Chcete pôsobiť sebaisto aj keď sa tak necítite? Potom vyskúšajte toto!

Napísal Kristína Chudá 24. október 2022

Sebaistota je kľúčom k úspechu. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí si veria, sú obdivovaní, získavajú vyšší sociálny status a majú väčší vplyv než tí, ktorí majú svoje sebavedomie, ako sa hovorí, na nule. 

smartwoman_18

Sebavedomie je ale ošemetná záležitosť a v rôznych situáciách ho môžete veľmi rýchlo stratiť. Ako v takýchto chvíľach pôsobiť sebaisto?

1. Udržujte očný kontakt

Keď s niekým rokujete, pozerajte sa mu priamo do očí. Nesledujte okolie či displej telefónu. Ak sústredíte svoju pozornosť na ľudí s ktorými jednáte, spoznajú, že vám na rokovaní ozaj záleží. Očným kontaktom dáte najavo, že sú pre vás dôležití a začnú rešpektovať aj oni vás.

2. Podanie ruky

Vždy a každému podajte ruku. Nech už to je kolega, ktorého vidíte prvýkrát, alebo starý kamarát. Pevný stisk ruky ukazuje, že sa s druhou osobou naozaj chcete pozdraviť a má vašu pozornosť.

3. Potľapkanie po ramene

V rámci pozdravu potľapkáte dotyčného po ramene? Ak nie, robte to! Ukážete tým svoju sebadôveru a zároveň vrelosť. Druhú osobu nielenže uistíte o vašom sebavedomí, ale tiež ju upokojíte. Tento dotyk je veľmi účinný, no musíte ho ale vykonať správne. Nemajú ho radi najmä mladí ľudia a tí, čo sú v podriadenej pozícii. Ak však chcete pokročiť vo svojej kariére, musíte sa začať správať ako vodca, ktorým sa chcete stať. Rýchle a jemné potľapkanie po pleci vyjadruje vašu sebadôveru a vedúcu úlohu (ktorú môžete ukazovať aj z nižších pozícií), nie snahu byť dominantný. Vaša ruka na ramene druhého ale nesmie zostať veľmi dlho.

3. Stojte vzpriamene a o nič sa neopierajte

Ak hovoríte k publiku alebo k jednotlivcovi a stojíte, tak proste stojte! Chvíľu to vydržíte. Ukážete, že ste aktívny a že to, čo robíte, si zaslúži vašu energiu.

4. Vyžarujte pokoj a na gestikuláciou rúk si vymedzte priestor

Či už hovoríte na verejnosti alebo s kolegami či priateľmi, majte pri tom nohy pevne na zemi. A čo vaše ruky? Nie sú nikdy v kľude a stále gestikulujete? Čím viac si priestoru okolo seba zaberiete, tým sebavedomejšie vyzeráte. Ak rokujete za stolom, je celý váš. Udržujte si svoj priestor, ale neprekračujte určité hranice. Rýchle alebo príliš početné pohyby môžu vyzerať chaoticky.

5. Nepoužívajte ruky ako štít

Mnohí ľudia, bez toho aby si to uvedomovali, krížia ruke alebo ich majú inak zopäté. Nerobte to! Zakrývanie a bránenie tela rukami je znakom nervozity. Ostatní to potom môžu vnímať tak, že sa k nim správate rezervovane a môže im to byť nepríjemné. Ak stojíte na pódiu, pokúste sa mať otvorené dlane, ak hovoríte s jednou osobou, majte ruky v oblasti brucha, a ak ste na rokovaní a sedíte pri stole, majte ruky neustále na stole, aby na ne ostatní videli.

Nie vždy sa musíte cítiť sebavedome, ale dobrý vodca vie, že aj keď sa sebaisto necíti, musí tak aspoň pôsobiť. Nezabudnite na to!


https://www.forbes.com/sites/averyblank/2016/11/10/8-things-successful-people-do-to-look-confident-even-when-they-arent/#5ff026c47e3c

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.