femme

Veľkosť textu
  • Zväčšiť veľkosť fontu
  • Prednastavená veľkosť fontu
  • Zmenšiť veľkosť fontu
Rukola

Rukola

Rukola je pikantná šalátová zelenina, ktorá sa v stredomorských krajinách pridáva hlavne do studených šalátov, ale svoje uplatnenie nájde aj v teplej kuchyni.

>> Móda >> Aktuálne >> Rukola

Rukola pochádza z Európy a západnej Ázie, má charakteristickú štipľavú chuť a rastie v ružici vykrajovaných listov. Podľa ostrosti a množstva vykrojení sa rozlišuje až 27 druhov tejto šalátovej rastlinky. Rukola obsahuje veľké množstvo C vitamínu, prečisťuje a podporuje chuť k jedlu. Rukolu si neraz zamieňame s Roketou siatou, ale tá sa na prvý pohľad odlišuje. Jednotlivé mladé lístky nie sú tak vykrojené, podobajú sa mladej reďkovke, chutná je v zmiešaných šalátoch a vhodná je aj pri príprave smotanových omáčok. Tento druh šalátovej zeleniny si môžete vypestovať v kochlíkoch na okne. Rukola je vhodná na kombináciou s paradajkami, syrmi ale aj sladkým ovocím. K tomu si môžete pripraviť rôzne dressingy.

Nektarinkovo - rukolový šalát (pre 4 osoby)
P o t r e b u j e t e: 4 nektárinky, 3 ČL citrónovej šťavy, 4 lyžice olivového oleja, 130 g rukoly, 80 g parmezánových na nastrúhanie, čerstvé korenie

P o s t u p: Nektárinky zbavte kôstky, nakrájate na mesiačiky, pokropte citrónovou šťavou, pridajte rukolu, zalejte olejom, ochuťte čerstvo mletým korením a jemno zamiešajte nakoniec posypte hoblinami z parmezánu. Šalát podávajte s pečivom podľa vašej chuti.


Avokádo s rukolou a listovým šalátom (pre 2 osoby)
P o t r e b u j e t e:: 1 avokádo, 3 PL balzamikového octu, 2 lyžice olivového oleja, 120 g talianskej zmesi šalátov, 70 g rukoly, 6 ks sherry paradajok

P o s t u p: Avokádo zbavte kôstky, ošúpte, nakrájate na kocky, sherry paradajky nakrájate na štvrtinky, vložte do veľkej misy aj s rukolou a šalátom, zalejte olejom a balzamikovým Šalát podávajte s bielym pečivom.


Teplý roketový šalát so slaninkou a hruškami (pre 2 osoby)
P o t r e b u j e t e: 2 hrušky, 2 ČL citrónovej šťavy, 3 plátky anglickej slaniny, 120 g rokety, 1 PL medu, 3 PL balzamikového octu

P o s t u p: Hrušky zbavte jadrovníka a nakrájajte na jemné mesiačiky a pokropte citrónovou šťavou aby nezhnedli, roketu obarte vo vriacej vode aby jemne zmäkla a všetko vložte do misy. Anglickú slaninku pokrájajte na drobné kocky a opražte na drobné škvarky a vysypte do misky, nakoniec všetko zalejte dressingom a podávajte ešte teplé s pečivom.
Medovo – balzamikový dressing si pripravíte následne, med rozpustite a zmiešajte s balzamikovým octom.

Dobrú chuť!

 
Tlač    vytlačiť článok      Email    poslať článok

Pohodový pracovný týždeň vám praje femme!

femme@femme.sk

Piatok, 01. August 2014
dnes má meniny Božidara
Vládnuce znamenie Lev