Chudnutie podľa veku

Vekom sa náš metabolizmus spomaľuje. S narastajúcimi rokmi je stále viac ťažšie zbaviť sa nežiadúcich kilogramov. Neznamená to však, že v dvadsiatke je dovolené „hrešiť“ bez následkov...

Pre všetky vekové kategórie platí, že k dobrému telesnému stavu potrebujete pravidelný pohyb, primeraný veku a kondícii; vyváženú stravu a duševnú pohodu. Nie všetky podmienky sa dajú súčasne splniť, ale zdravú výživu a pohyb dokáže ktorákoľvek z vás, za každých okolností dosiahnuť. Platí to rovnako pre mladé ženy vo veku dvadsať či zrelé dámy po päťdesiatke.

V dvadsiatke je telo pružné, ľahšie sa zotavuje po redukcii hmotnosti. Tu dvojnásobne platí, čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel. Zdravé návyky k pravidelnému pohybu, respektíve k cvičeniu a sklon k vyváženej strave, neskôr po pôrode a vo vyššom veku len oceníte. Výhovorky typu, nemám príležitosť či čas sa zdravo stravovať, v súčasnej dobe pri širokej ponuke potravín a reštauračných zariadení neobstoja. Rovnako to platí aj o pohybe, stačí možno miesto výťahu používať schody ☺.

Život okolo tridsiatky je v súčasnosti považovaný za fertilný vek. Mladé páry si začínajú zakladať rodiny. Žena v tomto období sa stále cíti mladou, ale v tele sa už začínajú odohrávať zmeny, ktoré sa prejavujú aj na postave. Pomaly, ale isto dochádza k úbytku svalovej hmoty, ktorá po tridsiatke u neaktívnych ľudí sa pohybuje okolo troch až piatich percent v priebehu desiatich rokov. Ženy často trpia osteoporózou v období menopauzy. Postupné a prirodzené rednutie kostí v tele nastáva práve v období po tridsiatke. Preto je potrebné v tejto životnej etape viac chodiť, zaradiť pravidelné prechádzky, zvýšiť príjem vápnika a obmedziť fajčenie.

Vedeli ste, že ak sa naplno nesústredíte na to čo konzumujete, zjete toho viac? To je upozornenie pre tie, ktoré majú vo zvyku jesť pri monitore počítača, displeji mobilu či pred televízorom. Nepravidelnosť v stravovaní, je ďalším spúšťačom priberania.

Obdobie tehotenstva, okrem radosti z narodeného bábätka prináša aj nechcené kilogramy navyše, ktoré nie vždy zmiznú po pôrode. Potvrdzujú to aj prieskumy, ktoré jasne hovoria, že ženy, ktoré pred tehotenstvom trpeli nadváhou, majú väčší sklon k obezite. Z tohto dôvodu, gynekológovia odporúčajú dodržiavať aj počas tehotenstva pravidelný pohyb primeraný zdravotnému stavu a neprejedať sa.

Vedeli ste, že ak sa denne venujete aktívnemu pohybu pol hodiny, schudnete o tretinu viac, než počas niekoľkých hodín strávených v posilňovni?

Obdobie po štyridsiatke sa prejavuje rýchlejším úbytkom svalovej hmoty, čo je nepriaznivá správa pre chudnutie. Znamená to, že sa viac „zapotíte“ v telocvični, pretože svaly v kľudovom stave spaľujú viac energie než tuk. Za tvorbou tuku stojí aj znížená produkcia estrogénu, ktorá klesá dôsledkom hormonálnych zmien v našom tele. Dochádza k výraznej zmene postavy „vďaka“ nahromadeného tuku v oblasti brušných partií, voľakedy vyrysovaného tricepsu na rukách a vnútorných stehien. Súčasne sa výrazne spomaľuje váš metabolizmus oproti dobe pred dvadsiatimi rokmi.

Aký typ cvičenia zvoliť po štyridsiatke? Podľa fitness odborníkov je dobré v tomto veku sa sústrediť na silový tréning. Pravidelné posilňovanie zrýchľuje metabolizmus, ktorý minimalizuje úbytok svalov s pribúdajúcimi rokmi. Stačí ak si vyhradíte dvakrát týždenne tréning na posilňovanie a polhodiny kardio denne doma. Pri kardio cvičení sa vám zvýši srdcová frekvencia asi po 20 minútach. Pre domáce kardio cvičenie sú vhodné výskoky, poskakovanie, šliapanie, kombinovanie výkopov, pohybov rúk alebo otáčania tela, drepy, kľuky a iné; záleží len vás, ktorý z cvikov si vyberiete.

kardio pozicie 2 16

Vedeli ste, že veľmi nízky kalorický príjem (cca. 800 kalórii za deň) vám spomalí metabolizmus až o 30 percent? Zabudnite na drastické diéty a prijímajte menšie porcie v pravidelných trojhodinových intervaloch.

Vyvážená strava v tomto období je zložená zo sacharidov a mliečnych výrobkov. Sacharidy navyše ovplyvňujú pocit sýtosti. Zložené sacharidy (polysacharidy – zelenina, strukoviny a obilnín) sú bohaté na vlákninu, ktorá je pre telo dôležitá. Bielkoviny (mliečne výrobky – mlieko, tvaroh, tvrdé syry aspoň 30%) sa podieľajú 15¬% na celkovom príjme stravy. Z mäsa uprednostňujte ryby, telacie, králičie, kuracie mäso, z bravčového je chutná panenka.

Ak ste v redukčnom režime, snažte sa znížiť tuky a soľ, ktoré sú skryté v údeninách. A nezabúdajte na pitný režim. Zdravé je dopĺňať tekutiny (ideálne čistú vodu) pravidelne a v menších dávkach, tak dokážu viac prijať tekutín aj tie z vás, ktoré málo pijú.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.