Vytlačiť túto stránku

Slováci pijú takmer výlučne nekvalitné kávy, hovorí odborník

Napísal KČ 29. marec 2022

Kávová kultúra na Slovensku napreduje len veľmi pomaly. Aj keď sa za kávičkára pasuje väčšina obyvateľov krajiny, drvivá časť z nich pije len kávu podradnej kvality. Podľa slovenského blogera si kvalitnú kávu dopraje iba jednociferné percento milovníkov tohto populárneho nápoja.

shutterstock_cafe_0322

Ladislav Király ako zakladateľ webu blogokave.sk povedal, že supermarkety sú preplnené kávovníkovými zrnami tretej alebo štvrtej triedy. A čo je podľa neho najhoršie, zákazníci ich považujú za kvalitné a dokonca sa hrdia ich konzumáciou.

Čo dokáže marketing...

„Vnímam to ako zvláštnu deformáciu, uviedol Király v rozhovore pre náš web. Skúseným marketingovým odborníkom sa z produktov, ktoré nenesú takmer žiadnu kvalitatívnu hodnotu, podarilo vyrobiť doslova modly. Nebudem ich menovať, ale do tejto kategórie spadajú v podstate všetky notoricky známe značky kávy a všetko, čo nájdete v bežných supermarketoch.

Podľa Királyho za to do značnej miery môže veľkoprodukcia. Silné značky potrebujú kávu produkovať v obrovských množstvách a tým pádom sa nemôžu orientovať na kvalitu. Jednoducho by nebolo možné nájsť také množstvo kvalitných kávovníkových zŕn.

Mix rôznorodých kávovníkových zŕn

„Tento problém má viacero rovín. Predstavte si niektorého z najznámejších producentov kávy na svete – značku, ktorá vám na um príde ako prvá. Jej by nestačila produkcia z jedného regiónu a ani z jednej krajiny. Musí skúpiť kávu z viacerých krajín nachádzajúcich sa na rôznych kontinentoch, pričom každá z týchto káv chutí inak, zdôraznil Ladislav Király pripomínajúc, že na chuť kávy má vplyv prostredie, v ktorom vyrástla, ale napríklad aj nadmorská výška či spracovanie kávy.

Silná značka sa v konečnom dôsledku môže dopracovať k zmesi káv, v ktorej nájdeme etiópsku kávu z nadmorskej výšky 2000 metrov nad morom, ale aj brazílsku z 800 metrov nad morom. Niektoré zrná mohli byť spracované suchou metódou, niektoré mokrou a niektoré polomokrou. A keďže rástli v celkom iných typoch pôd, chuťovo môžu byť absolútne rôznorodé.

Káva je ovocie

„Na chuť kávy vplýva aj sezónnosť. Aké množstvo zrážok v danom pestovateľskom roku spadlo, aké boli priemerné teploty vzduchu, prípadne či zrážky spadli v tom správnom období. Medziročne sa situácia vždy mení a káva teda mení svoju chuť. Mimochodom, káva je vlastne ovocný strom. Plody kávovníka vyzerajú ako naše čerešne, ovocné, šťavnaté a kyslé. Som presvedčený o tom, že aj v šálke kávy by sme to mali cítiť, skonštatoval náš respondent.

Király však vzápätí pripomenul, že predajcovia, ktorí kávu ponúkajú v supermarketoch, toto ponúknuť vlastne nevedia. Keď kávu zabalia do notoricky známeho obalu, zákazníci už vedia, čo ich v ňom bude čakať. Daná káva chutí vždy rovnako. Natíska sa otázka, ako je to možné? Dokážu ju nejako špeciálne upraviť a štandardizovať?

Prepraženie ako cesta k uniformnosti

„Áno, dokážu, odpovedal Király. „Ten tajný recept sa volá prepraženie. Z kávy, ktorá je pôvodne vlastne ovocím, urobia niečo na štýl uhlíka. V priebehu praženia kávovníkové zrno postupne stráca kyslosť, ovocnosť i svoj pôvodný chuťový profil a naopak naberá horkosť. Celé umenie týchto veľkých pražiarov je vlastne len v tom, že zrná prepražia a tak im dajú uniformnosť. Pôvodne v sebe mohli mať rôznofarebné chuťové tóny, ale stratia ich. Do popredia vystúpi zemitosť či horkosť.

Práve v tom je podľa Királyho najväčšia záhada, ktorej sám celkom nerozumie. Prečo to ľudia vlastne pijú? Na jednej strane máme možnosť siahnuť po slabšie pražených kávach z menších pražiarní, ktoré ponúkajú rôznorodé chute, no slovenskí zákazníci ich napriek tomu príliš nevyhľadávajú. K vyhľadávaniu horkosti ich podľa všetkého vedie dlhoročný zvyk.

Kávu treba piť bez mlieka a cukru

Problém je aj v tom, na čo sme boli naučení. Podľa mňa máme doslova v krvi, že káva má byť horká a patrí k nej cukor a mlieko. Ibaže toto je kilometre vzdialené od pravdy. Káva má ponúkať celé spektrum chutí, má byť sladká, ovocná a pokojne aj trochu horká, ale nie spálená na uhoľ. Keď je spracovaná a upražená správne, mlieko ani cukor k nej chcieť nebudete. To vám garantujem, usmial sa L. Király.

Bloger je presvedčený o tom, že mnohí zákazníci o tomto všetkom ani nevedia. Keď si v supermarkete kúpia kávu preslávenej značky, nadobudnú pocit možno až kávového bohémstva. V skutočnosti však v obale môžu mať len treťo- alebo štvrtotriedne zrná.

Nekupujte kávu v supermarketoch

„Je to tak. Pri obrovskom objeme predaja sa musia spoliehať na strojový zber kávovníkových čerešní a keďže káva nedozrieva naraz, stroje pozbierajú dozreté i nedozreté plody. Ja im to ani nezazlievam, pretože nemajú šancu to robiť inak. Existujú však aj malí pestovatelia, ktorí kávu zbierajú ručne a vždy oberú len dozreté čerešne. Tie potom kvalitne spracujú a predajú v malých množstvách. Kávovým velikánom by to nestačilo, ale malé pražiarne si na týchto ‚mikrolotochdoslova zgustnú. A presne toto je podľa mňa cesta. Kávu netreba kupovať v supermarketoch, ale v menších pražiarňach, dodal Ladislav Király.

Na Slovensku aktuálne pôsobia desiatky pražiarov kávy. Na webe blogokave.sk nájdete zoznam vyše 100 slovenských pražiarní kávy.

Zdroj obrázku: portumen / Shutterstock.com