Vytlačiť túto stránku

8 vecí, ktoré by ste nikdy nemali robiť ako nováčik v zamestnaní

Napísal Kristína Chudá 16. marec 2023

Blahoželáme! Konečne ste si našli nové zamestnanie a jediné, po čom momentálne túžite, je vykročiť tou správnou nohou v novej práci? Veď predsa je dôležité spraviť prvý a pozitívny dojem na svojho nového šéfa, kolegov a vôbec, na všetok personál.

woman_comp0318

Spraviť chyby? Tie si nesmiete dovoliť! Tu je 8 vecí, ktorým sa treba vyhnúť, hlavne v novom zamestnaní.

1.  Neskoré príchody? Aj minúta je veľa!

Presnosť je výsada kráľov! Najmä v novej práci. Ak ste prvý deň prišli neskoro, je to chyba. No ak máte neskoré príchody každé ráno, je to kolosálna chýba a vzbudzuje to veľmi negatívny dojem. Aby ste sa vyhli neskorým príchodom, musíte dokonale poznať vašu cestu do práce a vedieť, koľko času vám cesta zaberie. K tomu ešte prirátajte rannú špičku a neskoré príchody budú minulosťou.

2.  Neospravedlniteľný outfit

Pred začatím v novej práci sa poraďte s manažérom aby ste sa uistili o dress code vo vašom zamestnaní. Neexistuje nič trápnejšie, než prísť do práce v rifliach a tričku, zatiaľ čo všetci na okolo majú kostýmčeky a saká. Ak sa to stane, na prvý dobrý dojem môžete rovno zabudnúť.

3. Nežiadajte, aby robili vašu prácu za vás

Je pochopiteľné, že budete potrebovať pomoc alebo usmernenie počas prvých týždňov v novom zamestnaní a žiadať spolupracovníkov o radu je úplne normálne. No neexistuje rýchlejší spôsob, ako si spraviť nepriateľov. Ako? Ak sa spýtate kolegov, či nespravia vašu prácu za vás, máte nepriateľov behom pár sekúnd. Pamätajte si, že ste boli prijatý, pretože manažéri verili vo vašu schopnosť a vo vás. Kľudne požiadajte o pomoc, ak ju potrebujete, ale verte v seba a nežiadajte nikdy nikoho, aby vašu prácu odpracoval niekto iný.

4. Súkromné telefonáty? NIE!

Váš zamestnávateľ vás neplatí za telefonovanie a rozprávanie sa so svojou priateľkou alebo dokonca s opatrovateľkou vašich detí. Ak sú priatelia alebo rodinní príslušníci náchylní vám volať počas pracovnej doby, upozornite ich a požiadajte, aby vám počas pracovnej doby nevolali. Ak to nepomáha, stačí si nastaviť na mobili tichý režim a máte o starosť menej.

5. Zvýšenie platu po mesiaci? Neexistuje!

Ak ste v novom zamestnaní, s najväčšou pravdepodobnosťou ste vy a váš zamestnávateľ súhlasili s navrhovanou mzdou. Tak to nemeňte, a hlavne nie po mesiaci! Ak ste súhlasili s ponúkaným platom, buďte s tým spokojný. Neočakávajte viac peňazí (a nepýtajte sa viac), pokiaľ nebudete pracovať tak dlho, aby ste vedeli dokázať svoju hodnotu zamestnávateľovi.

6.  Nesnažte sa veci meniť!

Samozrejme, že chcete urobiť dobrý dojem hneď po nástupe do nového zamestnania a ukázať svojmu novému zamestnávateľovi, že sa rozhodol správne, keď vás prijal do zamestnania. No buďte však opatrný pri navrhovaní novej firemnej politiky alebo novej stratégie počas prvých týždňov, pretože to nemusí byť ten najlepší spôsob, ako ukázať, že ste tímový hráč. Spravte si čas na to, aby ste skutočne pochopili a naučili sa svoju prácu a až časom môžete podať návrhy a zmeny, keď nastane situácia, ktorá bude vyžadovať vaše odborné znalosti.

7. Nečestnosť sa nevypláca

Máte niečo spraviť a aj keď vôbec netušíte ako na to, tvárite sa, že to máte v malíčku? Buďte úprimný a nebojte sa povedať, že niečo neviete. Poctivosť je skvelá vlastnosť a ak požiadate kolegov o adekvátnu radu, neodmietnu vás, veď predsa aj oni kedysi boli „nováčikovia“.

8. Pýtať sa, pýtať sa a pýtať sa

Hanbíte sa klásť otázky? Chyba! Aj tá najzákladnejšia otázka vám môže zachrániť zadok. Takže skôr ako spravíte chybu a „akciu“ na vlastnú päsť, ktorá by mohla stáť spoločnosť čas a peniaze, pýtajte sa na všetko, čo vám nie je jasné.


https://www.glassdoor.com/blog/10-starting-job/

1 Komentár