femme

Veľkosť textu
  • Zväčšiť veľkosť fontu
  • Prednastavená veľkosť fontu
  • Zmenšiť veľkosť fontu
femme Kuchyňa Rebarbora
rss
Rebarbora

Rebarbora

Podľa starej pranostiky je rebarbora najchutnejšia do Jána, čiže do 24.júna, pretože potom stráca na kvalite a chuti,



Rebarbora pochádza z Číny a Tibetu; a na územie Európy sa dostala vďaka arabským obchodníkom. Táto rastlina sa používala ako liek v čínskom bylinnom liečiteľstve, ako aj afrodiziakum. 

Rebarboru zaraďujeme medzi zeleninu, ktorú konzumujeme ako ovocie. Rapíky zdravej a chutnej rebarbory musia byť celistvé, čisté a bez škodcov. Kvalitná rebarbora nesmie mať hrdzavé škvrny, farba tmavoružová až červená pokrýva aspoň dve tretiny rapíka. 
Chuť rebarbory je pomerne kyslastá, hlavne zelené časti rapíka. Zapríčiňuje to vysoký podiel kyseliny jablčnej a citrónovej. Pri konzumácii je vhodné rebarboru podávať s mliečnymi výrobkami, nakoľko niektoré látky obsiahnuté v rastline, zabraňujú vstrebávaniu vápnika a železa.  Na druhej strane má vysoký obsah vitamínov B (B3, B5), kyselinu listovú, vápnik, draslík, horčík, mangán a vlákniny. Pozitívne pôsobí na pokožku a kvalitu vlasov, ako aj na činnosť čriev.  Pacienti s reumatizmom, prekysleným žalúdkom a so žlčovými či obličkovými kameňmi , by sa mali vyhýbať tejto zelenine. 

Najčastejšie sa pripravuje ako náplň do buchiet a koláčov, kompóty, džemy ako aj ovocné polievky. V slanej kuchyni sa pripravuje rebarbora ako príloha k mäsu, alebo vysmážaná v pivovom cestičku.
 
Príprava:
1, pred prípravou stonky olúpte podobne ako špargľu a pred tepelným procesom je vhodné ju spariť v horúcej vode a tú potom vyliať
2, nikdy sa rebarbora nekonzumuje surová
3, je vhodnou zeleninou na zmrazovanie ako v surovej čo varenej podobe
4, pri jej spracovaní nepoužívajte hliníkové nádoby
5, jedlá z rebarbory konzumujte maximálne dvakrát týždenne, pri častejšej konzumácii môže podráždiť  zažívacie ústroje.

Rebarborové želé s čokoládovou penou
 
Potrebujete: 400 g rebarbory, 100 g cukru kryštál, 300 ml vody, 8 plátkov želatiny. pena: 500 ml dobre vychladenej smotany (33%), 120 g bielej čokolády, 4 plátky želatiny
 
Postup: Olúpanú rebarboru nakrájate na silnejšie plátky a povaríte vo vode s cukrom. Stiahnete  z ohňa a pridáte želatinu krátko namočenú v studenej vode. Takéto  želé nalejete do formy a dáte chladiť. Studenú smotanu rýchlo vyšľaháte, potom do nej pomaly vmiešate rozpustenú vlažnú čokoládu a namočené plátky želatiny. Na vychladené želé nanesiete čokoládovou penu a povrch ozdobíme lístkami z mäty a  jahodami.

Rebarborový kompót 

Potrebujete: 200 g cukru kryštál, 500 g rebarbory, , 1 vanilkový struk
 
Postup: Rebarboru olúpete a pokrájate na tenké plátky. Povaríte  v cukrovej vode s rozkrojeným strukom vanilky, po zmäknutí rebarboru vyberte.  Šťavu  nechajte ešte chvíľku variť, aby zhustla. Potom ju scedíte a vrátite do nej rebarboru. 


 
Rebarborový tvarohový koláč 
 
Potrebujete: 300 g tvarohu, 100 g cukru kryštál, 100 g vyklepnutých vajíčok, 100 g kyslej smotany, 200 g rebarbory, 150 g strúhanky, 200 g masla, 5 g kakaa, 5 g škorice, kôra z jedného citrónu

Postup: Tvaroh, cukor, vajcia, kyslú smotanu a citrónovou kôru spracujete na jemné cesto, pridáte rebarboru povarenú v cukrovej vode a uložíte do chladu. Maslo, strúhanku, kakao a škoricu premiešajte a naneste na dno i boky okrúhlej formy, obalenej pergamenovým papierom. Potom ju  vyplníte vychladeným rebarborovým cestom a pečiete 80 minút pri teplote 160 C°.Hotovú tortu necháte vychladnúť. Podávate s nakrájanými jablkami, hrozienkami, vlašskými orechmi ochutenými mletou škoricou a vanilkovým cukrom.

Dobrú chuť!


 
Tlač    vytlačiť článok      Email    poslať článok

Pohodový pracovný týždeň vám praje femme!

femme@femme.sk

Streda, 27. August 2014
dnes má meniny Silvia
Vládnuce znamenie Panna