Vrásky

Od pradávna si ľudstvo prialo nezostarnúť a udržať si večnú mladosť. Genetika, ktorá ovplyvňuje náš život je silnejšia a my môžeme len zmierňovať jej dopady.

Stav pleti  a tým  aj naše vrásky ovplyvňuje genetika, vonkajšie vplyvy a vek. Najviac škodí pleti nadmerné slnečné žiarenie, stres, životné prostredie, prísne diéty, fajčenie a v neposlednom rade naša mimika. Vylúčením alebo zmiernením negatívnych vplyvov pomôžeme našej pleti pomôcť ako aj používaním vhodných krémov. Lekárska kozmetika nám ponúka aj ďalšie možnosti, ktoré sú ale o niečo drahšie.

Mikrodermoabrázia je metóda, pri ktorej je pokožka vystavená pôsobeniu kryštálov, ktoré odlupujú vrstvy odumretých buniek. Pleť  zjemňuje, vyhladzuje  a odstraňuje malé jazvy po akné a niektoré pigmentové škvrny.

Dermoabrázia zasahuje do hlbších vrstiev kože a vyžaduje krátkodobú hospitalizáciu. Vykonáva sa pri znecitlivení postihnutého miesta a dokáže odstrániť aj hlboké tetovanie a vrásky. 
 
 
 
Implantáty, ktoré sú používané majú schopnosť viazať na seba vodu a odstraňujú nerovnosti. Používajú sa výplňové materiály rozdelené podľa chemického zloženia a trvanlivosti. Okrem spomínaných materiálov sa využíva aj vlastné tukové (autokolagén, lipovýplň) tkanivá či fibroplasty. Aplikuje sa injekčne kyselina hyaluronová, ktorá vyplní priestor medzi kolagénnymi vláknami. Hodí sa pri vyhladzovaní jemných a hlbších vrások.  

Pri fotodynamickej terapii sa oblasť s vráskami natrie špeciálnym krémom a osvieti sa určitou časťou svetelného spektra.  Práve toto svetlo zmobilizuje fibroplasty v koži k tvorbe kolagénu.

Aptos nite je technika, pri ktorej sa uvoľnená koža spevní pomocou nití a zákrok vydrží niekoľko rokov. Liftingový efekt je po operácii okamžitý a v priebehu niekoľkých mesiacov sa ešte zlepšuje.

Laserové ošetrenia vykonávajú kozmetické salóny ako aj nemocnice. V nemocniciach sú chirurgické lasery a biostimulačné lasery môžu používať len vyškolené kozmetičky. Smoothbeam laser, Gentle YAG laser pôsobia na kolagénne vlákna v koži, ktoré absorbujú teplo a tým sa začnú vytvárať nové vlákna. Vhodné sú pri odstraňovaní strií, povrchových a hlbokých vrások a omladnutí pokožky (rejuvenizácia). Biostimulačné lasery prispievajú k väčšej pružnosti a elasticite pokožky, ale nedokážu odstrániť vrásky. Chirurgické lasery sa používajú väčšinou pri celkovej narkóze a zasahujú do hlbokých vrstiev pokožky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.