Vytlačiť túto stránku

Prečo sa oplatí kúpa vinylovej podlahy? A nepôjde o vodeodolnosť

Napísal KČ 19. november 2021

Bývanie v hlavnom meste má množstvo výhod. Je tam skrátka všetko. Vynikajúce spojenie s okolím (aj čo sa zahraničia týka), nadštandardná občianska vybavenosť a množstvo iných výhod až po prítomnosť všemožných obchodov, či (mimo pandémie) bezkonkurenčne bohatý spoločenský život.

shutterstock_podlaha21

Ceny nehnuteľností nútia ľudí šetriť pri rekonštrukciách

Ak skrátka chcete mať všetko na dosah ruky, nič lepšie ako presťahovať sa do Bratislavy nemôžete spraviť. Len čo s tými nákladmi na bývanie? Ceny bytov sú tu už dávno astronomické a fakt, že vlastné bývanie za rozumnú cenu nezoženiete už asi nikde na Slovensku, je len malou náplasťou pri predstavovaní si doby, počas ktorej budete splácať hypotéku.

A keďže pri kupovaní bytu v Bratislave sa ušetriť nedá, zrejme budete chcieť šetriť napríklad aspoň pri kúpe nových podláh v Bratislave. To znamená, že nad inou ako nad laminátovou podlahou zrejme ani nebudete uvažovať.

Neklaďte teplu odpor

Prečo práve laminát? Stále je predsa výrazne lacnejší oproti moderným vinylovým podlahám. A v podstate proti nemu nič nemáme. Aj napriek „vinylovým“ trendom sa nedá povedať, žeby dobrá laminátová podlaha nedokázala splniť svoj účel. Ak ste však pôvodne uvažovala nad vinylovou podlahou nielen kvôli trendom, ale kvôli niektorej z jej výhod, nesnažte sa len o maximálne šetrenie pri nákupe podlahy. Niekedy sa totižto investícia do vinylovej podlahy môže dokonca vrátiť.

Ako je to možné? Okrem všade spomínanej 100% vodeodolnosti, ktorá umožňuje použiť vinylovú podlahu aj na miesta, kde hrozí častý kontakt s vodou, či vlhkosťou, akými sú napríklad predsiene, kuchyne, či kúpeľne, je veľkou výhodou týchto podláh aj najnižší tepelný odpor.

Takže ak budete mať podlahové vykurovanie, s vinylovou podlahou bude najefektívnejšie. A aj keď kúpna cena takejto podlahy nebude najnižšia, počas rokov, ktoré vo vašej novej domácnosti strávite, budete kúriť o niečo lacnejšie.

Zdroj obrázka: Autor: appleyayee / Shutterstock.com