Prvé vrásky v okolí očí. Čo s nimi?

Napísal Kristína Chudá 12. apríl 2021

„Som hrdá na vrásky. Ony sú život na mojej tvári,“ povedala slávna Brigitte Bardot. Tiež sa hovorí, že očné vrásky sa vytvárajú najmä vtedy, keď sa smejete veľmi, nahlas a zo srdca. No dá sa aj smiať a nemať vrásky? Do určitej miery áno!

vrasky_0421

Ako čas neúprosne letí, tak aj vaša pokožka stráca časť svojej pružnosti. Začnú sa objavovať skoré vrásky a hlavnú úlohu v tom zohráva kvalita pokožky, slnečné žiarenie, opakované pohyby tváre ako aj genetika.

Koža okolo očí je oblasťou, ktorá pravdepodobne bude vykazovať skoršie príznaky starnutia, pretože práve túto časť tváre pokrýva veľmi tenká pokožka.  Aj napriek tomu, že sú vrásky prirodzenou súčasťou našej pokožky, mnohým ženám zbytočne pridávajú vek.

A ako bojovať proti vráskam?

Tvárové cvičenia na napnutie pokožky - niektoré cviky na tvár sa preukázali ako účinné pri napínaní pokožky pod očami. „Tvárová joga“, ako to niektorí nazývajú, nikdy neuškodí.

Liečte svoje alergie - alergie často spôsobujú zápal očí či prípadné slzenie. Trenie alebo škriabanie očí v dôsledku príznakov alergie môže prispieť k sčervenaniu očí a pocitu suchosti pokožky. Liečba alergie môže vašej tvári poskytnúť uvoľnenejší vzhľad a z dlhodobého hľadiska môže chrániť vašu pokožku v okolí očí.

Píling - suchú pokožku, ktorá sa vám vytvára pod očami, môžete jemne pílingovať, aby ste podporili rast nových buniek. Používajte iba výrobky, ktoré sú špeciálne vyrobené na píling a vmasírovanie do pokožky v oblasti pod očami.

Hydratujte pomocou očného krému - nedostatok vlhkosti môže zvýšiť výskyt jemných vrások okolo očí. Poobzerajte sa po zvlhčovačoch. Sú bohaté na zložky, ktoré napomáhajú cirkulácii a novému rastu buniek. Retinol (derivát vitamínu A), peptidy a kyselina hyalurónová sú podporované výskumníkmi a estetikmi. Na potlačenie jemných vrások by mohli najlepšie fungovať produkty pod oči vo forme chladivých gélov a sér.

Nevystavujte sa slnečnému žiareniu - používajte opaľovací krém a klobúk. Chránením pokožky pred UV lúčmi môžete zabrániť tvorbe jemných vrások. Ak sa chystáte von, vždy noste so sebou opaľovací krém s UV faktorom najmenej 30, aj keď nie je obzvlášť slnečno. Keď budete niekoľko hodín na priamom slnečnom žiarení, pouvažujte nad tým, že si budete zakrývať oči čiapkou a nosiť slnečné okuliare. Klobúky a šiltovky s okrajmi poskytujú ďalšiu výhodu pre vaše oči: Chráni vás pred prižmúrením, výrazom, ktorý môže vytvárať vrásky, keď sa opakuje príliš často.

Stravujte sa zdravo - vitamín C, vitamín A a vitamín E sa často používajú v produktoch starostlivosti o pokožku. Začlenením potravín bohatých na tieto vitamíny do svojej stravy pomôžete svojej pokožke (a zvyšku tela) vytvárať zdravé nové bunky. Existuje silné spojenie medzi zdravou výživou a pevnou, mladšie vyzerajúcou pokožkou. Zvážte farebné citrusové plody, mrkvu a tekvicu, aby ste zvýšili množstvo týchto vitamínov vo vašej strave.

No existujú aj spôsoby, ako ošetriť jemné vrásky pomocou kozmetických procedúr a ošetrení tváre. Mal by ich vykonávať dermatológ alebo vyškolený estetik.

Chemický peeling - Na tvár je možné naniesť chemický peeling, ktorý odstráni odumreté bunky pokožky a podporí rast nových buniek. Chemický peeling nedokáže ošetriť hlboké vrásky alebo napnúť ochabnutú pokožku, ale môže znížiť výskyt jemných vrások okolo očí.

Dermálne výplne - vstrekujú sa do pokožky pod alebo okolo očí, aby „vyplnili“ vzhľad tváre. Sú dočasné a väčšinou trvajú šesť mesiacov až dva roky. Dve známe procedúry v tejto kategórii sú Restylane a Juvéderm.

Mikrodermabáza - je populárny a minimálne invazívny postup, ktorý sa používa na píling vašej pokožky. Na toto ošetrenie sa často používa nástroj s diamantovým hrotom na citlivých miestach pokožky, ako sú vaše oči. Mikrodermabáza zbavuje matné odumreté bunky pokožky a podporuje cirkuláciu v oblasti pokožky, na ktorú sa vyvíja tlak.

Lasery - sú čoraz populárnejšie. Na tento účel je k dispozícii niekoľko druhov laserových ošetrení. Frakčné lasery sú jednou z možností, ktorá funguje tak, že sa do pokožky vrazia mikroskopické otvory, ktoré stimulujú produkciu kolagénu a elastínu.

Mikroihly - sú čoraz populárnejšie kúry, ktoré znižujú výskyt jemných vrások. Počas tejto procedúry sa pomocou malých ihličiek vytvárajú otvory do pokožky a po vpichoch sa aplikuje pleťový krém alebo sérum. Keď sa pokožka uzdravuje, stimuluje sa kolagén, ktorý zlepšuje jemné linky a štruktúru pokožky.

Botox - Do cielených svalov pod očami sa vstrekuje malé množstvo botoxu, čím sa zmierňuje výskyt vrások tým, že sa oblasť uvoľňuje. Podľa Americkej dermatologickej akadémie (AAD) väčšina ľudí vidí výsledky za 3 až 7 dní a po dobu troch až štyroch mesiacov zaznamenávajú výrazné zníženie výskytu vrások.


https://www.healthline.com/health/lines-under-eyes#professional-treatment

1 Komentár

  • Komentár hanka %AM, %05 %285 %2022 %05:%jan napísal hanka

    Ja si na ne nanášam sérum iuvenio crosslinked a pomaličky sa zmierňujú ;)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.