Vytlačiť túto stránku

Na slovíčko s dermatovenerologičkou

Napísal Trumpeter 06. august 2019

Doktorka Višňovská pôsobí ako dermatovenerologička v súkromnej bratislavskej klinike Concept Clinic. Rozprávali sme sa s ňou o tom, akým spôsobom sa starať o pleť v mladšom a staršom veku. 

Aké zákroky pôsobia primerane veku a ako si vybrať kvalitnú kliniku. Ak sa práve rozhodujete, aký podstúpiť zákrok a ako si vybrať kvalitné produkty na domácu starostlivosť, poradíme vám. 

1. Vo svojom profesijnom živote sa zaoberáte estetickou dermatológiou. Čo by ste poradili ženám v strednom a staršom veku, pokiaľ ide o vonkajšiu starostlivosť? Na čo by sa mali zamerať?

MUDr. Diana Višňovská: O kožu sa treba starať od mladosti, a to nielen o tú na viditeľných miestach, ale na celom tele. Prevenciou je možné dosiahnuť dlhodobo udržateľný zdravý a prirodzený vzhľad. Častokrát sa stáva, že príde dáma v rokoch, ktorá doposiaľ nebola na žiadnom estetickom zákroku, má výrazne dehydrovanú, vráskavú pleť so stopami fotoagingu po nechránení sa pred UV žiarením a čaká od jedného ošetrenia zázrak na počkanie. Tu platí dvojnásobne, vždy je lepšie predchádzať, než naprávať. Každý vek vyžaduje príslušnú starostlivosť v rukách korektívneho dermatológa, ktorý sa postará, aby bola pleť hydratovaná, bez vrások a rozšírených cievok, pigmentových škvŕn, výrastkov, či nadmerného ochlpenia. A čo je najdôležitejšie, pravidelne skontroluje aj znamienka, alebo podozrivé výrastky na koži celého tela, pretože s vekom stúpa riziko výskytu kožných nádorov.

2. Mladšie ročníky berú svoju krásu tak trocha ako samozrejmosť. Kedy by mali začať riešiť svoj anti-aging, aby si mladistvý vzhľad uchovali čo najdlhšie?

MUDr. Diana Višňovská: Je to veľmi individuálne, závislé od genetiky, hormonálneho statusu, mimiky, životosprávy, stresu, starostlivosti o pleť atď. Ak sa mladej žene robia vrásky z dôvodu prehnanej mimiky v niektorej oblasti, nevidím dôvod, prečo neaplikovať botulotoxín aj vo veku, kedy jej rovesníčky nepotrebujú podobný zákrok. Naopak, žena v zrelom veku, ale s dobrou genetikou potrebuje možno len prevenciu vo forme hydratácie s kyselinou hyalurónovou. Vek je len číslo, treba vidieť nedostatok pleti, ktorý ak sa nepodarilo odstrániť krémom, je potrebné zveriť do rúk estetického dermatológa. Často sa stáva, že klienti prichádzajú s neliečeným akné, alebo dokonca v dôsledku jeho neliečenia s následkami, ako sú jazvičky a tmavopigmentované škvrny. Vždy sa snažím začať od jednoduchších riešení, menších dávok, niekedy je menej viac a o tom sa snažím presvedčiť aj moje klientky. Všetko s mierou, to je moje celoživotné krédo.

3. S akými kožnými problémami sa stretávate najčastejšie? Dá sa povedať, že tých problémov je čoraz viac? Ak áno, čím je to spôsobené?

MUDr. Diana Višňovská: V poslednom období si ľudia začínajú čoraz viac uvedomovať, že vzhľad je ich určitou vizitkou. Prichádzajú s vráskami, najmä tými medzi obočím, ktoré im pridávajú na prísnosti, ale aj celkovou prepadnutosťou tváre, stratou objemu, kruhmi pod očami a unaveným výrazom. Častým problémom bývajú rozšírené cievky na tvári, ktoré si dávajú laserom odstraňovať čoraz viac nielen ženy, ale aj muži. Veľké množstvo klientov prichádza s rôznymi výrastkami na koži, ktorých sa môžu rýchlo a efektívne zbaviť prostredníctvom lasera. Častým problémom bývajú pigmentové škvrny, ktoré sú najmä dôsledkom neuváženého opaľovania sa. Veľký záujem je aj o trvalé odstránenie ochlpenia laserom. 

4. Na základe čoho si dokážeme vybrať správnu kliniku?

MUDr. Diana Višňovská: V poslednej dobe stúpa počet neinvazívnych zákrokov, najmä aplikácií kyseliny hyalurónovej a botulotoxínu a na zahraničných aj domácich kongresoch sa čoraz viac hovorí aj o rizikách a komplikáciách. Len kvalifikovaný lekár vie, aké sú anatomické pomery, kde môže čo a ako aplikovať a takisto vie, ako sa vysporiadať s prípadnými komplikáciami. Navyše tí, ktorí sme certifikovaní k aplikáciám či už výplní, alebo laserových ošetrení, garantujeme aj kvalitu materiálu, resp. lasera, IPL, atď. Vieme nielen, akú značku kyseliny hyalurónovej aplikujeme, ale vieme aj odkiaľ ju máme, ako bola uskladnená, že nejde o nejaký fake a podobne. To sú riziká, ktoré by si mal klient zvážiť, veď ide o jeho telo a tam predsa nejaká výhodnejšia cena nemôže byť rozhodujúcim atribútom!  Profesionalita personálu, certifikované materiály a prístroje by mali byť rozhodujúcim kritériom.

5. Aké zákroky patria k tým najvyhľadávanejším? Aké sú aktuálne trendy?

MUDr. Diana Višňovská: Slováci nasledujú celosvetový trend a tým sú neinvazívne zákroky, ktorých počet je na prudkom vzostupe oproti invazívnym. Tak ako vo svete sú na vedúcich miestach botulotoxín a kyselina hyalurónová, aj na našej klinike je o tieto zákroky čoraz väčší záujem, a to aj preto, lebo ich efekt je viditeľný už po samotnom zákroku, resp. pár dní po ňom, v prípade botoxu. Pleť je po nich vypnutejšia, vrásky výrazne zredukované a celkovo, pokiaľ je zákrok prevedený s mierou a citom, klient vyzerá mladšie, akoby oddýchnutejšie. Ja osobne preferujem to, keď okolie povie, že vyzeráte lepšie, žiarivejšie, ale pritom neodhalí, čo máte aplikované. Vtedy je to „to čaro prirodzenosti“, ktorému sme trochu dopomohli… V zimných mesiacoch prevládajú laserové  a IPL ošetrenia, chemické peelingy, v letných skôr zákroky zamerané na hydratáciu a refresh pleti ako sú skinboostre, plazmaterapia. Celoročne je rastúci záujem aj o ošetrenie pleti fokusovaným ultrazvukom Ulthera - jediným FDA certifikovaným prístrojom na neinvazívny lifting tváre, krku a dekoltu.

6. Dá sa dostatočne bojovať proti starnutiu len správnou starostlivosťou a používaním vhodnej kozmetiky? Aké sú vaše produkty, na ktoré nedáte dopustiť? 

MUDr. Diana Višňovská: Správne zvolená kozmetika je základom starostlivosti o pleť, i keď len samotnou kozmetikou boj proti starnutiu nevyhráme, vždy je to ruka v ruke so správne zvoleným ošetrením u korektívneho dermatológa. Základom ale stále zostáva dôkladné vyčistenie pleti a jej hydratácia krémami a sérami s kyselinou hyalurónovou, kolagénom, peptidmi, vitamínmi a antioxidantmi. Ja osobne nedám dopustiť na očný krém Eyerevive, napriek citlivej pokožke ma nedráždi, zabraňuje opuchom a kruhom pod očami a pôsobí preventívne proti vráskam. Na hydratáciu pleti by som odporučila Hyalurmed Face Serum PRO, s vysokým obsahom kyseliny hyalurónovej, alantoínom a antioxidačne pôsobiacim extraktom z čiernej orchidey. No a v prvom rade treba dodržiavať ochranu pred slnečným žiarením, čo by malo byť absolútnym MUST HAVE.