Vytlačiť túto stránku

Mňam, zemiaky

Napísal femme 23. január 2023

Zemiaky sú ako každodenný chleba, nemožno sa nimi prejesť. Navyše sa dajú konzumovať nielen ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo.Pokiaľ vám zemiaky nestačia ako samostatné jedlo, vyskúšajte kombináciu s ďalšou zeleninou - napr. brokolicou, cviklou, rajčinami...

freepik_potatoes_0123

Zemiaky s pažítkou

P o t r e b u j e t e : 1kg zemiakov, pažítku, rascu, olej, maslo a soľ.

P o s t u p : Umyté zemiaky vložte do osolenej vriacej vody a nechajte cca 10 minút variť. Vychladnuté zemiaky ošúpajte, nakrájajte na malé kocky a opečte na panvici. Pažítku nakrájajte na drobno, zmiešajte s rozpusteným maslom, rascou, soľou a touto zmesou opečené zemiaky polejte.

Zemiaky s tvarohom

P o t r e b u j e t e : 1kg zemiakov, maslo, tvaroh, cibuľu, rascu, mletú červenú papriku a soľ.

P o s t u p : Zemiaky nechajte variť v osolenej vode cca 15 minút. Vychladnuté zemiaky rozkrojte na polovice, vyberte z nich časť dužiny, zmiešajte ju s maslom, osoľte, vložte späť do "zemiakových kalíškov", posypte rascou a dajte zapiecť asi na 20 minút pri teplote 200 stupňov. Tvaroh zmiešajte s nakrájanou cibuľou, červenou paprikou a servírujte ako prílohu k zemiakom.

Zemiaky s mandľami

P o t r e b u j e t e : 1kg zemiakov, 100g posekaných mandlí, maslo, petržlenovú vňať a soľ.

P o s t u p : Ošúpané zemiaky vložte cca na 20 minút do vriacej osolenej vody. Na panvici rozpustite 3 lyžice masla, vložte mandle a minútu ich opekajte. K mandliam pridajte na drobno nakrájanú petržlenovú vňať, trochu soli, všetko dobre premiešajte a zmesou "dekorujte" zemiaky nakrájané na väčšie kusy.

Zemiaková kaša

P o t r e b u j e t e : 1kg zemiakov, 150 ml mlieka, olej, cesnak (podľa chuti), bazalku a soľ.

P o s t u p : Ošúpané zemiaky nechajte variť do mäkka. Uvarené zemiaky prelisujte, pridajte do nich mlieko, roztlačený cesnak, trochu oleja, na drobno nakrájanú bazalku, soľ a dobre premiešajte.

Dobrú chuť!

Zdroj foto: Freepik