Vytlačiť túto stránku

Znamienka krásy - zaujímavosti a ich úskalia

Napísal femme 23. január 2023

Škvrny, fľaky a bodky vzbudili pozornosť na kráľovských dvoroch. V niektorých východných tradíciách sa znamienka považujú za symboly šťastia. Sú to znaky, ktoré možno na prvý pohľad neupútajú pozornosť, ale majú moc navždy zmeniť životy.

Pripravili sme pre vás prehľad z histórie a zaujímavosti o tomto fenoméne, kedy sa "znamienka" považovali za prejav krásy:

V 18. storočí muži a ženy nosili tzv. mušky, ktoré boli zo zamatu a vyzerali ako znamienka. Ich úlohou bolo aj prekrytie jaziev po kiahňach. Popularizovali ich dobové módne ikony, medzi ktoré patrila aj poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.

Prvé americké filmové hviezdy ako Clara Bow a Jean Harlow si ich umiestňovali napohybujúce časti tváre. Falošné znamienko sa stalo značkou celebrít a práve Marilyn Monroe sa stala jej najznámejšou predstaviteľkou v tomto období. Ako len začínajúca herečka - Norma Jeane mala slabú pehu nalíci. V rok 1959 je možné vidieť jej znamienko na jej ľavej spodnej časti líca, ktoré neskôr zmizne a je nahradené znamienko na brade.

moles_1_0123

Clarke Gable a Jean Harlow a Marilyn Monroe zdroj foto: en.wikipedia.org

V 60. rokoch mali Elizabeth Taylor, Etta James a Edie Sedgwick mali znamienka krásy, ktoré sa zdali byť odvážnejšie, keď ich filmová dráha stúpala.
V 70. roky sa vyznačovali odvážnymi znamienkami Goldie Hawn a a francúzska speváčka France Gall.

moles_2_0123

Goldie Hawn a Jean Harlow a France Gall, zdroj foto: en.wikipedia.org

V 80. rokoch ich pyšne nosili na perách Madonna a Cindy Crawford.
Neskôr sa tento "sexy" znak transormoval nan piercing napríklad u Amy Winehouse či tetovanie à la Dita Von Teese, ktorá si hodala spraviť vo veku 21 rokov.

Viete...

... aká je veľkosť značky krásy pani Pac-Man? 8 bitov.
... koľko znamienok má osoba na tele v dospelosti? Približne od 10 do 40.
... v ktorom roku sa začínajú objavovať zanmienka, ak ich už nemáte? Najčastejšie vo veku 25. rokov.
... že v roku 2012 upútala módna prehliadka Chanel aj so zamatovými nálepkami na tvár „značky krásy“ v tvare loga značky C.

freepik_moles_face_23

Zdroj foto: Freepik

Kedy treba byť na pozore!

Vo všeobecnosti platí zásada, že kým sa znamienko na tele nemení a neleží na "konfliktnom" mieste, môžeme ho nechať na pokoji. Keď ale začne na seba nejakým spôsobom upozorňovať, je nutné vyhľadať dermatológa a dať ho odstrániť.
Treba si teda všímať, či znamienka na tele nemenia svoju veľkosť, nekrvácajú, nemokvajú alebo nebolia- znamienko môže byť totiž celé desaťročia v pokoji a zrazu, vplyvom ťažko definovateľných príčin (môže to byť napríklad UV-žiarenie, RTG-žiarenie a celý rad zatiaľ neznámych faktorov), sa zvrhne na rakovinu kože.

Preto je na mieste opatrnosť - to znamená predchádzať dráždeniu znamienka a pokiaľ leží na problematickom mieste, dať si ho preventívne odstrániť. Ak znamienko nie je zhubné, je to jednoduchý ambulantný zákrok - miesto sa umrtvi, znamienko sa odstráni a rana sa zašije.

Skúšať "liečiť" znamienko mastičkami či bylinkami je neúčinné; žiaduce výsledky má zatiaľ iba chirurgicky zákrok. Treba tiež myslieť na to, že čím dlhšie znamienko "hnevá" a rastie, tým viac zla narobí - môže poškodiť aj okolité orgány a cesta späť neexistuje. Povery typu - "zasiahnu do toho a zvrhne sa to" alebo "pravé znamienko sa odstrániť nedá" - môžu byť veľmi nebezpečné, pretože vyvolávajú strach a oddiaľujú vyšetrenie.

Najideálnejšie obdobie na odstraňovanie znamienok je neskorá jeseň a zima, pretože po zákroku vzniknutá jazvička nemôže vplyvom slnečného žiarenia nepekne stmavnúť.

1 Komentár