Vytlačiť túto stránku

O kardamóme a inšpirácie do kuchyne

Napísal femme 11. november 2022

Kardamóm patri medzi najstaršie koreniny na svete a najhodnotnejšie. Je treťou najdrahšou koreninou za šafranom a vanilkou. V kuchyni ozvláštni sladké jedlá a zvýrazní pikantné chute. Je neoddeliteľnou súčaťou indickej kuchyne Garam Masálá.

kardamom_tobolky_22

Rastie divo v dažďových lesoch Indie a Srí Lanky v nadmorských výškach 750 až 1500 m. Dnes sa pestuje aj vo Vietname, Tanzánii a Guatemale. Normu akosti udávajú zelené tobolky z južnej Indie.

Vedeli ste, že....

... ho poznali v Indii dávno pred narodenín Krista?
...do Európy sa karadamóm dostal po karavánových cestách?
...v starom Grécku a Ríme sa stala táto korenina prísadou do voňaviek?
... kardamómová tinktúra sa používa proti nadúvaniu a poruchám trávenia?
... žutím niekoľkých semien sa vyčistí dych?

Tekvicové koláčiky (20 koláčikov)

kardamom_111122

P O T R E B U J E T E: 125 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť, 200 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vajce, 300 g polohrubej múky. 1 lyžička kypriaceho prášku, štipka soli, 1 lyžička škorice, 1 lyžička mletého zázvoru, ½ lyžičky mletého kardamómu, 150 g strúhanej tekvice

P O S T U P:

- Predhrejte rúru na 200 °C a vysteľte dva plechy papierom na pečenie.
- Vymiešajte tuk Hera maslová príchuť, cukor, vanilkový cukor a vajce, kým nie je masa hladká. Pridajte múku, kypriaci prášok, soľ, škoricu, zázvor a kardamóm. Vymiešajte dohladka. Nakoniec do zmesi poriadne zamiešajte tekvicu.
- Pomocou lyžičky tvorte na plechu kopčeky cesta s dostatočným odstupom. Kopčeky trocha sploštite.
- Pečte v rúre 15 – 20 minút, kým nie sú zlatisté. Nechajte vychladnúť.

Broskyne v brandy

P O T R E B U J E T E: 1,5 kg broskýň ( nektárinky), 1 l vody, 1,5 kg želírovacieho cukru, 300 ml kvalitnej brandy, 1 vanilkový struk, malý kúsok celej škorice, 3-4 kardamómové tobolky, 4 klinčeky, koreninové vrecúško:tymián, šalvia, rozmarín, bobkový list

P O S T U P:

- Z ovocia odstráňte stopky a otlačené časti, broskyne(nektárinky) blanšírujte a ošúpte.
- Vodu s 500g cukru uveďte do varu, pozbierajte penu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 5 minút, aby vznikol sirup. Jemne vložte broskyne do sirupu, opäť uveďte do varu a potom varte na miernom ohni asi 5 minút. Nakoniec vyberte opatrne broskyne s dierkovanou naberačkou a nechajte vychladnúť.
- Do malého hrnca vlejte 600 ml sirupu a vysypte zbytok cukru a vložte koreninové vrecko. Uveďte do varu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pozbierajte penu, varte na prudkom ohni asi 2 minúty a nechajte pomaly vychladnúť, potom pridajte brandy.
- Broskyne naukladajte do sterilizovaného pohára a nalejte sirupom cez sitko, tak aby boli broskyne v sirupovom kúpely. Jemne potraste, aby ste sa zbavili vzduchových bublín a pohár uzavrite. Jesť sa dajú po dvoch týždňoch.

Tip: Skladovať môžete až dva roky a chutné sú so šľahačkou a zmrzlinou, či na tortový korpus.

Ochutnajte novinku FuzeTea Orange Cardamom

Obľúbené nápoje FuzeTea ponúkajú spojenie zmesi čajového extraktu s príchuťou ovocia a byliniek, vďaka ktorému sa môžete odpútať od každodenného zhonu a ponoriť sa do sveta chutí a vôní. Čajový extrakt je z udržateľných zdrojov a je certifikovaný Rainforest Alliance. Novinkou je limitovaná zimná príchuť, ktorá v sebe kombinuje čierny čaj, stimulujúcu chuť pomaranča a štipku kardamómu, ktorý posilňuje imunitu.

fuze_tea_cardamom