemov a želé zo stredne sladkého alebo stredne zrelého ovocia. Ak sa nepriatelíte s kalóriami, siahnite po Želírovacom cukre Super 3:1 Dr. Oekter, ktorý zachováva výraznú chuť ovocia a používa sa pri výrobe džemu s veľmi sladkými alebo veľmi zrelými plodmi ovocia.
  • Želírovací cukor s glykozidmi steviolu 3:1  je moderným výrobkom na domácu prípravu džemov s obsahom výťažkov z rastliny stévia.  Džem pripravený s týmto želírovacím cukrom obsahuje o 38 % menej kalórií ako klasický džem  (pripravený s ovocím a cukrom v pomere 1:1), má lahodnú chuť a zaváranie džemu vám s ním nepotrvá dlhšie ako 5 minút.

Rady nad zlato

Už ste sa dozvedeli, aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi sladkých zaváranín a viete, ako si vybrať správneho pomocníka na želírovanie. Teraz vám prezradíme niekoľko užitočných rád, ktoré ocení každý, kto sa rozhodne pripraviť domáci džem, marmeládu či čatní.

  • Správne náradie je základ. Preto si vždy pripravte: misky na ovocie, sito, ostrý nôž, kuchynskú dosku a dostatočne veľký nerezový hrniec, ktorý si naplníte maximálne do polovice. Ďalej budete potrebovať odmerku, naberačku na zbieranie peny,  malú odmerku na plnenie, široký lievik a v neposlednom rade čisté zaváraninové poháre.
  • Pred začiatkom zavárania dôkladne vypláchnite zaváracie poháre  čistou horúcou vodou, aby ste odstránili prípadné zvyšky saponátu, pretože saponát môže spôsobiť zrednutie zaváraniny.
  • Viečka bez chorobotvorných zárodkov získate najrýchlejšou metódou tak, že viečka na poháre dáte do hrnca s vodou a povaríte asi 5 minút. Potom vodu zlejete. Viečka nemusíte osušiť, môžete ich na poháre naskrutkovať vlhké.
  • Pred naplnením do pohárov môže byť potrebné pozberať penu zo želé a džemov z ovocia. Prírodná pena, ktorá eventuálne vznikne pri varení, môže vzhľadom na bublinky vzduchu poškodiť vzhľad a trvanlivosť zaváraniny.
  • Džemy, marmelády a želé môžete po uvarení vylepšiť pridaním kvapky likéru, rumu, ovocnej pálenky alebo vodky. Odporúčané množstvo je do cca 3 PL, želírovaniu tým neuškodíte.
  • Pri svojich kreatívnych zaváracích nápadoch môžete použiť tak čerstvé, ako aj sušené korenie či bylinky. Citlivé bylinky, ako napr. mätu, pridávame až po uvarení. Lepšie tak zostane zachovaná farba a chuť prísad.
  • Zavarené poklady uchovávajte vždy na chladnom a tmavom mieste. Ochránime ich tak pred možnou zmenou farby.
  • Načaté poháre najlepšie uchovajte v chladničke, pretože pri odobratí z pohára sa môže poškodiť pevná štruktúra zaváraniny a môže začať vystupovať šťava.

Ďalšie užitočné rady a inšpirácie k želírovaniu nájdete TU.