Vytlačiť túto stránku

Industriálny interiér nie je len pre mužov. Vytvorte si ho aj vy

Napísal KČ 25. máj 2022

Poznáte industriálny štýl interiéru? Na prvý pohľad pôsobí drsne a rebelsky a tak sa nám väčšinou spája s obydliami single pánov. Ak sa však takéhoto vzhľadu nebojíte a chcete mať interiér zariadený naozaj originálne (o to viac, keď pôjde o ženskú domácnosť), industriálny štýl je presne to, čo hľadáte.

shutterstock_industrial_home22

Kov a tmavé farby tvoria základ industriálneho štýlu

Čím sa industriálny štýl vyznačuje? Ak by sme začali materiálmi, spomenuli by sme tehlové múry bez omietky a náteru a veľa kovu, napríklad v prípade stolových nôh, či dokonca vďaka viditeľným potrubiam a podobným prvkom, ktoré by ste v iných interiéroch skrývali.

K industriálnemu štýlu taktiež patria medené, či mosadzné doplnky a neodmysliteľne k nemu patrí aj koža. V prípade, že do takéhoto interiéru chcete dostať trochu príjemnej prírody, skvele poslúži masívne drevo.

Farby prevládajú tmavé ako napríklad sivá, čierna, hnedá, či tehlová. Industriálny interiér je však možné ozvláštniť menšími plochami červenej, oranžovej, či žltej a v prípade potreby presvetliť bielou.

Nie všetko, čo vyzerá provizórne, je naozaj provizórne

Výborne vyzerá kombinácia uvedených materiálov, obzvlášť kovu a spomínaného „zjemňujúceho“ dreva. Dokonalý príklad takejto kombinácie sú industriálne nohy na stôl a k tomu masívna drevená doska stola. Na drevených častiach nevadia ani známky opotrebovania, dokonale zapadnú do industriálneho štýlu.

Prednedávnom zažil chvíľku popularity „provizórny“ nábytok z drevených paliet a debničiek. Aj keď sa zdá, že to bol len chvíľkový trend, do industriálneho štýlu sa takýto nábytok skvelo hodí a zapadne doň.

Výrazným industriálnym prvkom môžu byť aj svietidlá. Vyberajte hlavne také, ktoré budú v „továrenskom“ štýle, ale kľudne aj retro kúsky vo vyššie uvedených farbách, či so spomínanými mosadznými a medenými detailmi.

Zdroj obrázka: Autor: elsar / Shutterstock.com