Tušíte, čo všetko o vás prezrádza tón hlasu?

Napísal Kristína Chudá 06. júl 2022

Máme pre vás zaujímavosť. Na chvíľu sa zamyslite. Použijete nesprávny tón hlasu a je na svete konflikt priam obrích rozmerov. Podozrenie, hádka, neprijaté ospravedlnenia, prerušené priateľstvo a ďalšie vzťahové problémy. Áno, aj tón nášho hlasu môže byť zodpovedný aj za (ne)úspešnosť nášho vzťahu.

coppia_tono_22

Mnohých z vás ani nenapadne, že kvalita hlasu, resp. jeho tón, môže váš život ovplyvniť skutočne zvláštnym spôsobom. Nikdy totiž neviete, ako si niekto vezme k srdcu to, čo poviete, alebo skôr akým tónom hlasu to poviete. „Tón vášho hlasu je oveľa dôležitejší, ako si myslíte, najmä pokiaľ ide o váš vzťah. To, ako niečo poviete, môže byť ešte dôležitejšie ako to, čo poviete. V skutočnosti váš tón môže naznačovať, aký dlhý a úspešný bude váš vzťah,“ objasňuje portál yourtango.com.

Existuje korelácia medzi hlasovými návykmi ľudí

Konkrétne je toto tvrdenie podložené aj istou štúdiou z univerzity v Utahu, ktorá hovorí, že tón hlasu, aký používajú páry na vzájomné rozhovory, dokáže predpovedať celkový úspech ich vzťahu.“ Výskumníci zaznamenali stovky rozhovorov od viac ako sto párov, ktoré sa uskutočnili počas sedení manželskej terapie počas viac ako dvoch rokov. Vytvorili tak algoritmus, ktorý rozdelil nahrávky na akustické prvky pomocou techník spracovania reči. Čo zistili?

Aj tón hlasu môže naznačovať moment sinej emócie

Takýmto spôsobom zistili, že „veci ako výška tónu, intenzita či chvenie hlasu môžu naznačovať momenty silných emócií, a že existuje korelácia medzi hlasovými návykmi ľudí a tým, či sú ich manželstvá naďalej úspešné“.  Tento spomínaný algoritmus dokáže správne predpovedať, či páry zostanú spolu aj po piatich rokoch.

"To, čo hovoríte, nie je jediná vec, na ktorej záleží. Je veľmi dôležité, ako to hovoríte," povedal Násir . "Naša štúdia potvrdzuje, že to platí vo vzťahoch, a to dvojnásobne."

Aj keď je ťažké dokázať, či štýly reči skutočne ovplyvňujú vzťahy ľudí alebo sú ich barometrom, autori štúdie dúfajú, že ich zistenia budú použité ako pomôcka vo vzťahoch a dokážu rozpoznať potenciálne nebezpečenstvo stroskotania vzťahu v budúcnosti.

Dokonca tento výskum zaznamenal taký úspech, že prekonal istú analýzu vykonanú inými odborníkmi na ľudské vzťahy. A to je už čo povedať, nemyslíte?


https://www.yourtango.com/love/tone-of-voice-predicts-how-long-your-relationship-will-last

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.