7 veci, ktoré by ste mali „obkukať“ od vášho drobca

Napísal Kristína Chudá 28. december 2021

Aj keď sú to ešte deti a majú sa toho ešte veľa čo učiť, divili by ste sa, čo všetko deti dokážu lepšie ako my dospeláci. O vašich milovaných drobcoch sa najviac dozviete vredy, keď sa vrátite do detských čias.

rodina_1219

Nezabúdajte, že ste boli aj vy neposedné dieťa a pozrite sa na svet tými detskými očkami. A áno, deti nás vedia mnohému naučiť, len my dospeláci si to neuvedomujeme.

1. Nikdy sa nevzdávať

Videli ste už dieťa, ktoré by sa bez boja vzdalo svojich cieľov a snov? Perzistencia je mocný nástroj a hlavne u detí. Pokračujú vo svojich cieľoch a snoch s rovnakou úrovňou odhodlania, a to každý deň. Slová ako „nedá sa mi“, „nejde to“ pre drobcov neexistujú. Idú si za svojím, a to doslova.

2. Nadšenie z každého dňa

Dieťa sa vie nadchnúť pre hoci čo a vie sa tešiť z každého nového rána. Dieťa sa takmer vždy prebúdza s úsmevom na tváričke, čerpá radosť z cvičenia, z nových zručností a z nových zážitkov. Mali by ste to ozaj skúsiť.

3. Nepáči sa vám niečo? Alebo naopak po niečom túžite? Povedzte si o to!

Deti sú bezprostredné. Vždy vám dajú najavo svoje city. Dostane váš drobec hračku a nepáči sa? BUM – hodí ju preč do kúta. A netrápi ho, že niekomu tým trošičku možno ublížilo. Detí konajú a dospeláci viacej premýšľajú, čo bude spoločensky vhodné. Skúste si vziať príklad z vášho zlatíčka. Ak sa vám niečo ozaj nepáči, nechcete to tak či onak, nahlas to povedzte. Alebo naopak, ak niečo chcete, povedzte si o to! 

4. Pozorujte

Pozorovanie ľudí je umenie. Deti sa už od útleho veku učia pozorovať a dôkladne študovať ľudí vo svojom okolí, ich pohyby či rôzne gestá. Ak si začnete všímať maličkostí, budete prekvapení, čo všetko sa môžete zistiť.

5. Po páde vždy vstaňte

Keby sa malé dieťa po každom páde vzdalo, nikdy by sa nenaučilo chodiť. Keď spadnete, či už na zadok alebo ucítite životný pád, nebojte sa, „vstaňte“ a skúste všetko odznova. Deti padajú a vstávajú milión krát denne.

6. Bláznite

Skákať po byte sa možno vymyká štandardnej predstave o správaní dospelého človeka, ale päťminútová zábava, ktorá práve ide proti "normálu", úžasne vyčistí mozog, zabaví deti a vám zníži hladinu stresového hormónu.

7. Tancujte a spievajte

Vykašlite sa na to, ako pri tom vyzeráte alebo ako sa spoločensky znemožníte. Deti si začnú spievať a tancovať kedykoľvek a kdekoľvek. Vďaka spontánnemu pohybu alebo spevu pocítite radosť aj uvoľnenie. Pohyb, pri ktorom sa necháte viesť vlastným telom, je jedna zo základných techník meditácie. A keď ozaj nemôžete tancovať, aspoň si trošku a nenápadne pohmkávajte.


https://www.todaysparent.com/family/10-valuable-life-lessons-from-a-baby/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.