femme

Veľkosť textu
  • Zväčšiť veľkosť fontu
  • Prednastavená veľkosť fontu
  • Zmenšiť veľkosť fontu
Rebarbora...

Rebarbora...

...je rastlina pochádzajúca z Ázie. U nás má povesť, že je to jedlo chudobných, lenže - patrí k najzdravším druhom zeleniny...


- Rebarboru charakterizuje predovšetkým sýtočervená stonka a intenzívne kyslá chuť. Napriek tejto kyslosti rebarbora obsahuje pomerne málo vitamínu C; ponúka však vitamíny skupiny B a kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu, vývoj buniek a optimálnu činnosť mozgu a nervov.
- Rebarbora, ktorá nie je ohrozovaná škodcami, má zvyčajne jemnejšiu chuť; rebarbora, ktorá sa musí brániť pred škodcami, má chuť výrazne kyslú a pálivú - spôsobujú to vylučované obranné látky (s preventívno-liečivými účinkami na ľudský organizmus, vďaka mimoriadne vysokému obsahu kyseliny jablčnej, šťaveľovej a citrónovej).
- K pozitívam rebarbory patrí aj vysoký obsah vápnika (80mg Ca na 100g rebarbory); vápnik upokojuje nervy a podporuje tvorbu kostnej hmoty, preto je rebarbora zvlášť vhodná pre ženy v období menopauzy.
- Vysoký obsah draslíka v rebarbore pomáha zasa odvodňovať organizmus, čo je mimoriadne dôležité pre ľudí s nesprávnymi stravovacími návykmi.
- Rebarbora je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje, podporuje peristaltiku čriev a potláča tak zápchu.
- Ale pozor! Vzhľadom k tomu, že rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej (najmä v listoch), nie je vhodná na každodennú konzumáciu - kyselina šťaveľová totiž viaže v črevách vápnik, ktorý sa pri nedostatku žalúdočnej kyseliny nemôže vstrebať do organizmu. Preto sa odporúča zaradiť rebarboru do jedálneho lístka maximálne dva razy do týždňa. S nadšením pre rebarboru by to nemali preháňať ani ľudia s podráždenou žalúdočnou sliznicou, močovými kameňmi a ľudia so sklonom k hnačkovým ochoreniam.

 
Tlač    vytlačiť článok      Email    poslať článok

Pohodový pracovný týždeň vám praje femme!

femme@femme.sk

Streda, 03. September 2014
dnes má meniny Belo
Vládnuce znamenie Panna