Vytlačiť túto stránku

Aj krátke vlasy vedia byť ženské

Napísal femme, EŠ 28. január 2020

Prvé strihnutie do dlhých vlasov sa dá skoro prirovnať k zoskoku padákom. Krok do neistoty, zvýšená hladina adrenalínu, očakávanie so zatajeným dychom ... A zrazu to tak je. Sedíte u svojho kaderníka a pozeráte sa na svoj nový zostrih.

hair_0617_1200x800

Chlapčenský? Ani náhodou. Ženy vedia byť v krátkych vlasoch nežné a krehké ako lesné víly. Alebo výrazné, drzé a sebaisté. Záleží len na nálade, stylingu a doplnkoch. Ale rozhodne platí, že krátke strihy sú naše! Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie strihy krátkych účesov, ktoré sa strihajú v kaderníctvach patrí mikádo „boby“(s ofinou alebo bez), „page boy“ a „pixie-cut“.

Bez ohľadu na vek, tie ktoré sa rozhodnú pre krátky zostrih dlhých vlasov, vyvracajú pretrvávajúci stereotyp, ktorý je spájaný s dlhými vlasmi a ženskosťou. Nebolo tomu, ale vždy tak...

S novým storočím rastie emancipácia žien, ktorá sa symbolicky prejavila aj v krátkych zvlnených účesoch alebo v tzv. rovných „boby“ strihoch - mikádach. Ženy nachádzali inšpiráciu vo filmových hviezdach nemých filmov.

Louise Brooks, prvý „bob“ v histórii

Hviezda nemého filmu Louise Brooks je oficiálne prvou nositeľkou mikáda v histórii. Účes vytvoril  v roku 1909 parížsky kaderník Antoine. Strih je symbolom emancipácie žien, pretože svojím geometrickým tvarom zmenil vzhľad, po ktorom túžili ženy s dlhými vlasmi. Mikádo vyskúšala Katie Holmesová či Victoria Beckhamová, v moderných dĺžkových variáciách.  

Zostrih „page boy“

U nás ho občas nazývame „hríbik“ alebo zostrih „podľa hrnca“,  ktorý má svoje korene v 40. rokoch 20. storočia. Nosili ho väčšinou deti a bol praktický pre každého. S jedinou výnimkou dievčat s okrúhlou tvárou, ktorým veľmi nelichotil. Jeden čas ho nosila anglická modelka a herečka Agyness Deynová.

Predchodkyňou veľmi krátkeho strihu bola anglická herečka, belgického pôvodu Audrey Hepburnová. Vo filme Rímske prázdniny si dala ostrihať dlhé vlasy a tak sa zrodil predchodca moderného krátkeho účesu.

Veľmi krátky účes „pixie-cut“

Na filmovom plátne vo filme Rosemary's Baby predviedla Mia Farrow veľmi krátky účes v roku 1968. Dokonca aj dnes sú ním, niektoré hollywoodske herečky (Anne Hathaway, Charlize Theron) a kaderníci z celého sveta inšpirovaní.

Twiggy, prvý pixie-cut v histórii

Twiggy bola supermodelka par excellence a skvelá ikona 60. rokov. Okrem krátkeho účesu si ju spájame aj s prvou  minisukňou, ktorú preslávila v módnych časopisoch. Krátky zostrih otvoril éru „pixie“ - veľmi krátke štruktúrované účesy, pre ktoré je charakteristická rôzna dĺžka vlasov po obvode hlavy - kratší zostrih na zadnej strane hlavy, ktorý sa v prednej časti mierne predlžuje v rôznych dĺžkach.

TIP: Zostrih na chlapca - NEEXISTUJE

Máte krátky účes prvýkrát? Predstavujeme vám jednu z možností stylingov s neuStyling clay. Tento styler bude vašou voľbou, ak túžite po textúre s miernym spevnením a trvalou kontrolou. Ak teda po vašich vlasoch požadujete, aby boli tam, kde si ich prajete, ale zároveň si do nich občas chcete siahnuť. Clay doplní túto službu objemom a prirodzeným leskom.

neuma0120

1 Komentár

  • Komentár Jana Komadová %PM, %29 %543 %2020 %12:%jan napísal Jana Komadová

    Krásne účesy skvelá inšpirácia